Această vitamină îți protejează...
Cancerul de colon reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a intestinului gros, segmentul final al tubului digestiv. Dr. Florin Grama medic chirurg a explicat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 care este rata de vindecare a cancerului de colon.
"Dacă am fost diagnosticați cu cancer și dacă am fost tratați corect trebuie să respectăm niște principii oncologice.
Foarte multă lume se sperie atunci când primește acest diagnostic din cauza faptului că ar putea avea un anus contra naturii, din cauza complicațiilor sau din cauza faptului că tumora ar fi prea jos. Mare parte din cancerele de colon şi rect se vindecă.
Este important să ştim că o mare parte dintre cancerele de colon pot fi curabile, adică se pot vindeca. Orice simptomatologie pe care această patologie o are, nu trebuie să ne întârzie prezentarea la medic, pe motivul că ne este frică.
Un alt aspect foarte important de urmărit în cancerul colorectal sau în orice altă boală oncologică pe care o tratăm, este obţinerea unei eficacităţi oncologice maximale. E important să scoatem tumoarea şi galglionii, dar şi să asigurăm o rezecție corectă, astfel încât să favorizăm vindecarea.
În secolul 21, mai sunt urmărite şi aspectele funcţionale. Pe pacient îl interesează pe cât posibil evitarea anusului contra naturii şi prezervarea sfincterului anal. Totodată, mai vorbim şi despre prezervarea nervilor pelvini aflaţi în jurul rectului. În cazul în care aceştia ar fi lezaţi, ar produce anumite tulburări sexuale și urinare”, a explicat medicul.
Boala apare atunci când celulele normale ale colonului dezvoltă creșteri anormale. Acestea pot duce la apariția polipilor, o serie de formațiuni benigne care pot evolua, pe parcursul mai multor ani, în cancer. Cum nu toate tipurile de polipi se transformă în cancer, screening-ul regulat este foarte important pentru detectarea din timp a unor probleme și acționarea printr-un tratament adecvat.
”Trebuie să înţelegem că indiferent dacă avem un stil de viaţă sănătos, nu suntem în afara riscului de a dezvolta un cancer colorectal sau de rect. Important este să depistăm precoce.
Dacă avem orice simptomatologie care implică o tulburare digestivă precum: balonări, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, fie produse patologice, sânge, mucus în scaun, să mergem să facem un consult la medicul specialist.
Adică dacă apar tulburări cu care noi nu eram obişnuiţi şi care nu cedează la medicaţia uzuală pe care o luăm din farmacie. Pe de altă parte, dacă ne apropiem de vârsta 45-50 ani să facem o colonoscopie. Din păcate, frecvența cancerului de colon creşte în rândul tinerilor anual, undeva în jur de 3 %.
Probabil este rezultatul stilului de viaţă, a regimului alimentar, al consumului de alimente înalt procesate, precum: mezeluri, carne roşie sau alimente de tip fast-food. Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică. Sunt forme mai agresive, iar de multe ori tinerii neglijează simptomatologia pe principiul că sunt tineri şi nu li se poate întâmpla nimic", a mai spus medicul.
Vezi și: Pocnitul degetelor, riscuri. Ce afecțiuni riști să dezvolți
Vârsta – deși, în teorie, cancerul de colon poate apărea la orice vârstă, majoritatea persoanelor diagnosticate au aproximativ 50 de ani. Este important de știut că, în ultimii ani, procentul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 45 de ani, diagnosticate cu această boală, a crescut;
Istoricul medical – persoanele care au mai avut alte forme de cancer sau chiar și cancer de colon au un risc mai mare de reîmbolnăvire. Se crede că acest tip de cancer are cea mai mare probabilitate de recidivă;
Boala inflamatorie intestinală – cei care au boala Crohn, boala colonului iritabil sau colită ulceroasă au o probabilitate mai mare de apariție a cancerului de colon;
Ereditatea – persoanele care au primit de la părinți anumite mutații genetice au un risc mai mare de cancer de colon. Cele mai frecvente sunt sindromul Lynch și polipoza adenomatoasă familială. Sindromul Lynch, numit și cancer colorectal non-polipozic ereditar, crește riscul de apariție a cancerului de colon mai ales la persoanele tinere.
Polipoza este o afecțiune ereditară rară, care duce la apariția a mii de polipi de-a lungul colonului. În ciuda importanței factorului ereditar, se estimează că cel mult 10% dintre cazurile de cancer de colon apar pe fondul unei moșteniri genetice;
Rude apropiate care au avut cancer de colon – prezența cancerului de colon la unul dintre părinți sau frați crește probabilitatea de apariție a bolii. Atunci când există mai mult de o rudă care are sau a avut cancer de colon, probabilitatea crește și mai mult;
Dieta – un regim alimentar cu un conținut redus de fibre și bogat în grăsimi pare a crește riscul de cancer de colon. În special consumul de carne grasă sau procesată reprezintă un factor de risc în apariția bolii;
Sedentarismul – persoanele care petrec multe ore pe scaun sau pe canapea au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon;
Diabetul și rezistența la insulină cresc probabilitatea de apariție a cancerului de colon;
Obezitatea – excesul ponderal poate crește riscul de apariție a unor forme grave a cancerului de colon, prin comparație cu persoanele normoponderale.
Fumatul;
Consumul excesiv de alcool;
Radioterapia pentru cancer – în special radioterapia abdominală pentru a trata alte forme de cancer poate crește riscul de apariție a cancerului de colon, arată Mayo Clinic.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi pe o parte. Care este cea mai sănătoasă poziție de somn
Semnele și simptomele cancerului de colon includ:
- O schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație sau o schimbare a consistenței scaunului
- Sângerări rectale sau sânge în scaun
- Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau dureri
- Un sentiment că intestinul tău nu se golește complet
- Slăbiciune sau oboseală
- Pierdere în greutate inexplicabilă, arată Mayo Clinic.
Multe persoane cu cancer de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii. Când apar simptome, acestea vor varia probabil, în funcție de mărimea și localizarea cancerului în intestinul gros.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...