Cancerul de pancreas, un test de sânge pentru depistarea precoce

SIDA
Cancerul de pancreas, o boală silențioasă, dar extrem de agresivă, ar putea fi depistat în stadiul I sau II cu ajutorul unui simplu test de sânge cu o acuratețe de 96%, anunță cercetătorii suedezi.

Cancerul de pancreas are cea mai mică rată de supraviețuire, doar 5% dintre pacienți fiind în viață după 5 ani de la diagnostic. Evoluează în tăcere luni sau chiar ani întregi și ajunge să fie detectat într-un stadiu inoperabil. În acest context, o mare miză este punerea la punct a unor metode care să permite diagnosticarea pacienților cât mai devreme posibil. Un pas important în acest sens l-au făcut cercetătorii suedezi care au dezvoltat un test de sânge care identifică „semnătura” biologică a acestui cancer. Rezultatele au fost publicate săptămâna aceasta în Journal of Clinical Oncology. 

În ce constă testul?

Cancerul de pancreas poate lăsa în sânge anumite indicii ale prezenței sale. Numai că acești markeri sunt dificil de surprins la momentul potrivit. Pentru a încerca să facă lumină în acest sens, cercetătorii au analizat probe de sânge provenite de la 300 de pacienți cu cancer de pancreas, în diferite stadii, și le-au comparat cu probe de la 800 de persoane sănătoase.

Astfel au dezvoltat un test care „permite detectarea cancerului de pancreas în stadiul I sau II cu o acuratețe de 96%, când încă nu este prea târziu pentru o intervenție chirurgicală salvatoare”, a explicat prof. Carl Borrebaeck, coordonatorul cercetării. 

Rezultatele au fost confirmate ulterior și pe un lot de pacienți americani.

Acest test reprezintă un progres încurajator în lupta contra cancerului de pancreas și urmează a fi aplicat pe un număr mai mare de oameni, care vor fi monitorizați pe termen lung. Alte echipe de cercetare sunt implicate în studii suplimentare. 

Cancerul de pancreas, cum se depistează în prezent

La ora actuală, cancerul de pancreas se diagnostichează în principal prin tehnici de imagistică medicală: ecoendoscopie, CT, RMN. Prin aceste tehnici pot fi vizualizate formațiunile tumorale de la nivelul pancreasului, însă în aceste stadii este adesea prea târziu. Cancerul este diseminat deja în organism sub forma metastazelor.

„Este un cancer extrem de agresiv deoarece are capacitatea de a se răspândi rapid și de a rezista într-un mediu ostil”, spune prof. Vinciane Rebours, gastroenterolog la Spitalul Beaujon Clichy (Franța), citat de Le Figaro.

Cancerul de pancreas este puțin sensibil la chimioterapie. „Pentru a spera la durată de supraviețuire îndelungată, nu avem altă soluție decât chirurgia, cu condiția ca stadiul bolii să permită acest lucru”, spune prof. Rebours. 

Un test care permite detectarea leziunilor precanceroase

Un test de sânge permite depistarea acestui cancer înainte de apariția metastazelor. În prezent, doar 10-15% dintre tumorile pancreatice sunt operabile, celelalte sunt descoperite în stadiul metastazelor. „Ideal ar fi să dispunem de un marker fiabil pentru detectarea leziunilor precanceroase, adică înainte ca declanșarea cancerului propriu-zis”, consideră specialistul.  

Un astfel de test cum este cel dezvoltat de cercetătorii suedezi, când va fi disponibil, va putea fi aplicat doar persoanelor la risc: cei care au avut în familie cazuri de cancer de pancreas, cei care prezintă mutații genetice specifice maladiei, celor care au dezvoltat diabet după vârsta de 50 de ani, mai ales dacă e asociat cu tulburări digestive. 

Cancerul de pancreas este în creștere continuă începând din anul 2000, în țările de dezvoltate. O explicație ar fi epidemia de diabet și de obezitate, care avansează în societatea modernă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel