Cancer de prostată, riscul bolii dictat de modificări genetice

Cancer
Modificările genetice detectate în cancerul de prostată pot stabili care este riscul ca boala să progreseze la bărbații cu acest diagnostic, arată un studiu al Clinicii Mayo. Nu întotdeauna biopsia identifică acest risc, susțin cercetătorii.

Pentru prima dată, într-un studiu au fost asociate modificările genetice cu cancerul de prostată cu risc intermediar și risc mare. Potrivit oamenilor de știință bărbații cu risc scăzut de cancer pot beneficia de teste suplimentare pentru a vedea aceste modificări cromozomiale.

,,Am descoperit noi markeri moleculari care pot ajuta oamenii să se orienteze în deciziile lor în ceea ce privește cursul de îngrijire a cancerului de prostată. Am constatat că prezența modificărilor genetice în cancerul cu risc scăzut îi poate ajuta pe bărbați să decidă dacă tratamentul sau supravegherea activă sunt potrivite pentru ei", a precizat prof.dr. George Vasmatzis, co-director al Centrului de Medicină Individualizată Biomarker Discovery Program și autor principal studiul.

Cancerul de prostată este evaluat prin modelele Gleason și punctajul care indică gradul. Modelele Gleason sunt puternic asociate cu riscul de progresie a bolii. Modelul Gleason 3 este considerat a fi un cancer cu risc scăzut. Modelele Gleason 4 și 5 prezintă un risc mai mare de cancer agresiv. Bărbații ale căror tumori sunt încadrate la modelul 3 Gleason pot alege o supraveghere activă. Acestea sunt monitorizate îndeaproape prin teste de sânge și biopsii, după cum este necesar sau sunt necesare tratament, cum ar fi chirurgia și radiațiile, dacă au modelul Gleason 4 sau 5.

De multe ori însă, bărbații cu cancer de prostată cu risc scăzut aleg intervenția chirurgicală, deoarece nu doresc progresia bolii. Studiul a constatat că bărbații care nu au aceste modificări genetice ale cancerelor lor prezintă un risc scăzut de a avea o boală agresivă. Acești oameni se pot simți mai confortabil în alegerea supravegherii active. Dacă o tumoră prezintă aceste modificări, au un risc mai mare ca cancerul să progreseze. Acești bărbați pot lua în considerare tratamentul, inclusiv intervențiile chirurgicale.

Cercetătorii americani au efectuat secvențierea ADN-ului cu ajutorul unui instrument genomic de înaltă tehnologie, sequencing mat-pair. Studiul a fost efectuat pe modele specifice Gleason de la specimene de cancer congelate de la 126 de bărbați care aveau glandele prostatei înlăturate. Ei au descoperit că cinci gene sunt mai frecvent modificate în modelele Gleason 4 și 5, potrivit Eurekalert.org.

,,Procedura de biopsie probează doar o mică parte a tumorii. Nu este neobișnuit ca un bărbat cu un model Gleason 3 pe specimen de biopsie să aibă un cancer de grad superior. Prin urmare, dacă identificăm aceste modificări într-un model Gleason 3, există o probabilitate mai mare ca modelul Gleason 4 să fie în apropiere", a spus dr. John Cheville, co-director al Centrului pentru Medicină Individualizată Biomarker Discovery Program și co-autor al studiului.

Clinica Mayo, prin această cercetare, practic a descoperit markeri biologici care ar putea orienta tratamentul pentru cancerul de prostată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel