Cancer la cap și gât, imunoterapia mai bună decât chimioterapia

poza cu caracter descriptiv
Tratarea pacienților cu cancer de gât și cap cu imunoterapie este mai eficientă și mai puțin toxică decât chimioterapia standard, raporteaza o echipa internațională de cercetători.

Un studiu clinic randomizat care implică 97 centre medicale în 20 de tari, arată că pembrolizumab este mai eficace, mai sigur decât terapia standard pentru boala care progresează sau reapare.

Studiile anterioare au arătat că pembrolizumab a fost sigur și eficace pentru tratarea pacienților cu carcinom scuamos recurent sau metastatic, a cărui boală a progresat în timpul sau după administrarea chimioterapiei standard. Datele din acest studiu clinic numit KEYNOTE-040, un studiu de fază III, compară medicamentul indicat în imunoterapie cu trei medicamente utilizate în prezent ca tratament standard în chimioterapie: metotrexat, docetaxel și cetuximab.

În acest studiu, pacienții care au primit pembrolizumab în monoterapie au avut o rată mai mare de răspuns comparativ cu cei care au primit chimioterapia standard. În plus, supraviețuirea mediană la un an a fost semnificativ mai bună.

Pembrolizumab este un anticorp care inhibă interacțiunea anormală dintre molecula PD-1 asupra celulelor imune și molecula PD-L1 asupra celulelor tumorale, permițând celulelor imune să activeze și să atace tumorile. Rezultate similare au fost publicate recent pentru un alt medicament anti-PD-1, nivolumab.

,,Simt că este sigur să spun ca aceste tipuri de terapii ar trebui să fie noua terapie standard pentru persoanele cu cancer care reapare și este rezistent la terapie.Ambele medicamente ar trebui să fie luate în considerare de către medici pentru tratarea pacienților cu această boală,” a spus prof.dr. Ezra Cohen, de la Universitatea de Medicină din California, autorul studiului.

Studiul a indicat, de asemenea, biomarkeri potențiali care pot ghida oncologi pentru a determina care dintre pacienți sunt cel mai probabil să răspundă la aceste medicamente anti-PD-1.

,,Este destul de clar că pacienții ale căror tumori exprimă PD-L1 sunt cel mai probabil să beneficieze de acest tip de imunoterapie”, a spus prof.dr. Cohen, potrivit Eurekalert.org.

În acest studiu, supraviețuirea globală a fost determinată de expresia PD-L1. Numai pacienții ale căror tumori au exprimat PD-L1 au avut un răspuns la pembrolizumab și aceste răspunsuri au avut tendința de a fi durabile. Pe o perioadă de 17 luni, 247 pacienți au fost randomizați să primească pembrolizumab, iar 248 de pacienți au fost selectați aleatoriu de către medicii lor pentru a primi una dintre cele trei terapii standard.

Supraviețuirea globală mediană pentru pacienții care au primit imunoterapie a fost de 8,4 luni și 6,9 luni pentru pacienții tratați cu îngrijire standard. Durata medie a răspunsului a fost de 18,4 luni în grupul cu pembrolizumab, comparativ cu cinci luni în grupul de tratament standard. La 20 de luni de la inițierea studiului, 37% dintre pacienții tratați cu pembrolizumab au fost în viață, comparativ cu 26,5% dintre pacienții pe terapie standard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel