Cancerul de colon, recidivă: pacient operat cu succes la SUUMC

Intervenție chirurgicală   Foto: SUUMC
Cazul unui pacient cu cancer de colon care a mai fost operat, iar rezultatul chimioterapiei nu a fost cel scontat, este prezentat de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila“.

Cancerul de colon este o afecțiune cu o incidență în creștere la nivel global reprezentând una dintre patologiile oncologice cele mai răspândite atât la sexul feminin cât și la cel masculin.
Este bine cunoscut faptul că rata de supraviețuire la 5 ani este destul de mare în comparație cu alte afecțiuni neoplazice (peste 60%), iar dacă boala este localizată și beneficiază de tratament adecvat această rată ajunge la 90%, arată specialiștii de la SUUMC.
 
„De aici înțelegem importanța abordării terapeutice inițiale – în cadrul unei echipe multidisciplinare – a fiecărui caz cu scopul de a acorda tratamentul personalizat fiecărui pacient. Însă nu trebuie să uităm că atunci când vorbim de o afecțiune canceroasă, evoluția poate fi imprevizibilă și aici un rol covărșitor îl are monitorizarea postterapeutică condusă de către medicul oncolog aflat într-o strănsă relație de colaborare cu restul echipei multidisciplinare”, mai arată medicii, car eprezintă mai jos cazul pacientului de 64 de ani, cu cancer la colon.
 
„În acest material, prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 64 de ani operat, pe cale clasica, într-un alt serviciu chirurgical, în iunie 2017, pentru Adenocarcinom moderat diferențiat sigmoidian, când s-a efectuat o rezecție segmentară sigmoidiană cu anastomoză colo-rectală termino-terminală.
La 6 luni de la intervenție, statusului clinic al pacientului se modifică, se decide reevaluarea imagistică printr-un examen CT toraco-abdomino-pelvin ce evidenția o recidivă locală la nivel mezocolic juxtaanastomotic invadantă în artera mezenterică inferioară, bucla sigmoidiană, ultima ansă ileală, apendice și vezica urinară. În urma acestui rezultat s-a decis explorarea chirurgicală în aceeași clinică, rezultatul confirmând datele examenului CT, iar cazul a fost considerat depășit din punct de vedere chirurgical. Se decide efectuarea unei chimioterapii paleative și se administrează 50 de cure în diverse combinații, fiind necesară schimbarea liniilor de chimioterapie din cauza toxicității acumulate sau absenței efectului terapeutic scontat. Controalele imagistice periodice atestă inițial o evoluție locală a procesului tumoral urmată de stagnare dimensională.
În prima parte a anului în curs cazul este reevaluat de către echipa noastră, care consideră fezabilă extirparea recidivei tumorale, dar în completarea investigațiilor s-a decis efectuarea unui PET-CT ce nu a evidențiat alte localizări ale bolii. Pacientul se internează pe secția Chirurgie I, a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila“ pentru efectuarea bilanțului clinico-biologic și pregătirea preoperatorie conform protocoalelor ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), urmărind aplicarea acestor protocoale atât intra- cât și postoperator.
 
În data de 28.10.2020 sub anestezie generală cu intubație orotraheală și infuzie intravenoasă cu lidocaină, se practică laparotomie iterativă, adezioliză laborioasă și extirparea în limite de siguranță oncologică a blocului tumoral ce cuprindea anastomoza colorectală, ileonul distal împreună cu apendicele și cecul, porțiunea restantă a arterei mezenterice inferioare, conglomerat adenopatic și tesutul adipos adiacent. S-a efectuat refacerea continuității digestive prin colo-recto-anastomoza termino-terminală mecanică și ileo-colo-anastomoză latero-laterala mecanică.
Evoluția postoperatorie a fost simplă, cu mobilizare precoce și reluarea rapidă a alimentării per os, externarea având loc la 7 zile postoperator.
Rezultatul histopatologic confirmă prezența unei recidive de adenocarcinom moderat diferențiat (ypT3 N2b Mx G2 V1 PN1 R0) precum și excizia acesteia cu margini extralezionale.
 
Mesajul acestei prezentări este faptul ca un pacient considerat inițial depășit chirurgical a beneficiat în urma tratamentului oncologic adecvat, a strânsei colaborări multidisciplinare, precum și a expertizei echipei chirurgicale de o șansă de îmbunătățire netă a prognosticului, de creștere a speranței de viață, dovedind că, în cazuri selecționate, pot exista soluții pentru stadii avansate de boală.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel