Cancerul de sân. Dubla mastectomie, utilă sau nu?

Cancer
Cancerul de sân continuă să afecteze femeile de toate vârstele. Descoperit în faze incipiente, multe femei aleg să facă dublă mastectomie, pentru a elimina alte riscuri. Studiile arată că nu este întotdeauna util.

În decursul ultimului deceniu, un număr tot mai mare de femei diagnosticate cu cancer la un sân au optat pentru îndepărtarea ambilor sâni, și a celui neafectat. Procedura este adesea recomandată femeilor cu o mutație genetică care le pune sub un risc ridicat de a dezvolta cancer și la celălalt sân. Dar pentru femeile cu risc mediu, operația oferă puține beneficii.

Un studiu recent publicat de către JAMA Surgery, ajută la explicarea motivului pentru care atât de multe femei aleg o mastectomie dublă. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au intervievat 2.578 de femei care au avut o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân în stadiu incipient. În ansamblu, 44% au spus că au ales mastectomie dublă. Pacientele au fost grupate pe baza riscului lor genetic de a dezvolta cancer la sânul neafectat.

Dubla mastectomie nu garantează suprviețuirea

Un sfert dintre femeile cu risc crescut au suferit mastectomie dublă, dar și 14% dintre cele cu  risc mediu. Printre pacientele care au ales mastectomia dublă, doar 38% au înțeles că procedura nu îmbunătățește supraviețuirea pentru toate femeile cu cancer de sân. Cu toate acestea, în rândul femeilor cărora chirurgii nu le-au recomandat dubla mastectomie, numai 2% au mai ales procedura.

Acest studiu subliniază importanța înțelegerii pe deplin a riscurilor și a beneficiilor oricărei proceduri care v-a fost recomandată.

 

Articolul original poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel