Ștefania și Radu, povestea proiectului Calmly. Cum au îmbinat medicina și IT-ul pentru sănătatea mintală a românilor: O mișcare ce transformă vieți. Am trăit pe pielea noastră singurătatea

Calmly - Ștefania și Radu, povestea proiectului Calmly - Foto: Freepick & Facebook Stefania Matei și Radu Bendic
EXCLUSIV
"Am trăit pe pielea noastră singurătatea". Povestea Ștefaniei și a lui Radu, doi tineri care au îmbinat medicina și tehnologia și au lansat Calmly, proiectul care vindecă anxietatea, depresia și aduce un mare plus sănătății mintale din România.

Ștefania Matei și Radu Bendic sunt doi tineri care-și doresc să aducă un plus în domeniul medical din România și pentru sănătatea mintală a românilor, așa că au pus bazele proiectului Calmly.

Ștefania este studentă în anul 5 la Medicină Generală, la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, iar Radu este absolvent al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu experiență în domeniul IT.

"Am trăit pe pielea noastră momentele de singurătate și dificultate în căutarea unui expert care să ne asculte și să ne înțeleagă", ne-au spus cei doi.

La cei 24 de ani, respectiv 25 de ani, Ștefania și Radu, doi brașoveni mutați pentru studii la Cluj, au decis să unească medicina și IT-ul și să ofere un mare ajutor pentru românii care au nevoie de un psiholog, de sprijin, de socializare.

Deși în ultimii ani s-a vorbit extrem de mult despre sănătatea mintală, grav afectată de pandemia de COVID, în România, la nivel comunitar, nu există încă o strategie cuprinzătoare privind sănătatea mintală, care ar putea consolida coerența și eficacitatea inițiativelor actuale și viitoare. 

OMS descrie sănătatea mintală ca fiind: "O stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie și el la dezvoltarea comunității".

Sănătatea mintală a populației este determinată de o multitudine de factori, inclusiv biologici (genetică, sex), individuali (experiențe personale), familiali, sociali (sprijin social), economici și de mediu (statut social și condiții de viață). Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate mintală, inclusiv telepsihiatria, evaluarea timpurie, tratamentul și sprijinul psiho-social, screeningul și sprijinul pentru grupurile specifice, implementarea de măsuri pe termen lung pentru a atenua impactul recesiunii economice asupra sănătății mintale și abordarea stigmatizării, sunt esențiale în acest context.

"Povestea noastră este despre compasiune și dorința de a aduce echilibru și direcție în viețile oamenilor. Suntem Ștefania și Radu, doi oameni obișnuiți care au simțit puterea și importanța sănătății mintale în propriile noastre călătorii, alături de Ioana și Raluca, psihologi clinicieni și psihoterapeuți.

Am trăit pe pielea noastră momentele de singurătate și dificultate în căutarea unui expert care să ne asculte și să ne înțeleagă. Și când am descoperit puterea terapiei și am împărtășit cu entuziasm experiența prietenilor noștri, am realizat că mulți dintre ei și-ar fi dorit să aibă și ei acces la această resursă excelentă.

Astfel, am pus bazele proiectului Calmly", a declarat Ștefania Matei, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

"Calmly este o manifestare a visului nostru de a crea o lume în care sănătatea mintală este accesibilă pentru toți. Credem în dreptul fiecărui individ de a trăi o viață autentică și împlinitoare", ne-au mai spus ei.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% dintre copii și adolescenți prezintă deficiențe de sănătate mintală, majoritatea tulburărilor debutând în jurul vârstei de 14 ani, multe rămânând nedepistate și netratate.

Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală și dizabilitate în rândul adolescenților. În același timp, sinuciderea reprezintă a patra cauză principală a mortalității pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani.

Potrivit Unicef, sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România este mult mai afectată comparativ cu cea a copiilor din alte state. Aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni.

Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

Ce este Calmly si ce scop are

Grupurile din proiectul Calmly sunt conduse de un psiholog, expert în sănătate mintală, și au maximum 7 participanți.

"Prin intermediul Calmly, reunim oamenii într-un mediu de grup sigur și înțelegător, în care fiecare persoană se poate exprima liber.

Fiecare grup este ghidat de un psiholog experimentat, iar prin discuții și interacțiuni, participanții aduc la suprafață perspective benefice pentru toată lumea. Cel mai frumos lucru este că aici ai ocazia să întâlnești oameni extraordinari, care încep să creadă în tine și să se bucure de progresul tău.

Este o senzație care îți umple sufletul și te motivează să mergi mai departe", ne-a mai spus Ștefania.

Grupurile se desfășoară atât fizic, în Cluj-Napoca, cât și online, au o durată de 2 ore și au loc săptămânal.

Cine poate apela la Calmly

Calmly nu are limite de vârstă sau profesie, ne-a spus Ștefania, care ne-a explicat și care sunt persoanele pe care se concentrează cel mai mult aceste grupuri.

"Deși ne concentrăm inițial pe nevoile persoanelor între 20 și 35 de ani, care se confruntă cu niște cariere solicitante, oricine are nevoie de un mediu propice dezvoltării personale este binevenit.

Așa cum o floare înflorește în ghiveciul potrivit, fiecare individ poate găsi în Calmly un spațiu în care să crească și să se dezvolte", ne-a mai spus Ștefania.

Cât de important este un astfel de proiect și câtă nevoie reală au oamenii de așa ceva

 

"Într-o lume agitată și solicitantă, Calmly devine extrem de important. Suntem într-un context istoric, post-pandemic, cu un război în desfășurare în țara vecină.

Trăim în era social media și a muncii de la distanță, unde avem multe oportunități de a socializa, dar puține ocazii de a construi relații autentice și de a fi cu adevărat noi înșine.

Această realitate a lăsat mulți oameni într-o situație în care au nevoie să vorbească cu cineva, dar nu știu de unde să înceapă, nu știu cui să apeleze sau pur și simplu nu își permit ajutorul unui expert.

Calmly devine o sursă de ajutor și sprijin importantă în acest context. Nevoia de a avea un mediu sigur și sprijinitor în care să ne exprimăm și să ne dezvoltăm este crucială pentru sănătatea noastră mintală și bunăstarea generală.

Oamenii au o nevoie reală de proiecte precum Calmly, deoarece acestea îi ajută să se simtă înțeleși, acceptați și susținuți. Participarea la grupurile de discuții facilitează conexiuni autentice și profunde cu ceilalți membri și permite oamenilor să împărtășească experiențe, să-și exprime gândurile și emoțiile și să primească sprijin și înțelegere reciprocă.

Mai mult decât atât, Calmly oferă o alternativă accesibilă pentru cei care nu își permit sau nu au acces la servicii individuale de terapie sau consiliere. Este un spațiu în care oricine poate găsi suport și resurse pentru a-și îmbunătăți bunăstarea mentală și a face față provocărilor vieții.

Astfel, Calmly nu este doar un proiect, ci o mișcare care inspiră și transformă vieți. Vrem să încurajăm oamenii să trăiască autentic, să crească și să se dezvolte, să își descopere propria putere interioară și să strălucească în lumina lor unică. Prin Calmly, dăruim fiecărui individ posibilitatea de a-și crea propria poveste de transformare și de a trăi o viață împlinită și echilibrată", a conchis Ștefania.

1. -imagine fara descriere- (calmly_20461900.jpg)

Foto: Freepick & Facebook Stefania Matei și Radu Bendic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel