Cancerul și tratamentul său au efecte adverse nebănuite: Persoanele care au supraviețuit bolii îmbătrânesc mai repede

Si adulții pot suferi de deficit de atenție
Cancerul, efecte adverse: Un nou studiu arată faptul că adulții în vârstă are au avut cancer s-au tratat și au supraviețuit îmbătrânesc mai repede, adică au un declin funcțional mai accelerat decât persoanele care nu au avut cancer. 

Un nou studiu publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie (link direct studiu) indică faptul că supraviețuitorii cancerului, în special persoanele în vârstă, au o probabilitate mai mare de a experimenta un declin funcțional accelerat pe măsură ce îmbătrânesc, comparativ cu cei fără antecedente de cancer.

Între 2006 și 2019, au fost evaluați 1728 de bărbați și femei (cu vârste cuprinse între 22 și 100 de ani), 359 dintre acești adulți raportând un istoric de cancer. 

Dintre toți participanții, un istoric de cancer a fost asociat cu o probabilitate mai mare de 1,42 de rezistență slabă la aderență. 

De asemenea, dintre participanții cu vârsta peste 65 de ani, cei cu antecedente de cancer au avut o probabilitate mai mare de 1,61 de a avea viteză lentă de mers decât cei fără istoric de cancer, și au avut și scoruri de performanță fizică mai mici. 

Totodată, persoanele în vârstă cu antecedente de cancer au înregistrat scăderi mai accentuate ale rezistenței la aderență și ale vitezei de mers, comparativ cu adulții în vârstă fără antecedente de cancer.

„Rezultatele studiului nostru se adaugă la dovezile care arată că această boală, cancerul, dar și tratamentul lui pot avea efecte adverse asupra proceselor legate de îmbătrânire, punând supraviețuitorii cancerului la risc de declin funcțional accelerat”, a declarat autorul principal dr Lisa Gallicchio, de la Institutul Național al Cancerului. 

„Identificarea acelor pacienți care au supraviețuit cancerului care au cel mai mare risc și a momentului când acest declinul accelerat al funcționării fizice este cel mai probabil să înceapă, sunt importante în dezvoltarea intervențiilor de prevenire, atenuare sau inversare a efectelor adverse legate de îmbătrânire ale cancerului și ale tratamentului acestuia”, a mai arătat cercetătoarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel