Această vitamină îți protejează...
O nouă cercetare daneză aduce în atenție complicațiile grave pe care le sufera fiecare al cincilea pacient cu cancer hematologic, potrivit dr. Kasper Adelborg de la Universitatea Aarhus și Spitalul Universitar din Aarhus, care a studiat cazurile de 32.000 de pacienți cu cancer hematologic între anii 2000-2013. Cancerul hematologic include leucemie, cancer de măduvă osoasă și cancere ale ganglionilor limfatici.
Acesta este un grup larg de pacienți cu experiențe de boală foarte diferite, în funcție de tipul de cancer hematologic. „Unii pacienți prezintă un risc deosebit de a suferi cheaguri de sânge, în timp ce alții au în schimb un risc mai mare de sângerare, cum ar fi hemoragia gastrointestinală", spune Adelborg, adăugând că aceste concluzii pot fi utilizate pentru o mai bună prevenire și tratament individualizat.
"Dacă o persoană are un risc crescut de a suferi un cheag de sânge, tratamentul cu medicamente anticoagulante poate fi benefic pentru unii pacienți, însă medicamentul anticoagulant nu este de dorit dacă riscul de sângerare este mai mare. Aceasta este o problemă clinică dificilă, dar studiul nostru poate stabili care forme prezintă cele mai mari riscuri.”
Un exemplu este sindromul mielodisplazic (MDS), care este un tip de cancer al măduvei osoase. Aici, studiul a arătat că riscul de sângerare în decurs de 10 ani a fost de aproximativ 15%, în timp ce riscul de a suferi o propunere de sânge a fost mai mic.
"Acest lucru înseamnă că medicii care îi ajută pe acești pacienți trebuie să știe că au un risc ridicat de sângerare și, prin urmare, nu ar trebui să prescrie prea mult medicament anticoagulant", spune Kasper Adelborg.
El adaugă că, în cazul fiecărui pacient individual, este totuși necesar să se cântărească riscul global de apariție a sângerării, care include luarea în considerare a vârstei pacientului, a antecedentelor medicale, a altor boli, stilul de viață etc. înainte de a alege un tratament.
Noul studiu, publicat în Journal of Thrombosis and Haemostasis, confirmă studiile anterioare, deși cercetătorii nu au analizat anterior întreaga grupă de pacienți cu cancer hematologic împreună - și nici nu există studii care să acopere atât de mulți ani. În plus, studiile anterioare au fost axate exclusiv pe cheaguri de sânge sau sângerări.
Adelborg spune că există diferențe majore în prognozele pentru diferitele grupuri de pacienți. De exemplu, doar câțiva copii suferă sângerări în anii care suferă de leucemie, în timp ce mult mai mulți pacienți cu cancerul măduvei osoase, de exemplu, dezvoltă de cheaguri de sânge și / sau sângerări.
"Potențialul de prevenire este deosebit de mare în ultimul grup", spune el. În ceea ce privește populația în ansamblu, studiul arată riscul crescut pentru pacienții cu cancer hematologic: Cheag de sânge la inimă: cu 40% mai mare; Cheag de sânge la creier: cu 20% mai mare; Cheag de sânge în picioare și plămâni: cu peste 300% mai mare; Sângerare: cu 200% mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...