Consumul moderat de cafea este...
Cancerul pulmonar este una dintre cele mai temute afecțiuni, dar descoperirea sa într-un stadiu incipient poate face diferența între viață și moarte. Într-un efort de a crește rata de detectare precoce a acestei boli, există acum o oportunitate pentru toți cetățenii, indiferent de statutul lor de asigurare, de a beneficia de un test decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
"Programele de screening prezintă un interes maxim pentru secțiile de chirurgie pentru că orice cancer depistat în stadiu inițial este un cancer curabil prin intervenție chirurgicală. Din păcate, nu toate cazurile de cancer pot beneficia de cazuri de screening.
Sunt câteva programe de succes și cel mai tipic exemplu este cancerul colorectal. Din această perspectivă discutăm despre un posibil program de screening al cancerului pulmonar care încă nu este foarte clar conturat", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, medic primar Chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi și: Vaccinul anti-COVID a scăzut incidența AVC-urilor și a infarctului
Dr. Michael Schenker, UMF Craiova, medic oncolog, Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt testele care pot pune diagnosticul de cancer pulmonar.
"Cancerul bronhopulmonar nu beneficiază de foarte multe investigații utile, însă, avem la îndemână acest examen CT cu energie joasă care poate fi efectuat în cazul unei persoane în cazul căreia diagnosticul încă nu a fost stabilit și nu este nici suspicionat, deci nu are o simptomatologie.
Este un examen CT care fiind cu energie joasă nu are afecte nocive importante asupra organismului, dar poate să depisteze noduli cu dimensiuni mici. Aceasta este investigația centrală pe care se poate baza un program de screening pentru cancerul bronhopulmonar.
Celelalte investigații nu au o specificitate atât de mare încât să poată servi ca și modalități de depistare precoce", a explicat dr. Michael Schenker - UMF Craiova, medic oncolog, Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun
Cancer pulmonar - FOTO: Freepik@TriptiRanjan
Dr. Michael Schenker a subliniat importanța unui program de screening care utilizează un examen CT cu energie joasă. Acest test inovativ permite identificarea nodulilor pulmonari mici fără a expune pacienții la riscuri semnificative. Deși cancerul bronhopulmonar este adesea dificil de diagnosticat în stadii incipiente, acest examen poate oferi o șansă reală de intervenție chirurgicală de succes, în cazurile detectate devreme.
"Deocamdată nu există un astfel de program. Este în plan. Nici în alte țări, deocamdată, nu funcționează un astfel de program de screening. Sunt foarte puține țări care au implementat un astfel de program de screening.
Nu este foarte răspândit, însă, în cazul țării noastre unde lipsesc și programele de depistare precoce de identificare a acelor pacienți care sunt încă într-o fază cu o simtpomatologie minimală sau absentă sunt acei pacienți cu stadii incipiente, cu stadii 1-2 de boală care ar beneficia maxim de un astfel de program, însă, cert este că trebuie să facem ceva pentru a crește rata de identificare a stadiilor incipiente de boală", a mai explicat dr. Michael Schenker - UMF Craiova, medic oncolog, Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
"Recomandările variază, însă vârsta la care o persoană poate participa la un astfel de program de screening trebuie să fie peste 45-50 de ani. Foarte probabil va fi un chestionar care va trebui completat, unde vor fi identificați factorii de risc pentru apariția și dezvoltarea cancerului pulmonar, fumatul fiind unul dintre cei mai importanți, dar și expunerea la alte posibile carcinogene pentru mucoasa bronșică.
Metodologia de screening este o chestiune tehnică pe care o putem particulariza așa cum ne dorim, dar va trebui să urmărim recomandările ghidurilor internaționale care se bazează pe niște date foarte clare.
În noul contract cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, există posibilitatea de a se face acest tip de examen CT cu energie joasă. Este decontat pentru asigurați și neasigurați, inclusiv la recomandarea medicului de familie. Aceasta este noutatea.
Până anul acesta, investigația nu putea fi recomandată decât de medicii specialiști, pneumologie, chirurgie toracică, oncologie, însă, de anul acesta și medicii de familie vor putea să recomande această investigație la pacienții la care consideră că ar putea să aibă un beneficiu", a mai subliniat dr. Michael Schenker - UMF Craiova, medic oncolog, Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Consumul moderat de cafea este...
Îmbunătățirea vitezei de alergare...
Cum distruge diabetul organele interne. Medicul Doru Negru ne-a...
Care sunt simptomele ulcerului și cum...
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni...
Află mai multe despre apa cu semințe...
Un studiu recent sugerează că...