Printr-un gest care durează doar...
Tiroida este o glandă în formă de fluture în gâtul tău care produce hormoni care intră în sânge și apoi în fiecare celulă din corp. Hormonii tiroidieni joacă un rol important în a ajuta organismul să funcționeze corect. Ei vă ajută să vă vă reglați temperatura internă a corpului și vă oferă energie. De asemenea, vă susțin mușchii, precum și inima, creierul și alte organe.
Cancerul de tiroidă poate să nu provoace niciun simptom la început. Primul semn care apare, de regulă, este o mică umflătură, o gâlmă sau un „nodul”, pe glanda tiroidă, la baza gâtului. Pe măsură ce cancerul avansează, este posibil să observați și alte semne și simptome, arat experții de la Mayo Clinic.
Când aveți cancer, celulele defecte cresc și se înmulțesc scăpate de sub control și le îndepărtează pe cele sănătoase. Există patru tipuri de cancer tiroidian: papilar, folicular, medular și anaplazic. Cât de gravă este boala - și tipul de tratament pe care îl primiți – depinde, în parte, de tipul de cancer pe care îl aveți.
„Cancerul de tiroidă are cea mai mare creștere a incidenței, astfel încât se presupune că în 2030 va fi a patra cauză de cancer. Este extrem de rapidă creșterea”, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, medicul endocrinolog Corina Neamțu, de la Spitalul Clinic Sanador.
Cancerul tiroidian poate să nu provoace niciun simptom la început. Primul semn este adesea o mică umflătură, sau „nodul”, pe glanda tiroidă. Este ceva foarte ușor de ignorat. De obicei, medicul o simte la un examen fizic. S-ar putea să-l detecteze la o radiografie sau la un CT, pe care le faceți din cu totul alte motive. În aproximativ 90% din cazuri, acești noduli sunt benigni (necanceroși) și necesită puțin sau deloc tratament.
Pe măsură ce cancerul tiroidian devine mai avansat, este posibil să observați simptome precum:
- Faptul că nodul sau umflătura de la baza gâtului crește rapid
- Durere în partea din față a gâtului sau care se extinde până la urechi
- Tuse constantă sau răgușeală, fără o cauză evidentă
- Dificultăți de respirație sau de înghițire.
Aceste simptome ar putea sugera o serie de boli diferite, în afară de cancerul tiroidian, așa că discutați cu medicul dumneavoastră despre toate semnele pe care le-ați observat.
Medicul dumneavoastră poate începe cu un examen fizic și vă poate întreba despre istoricul medical familial. Ei pot introduce o cameră mică și subțire în gât pentru a căuta probleme, o procedură numită laringoscopie. Medul poate cere, de asemenea, realizarea unui RMN, CT sau imagistică cu ultrasunete. Pentru a pune un diagnostic de cancer tiroidian, medicul dumneavoastră va face o biopsie prin îndepărtarea unei părți de țesut tiroidian și verificarea pentru celule canceroase.
Citește și: Ce analize îți faci pentru tiroidă, de care ai nevoie și care sunt inutile
Majoritatea cancerelor tiroidiene sunt numite „diferențiate”, ceea ce înseamnă că celulele canceroase tind să semene mult cu celulele normale. Un tip diferențiat, papilar, crește de obicei într-unul dintre cei doi lobi ai tiroidei. Deși uneori se răspândește la ganglionii limfatici ai gâtului, tratamentul pentru acest tip de cancer este destul de reușit. Lipsa de iod poate duce la un alt tip de cancer, cel folicular, care de obicei nu se răspândește la ganglionii limfatici.
Începe în celulele tiroidiene pe care medicii le numesc celule C. Celulele canceroase se pot răspândi în plămâni, ficat sau ganglionii limfatici chiar înainte de a observa acest lucru. MTC „sporadic” (nu ține de moștenirea genetică) este cel mai comun tip de MTC. MTC „familial”, pe care ți-o transmit părinții prin gene, reprezintă aproximativ 25% din cazuri. Tipul familial apare de obicei în ambii lobi ai tiroidei când ești copil sau adult tânăr, arată experții de la Mayo Clinic.
Este destul de rar, reprezentând aproximativ 2% din toate cancerele tiroidiene și este cel mai frecvent la femeile în vârstă. Crește și se răspândește rapid la gât și în alte părți ale corpului. Se numește „nediferențiat” deoarece celulele nu arată ca celulele tiroidiene normale. Este greu de tratat. În unele cazuri, pare să crească din cancer papilar sau folicular.
Chirurgia este prima linie de apărare pentru cancerul tiroidian. Chirurgul poate îndepărta o parte sau toată glanda și ganglionii limfatici din jur, în funcție de amploarea și tipul cancerului. Adesea, intervenția chirurgicală este suficientă, dar atunci când tumorile sunt mai mari sau răspândite în altă parte a corpului, medicul dumneavoastră vă poate sugera radiații, chimioterapie, iod radioactiv sau terapie țintită care urmează anumite tipuri de celule canceroase. Chiar și după extirparea tiroidei și tratament, există risc de recidivă în cancerul tiroidian, așa că e bine să mergi la controale regulate.
Medicul endocrinolog Corina Neamțu a explicat că „la Sanador se practică tot ce ține de chirurgia tiroidei, de cancerul de tiroidă, de tratamentul iod radioactiv, de paratiroide, (...) deci zona aceasta este foarte complexă și cu toată aparatura necesară. Pentru acest iod radioactiv, este indicat la pacienți cu carcinom diferențiat. deci papilar și folicular. Există și tipuri de cancer care nu au indicație, din păcate cu evoluție mai severă”.
Iar iodul radioactiv se administrează prin simpla ingerare.
„Iodul radioactiv se bea! Este un lichid care se bea în cantitatea respectivă, pacientul este izolat 2 - 3 zile ca să nu afecteze mediul și apoi îl sfătuim să mai rămână la distanță de copii mici sau gravide cel puțin o săptămână. Și după ce a înghițit iodul, știm că tiroida își bazează producția hormonală din iod, din alimentație, este ca e precum Calul Troian. Deci este iod marcant radioactiv, tiroida nu știe ce ia, restul de tiroidă pentru că vorbim deja de un pacient operat, tiroida este păcălită și în ea intră iodul radioactiv care distruge ce a rămas din țesutul tiroidian în aria de cicatrice chirurgicală. Înseamnă practic ablația resturilor post-chirurgicale de tiroidă”, a explicat dr. Corina Neamțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...