Cancerul de prostată: cât de importantă este dieta pentru prevenirea afecțiunii

Alimente     Fotografii colaj: Pixabay
Dieta are un rol important în prevenirea unor afecțiuni. Chiar și unele forme de cancer precum cel de prostată ar pitea fi prevenite cu ajutorul dietei.

Cercetările sugerează că o dietă sănătoasă pentru inimă poate oferi protecție nu doar pentru inimă, ci și pentru alte afecțiuni.

Dietele care pun accentul pe alimentele pe bază de plante, precum dieta mediteraneană și dieta DASH, vă ajută să reduceți riscul de boli de inimă, îmbunătățind factori precum nivelul colesterolului, tensiunea arterială și greutatea.

Dar pot proteja și împotriva cancerului de prostată?

Această boală este a doua doar după cancerul de piele, fiind cel mai frecvent cancer la bărbați.

„Nu există o dietă miraculoasă împotriva cancerului de prostată”, spune dr. Bradley McGregor, oncolog la Institutul de cancer Dana-Farber, afiliat la Harvard. Dar, pe măsură ce aflăm mai multe despre rolul pe care îl joacă dieta în prevenirea bolilor, există dovezi din ce în ce mai mari că dietele pe bază de plante vă pot reduce riscul de cancer de prostată și chiar ajuta la încetinirea răspândirii acestuia.

Cancerul de prostată este unul dintre frecvente tipuri de cancer în țările industrializate și printre principalele cauze ale deceselor provocate de cancer. În România incidența cancerului de prostată, raportată în anul 2018, a fost de 6.029 de cazuri noi.

Cauzele cancerului de prostată:

* hormonii - numeroase date leagă hormonii androgeni de etiologia cancerului de prostate; studiile prospective nu au demonstrat o legătură direct între riscul de cancer de prostată și nivelurile circulante de testosteron, dihidrotestosteron, androstendion și alți hormoni androgenici.

* dieta – studiile de mai bine de 25 de ani au stabilit corelații puternice între consumul de grăsimi și rata mortalității prin cancer de prostate; carnea – în special carnea roșie – este o componentă importantă a aportului de grăsime animală, iar studiile privind aportul crescut de carne roșie sunt relativ consistente în a raporta creșteri ale riscului relativ de 1,5 – 2,0 ori.

 * istoricul familial – cercetări încă din anii 1950 au stabilit că a avea o rudă de gradul I (frate sau tată) cu cancer de prostată crește riscul de aproximativ două până la trei ori, în medie de a dezvolta această boală pe durata vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel