Cancer, descoperirea care ar ajuta la găsirea de noi tratamente

Celule
Două funcții importante ale unei proteine, descoperite recent, ar ajuta la găsirea de noi tratamente pentru cancer.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au descoperit două funcții importante ale unei proteine numite RTEL1 în timpul diviziunii celulare și speră că noutatea îi vor ajuta la găsirea de noi tratamente pentru cancer. E știut faptul că celulele normale au doar un număr limitat de diviziuni, în timp ce în celulele canceroase diviziunea celulară este incomodă și este incontrolabilă. Încă sunt necunoscute toate proteinele care joacă roluri cheie în diviziunea celulară a celulelor umane. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit două funcții importante ale unei proteine speciale în timpul ciclului de diviziune a celulelor canceroase.

În noul studiu, cercetătorii au testat celule recoltate din probe de cancer osos, cancer de col uterin și de colon. Studiul lor susține că proteina nou găsită - numită RTEL1 - joacă un rol important atât în faza S de diviziune celulară, cât și în mitoză.

"Am descoperit că RTEL1 are două funcții cheie. În faza S, RTEL1 poate preveni confruntările dăunătoare între procesele de replicare și transcripție a ADN-ului (atunci când se face ARN), care altfel pot provoca leziuni ale ADN-ului și instabilitate cromozomilor. (...) A doua caracteristică este că RTEL1 promovează un proces numit MiDAS (n. r. sinteza mitotică a AND-ului), care este foarte frecvent în celulele canceroase și se întâmplă în mitoză", spune Ying Liu, profesor asociat la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară, potrivit eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel