Cancerul de colon: care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medic

EXCLUSIV
Dr. Răzvan Stavri, medic specialist Chirurgie Generală, Chirurgie Oncologică, de la Spitalul Clinic Sanador, invitat la Interviurile DC News și DC Medical, a vorbit despre cancerul de colon și despre siptomele acestei afecțiuni.

Cancerul de colon este o boală ce afectează tot mai mult populația cu stil de viață occidental, iar simptomele, din păcate, apar doar când boala este în fază destul de avansată. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă colonoscopia periodică.

Totuși, unele semne ar trebui să ne trimită iemdiat la medic pentru consult și, probabil, colonoscopie. „Cancerul este o boală cu o evoluție insidioasă, și aceste simptome apar destul de târziu. Ele ar fi în primul rând cele digestive, date de tulburările de tranzit - o alternață constipație-diaree.

Programare Sanador

Anemia, starea de oboseală, sângerările rectale - și aici este o discuție, pentru că marea majoritate a pacienților vin pentru o patologie așa-zisă proctologică - se dă vina foarte mult pe patologia hemoroidală, pentru orice rângerare rectală și este imperios necesar să efectuezi o investigație endoscopică în momentul în care ai o suspiciune de cancer, și cu atât mai mult, nu se operează nicun fel de patologie benignă de colon sau rect, fără a avea efectuat un examen colonoscopic în prealabil”, a arătat medicul.

Analiza sângerărilor oculte, cele mai facile  

Despre sângerările oculte, medicul mai spune că, deși sunt foarte des asociate cu patologia proctologică, sunt cele ai frecvente investigații și se recomandă să fie făcute anual. „Este o simplă depistare la nivelul materiilor fecale, nu implică nimic invaziv, este o procedură simplă și rezultatele sunt gata într-o zi, două; foarte facilă, și raportul cost-beneficiu  este destul de mare la genul acesta de investigație, însă nu precizează, din păc

Dacă ai un caz cu simptomatologie sugestivă pentru așa ceva, clar, pacientul se trimite către colonoscopie și se poate stabili un diagnostic cu precizie și se face biopsie. Pentru că în ceea ce privește cancerul de colon, singurul diagnostic care este definitiv pentru stadiul și forma bolii este diagnosticul anatomo-patolgic. Fără acesta nu putem vorbi de cancer și nu putem iniția un tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel