Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
„Atacul calculilor biliari apare adesea după ce mâncați, în special o masa bogată în grăsimi sau colesterol, și pot dura de la jumătate de oră până la două sau mai multe ore", explică dr. William Brugge, fost director al Departaentului de endoscopie gastro-intestinală la Spitalul General Massachusetts, afiliat Universității Harvard.
Atacurile încep adesea în partea superioară dreaptă a abdomenului și se pot răspândi în spate, între omoplați și sub umărul drept. Pot apărea greață sau vărsături.
Nu trebuie să ignorați aceste atacuri sau să încercați să le îndurați, spune dr. Brugge. „Crizele de calculi biliari reprezintă un semn de avertizare că ar putea exista complicații grave potențiale în vezica biliară"
Se formează calculi biliari deoarece există prea mult colesterol în bilă, un lichid produs de ficat pentru a digera grăsimea. Bila este stocată și eliberată în timpul digestiei de către vezica biliară, un organ sub formă de pară, de sub ficat.
Acest exces de material formează cristale care apoi se adună și formează pietre. Acestea variază de la un dimensiunea unui grăunte de nisip la o minge de golf, dar cele mai multe sunt au dimensiuni de pietriș.
Atacurile date de pietrele la bilă apar atunci când acestea devin prea mari sau sunt prea multe și blochează fluxul normal al bilei. „Durerea nu provine de la pietre în sine, ci din spasmele vezicii biliare care încearcă să împingă aceste pietre", spune dr. Brugge.
Dacă se blochează prea multă bilă, vezica biliară poate deveni inflamată. „Pietrele pot, de asemenea, să pătrundă în sânge, ceea ce poate provoca icter, o afecțiune în care pielea și albul ochilor pare gălbui", spune dr. Brugge. Alte simptome pot include transpirație, frisoane, febră scăzută sau urină de culoarea galben închis.
Trebuie să solicitați asistență medicală imediată dacă aveți oricare dintre aceste simptome sau dacă suferiți de atacuri de bilă care au devenit mai frecvente sau mai grave.
Dacă nu ați avut până acum pietre la bilă să nu credeți că sunteți imun. Pietrele apar mai mult la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Cu toate acestea, ele apar și la femei și la bărbați după 60 de ani.
Sunt și alți factori care cresc riscul. De exemplu, persoanele supraponderale sunt mai sensibile, deoarece formarea de calculi biliari este asociată cu excesul de greutate, care este adesea un rezultat al consumării prea multor alimente bogate în grăsimi și calorii. Genele joacă, de asemenea, un rol important. Oricine are un istoric familial de calculi biliari are un risc mai mare.
Nu există nicio cale sigură de prevenire a calculilor biliari, dar puteți lua anumite măsuri pentru a vă proteja. Dieta și pierderea în greutate au cel mai mare impact, spune Dr. Brugge. „Adoptați o dietă care elimină alimentele bogate în grăsimi în favoarea mai multor alimente pe bază de plante, iar pe lângă asta faceți exerciții fizice regulat pentru a vă ajuta să vă mențineți greutatea sănătoasă", arată el.
Totuși, evitați pierderea rapidă în greutate, care, de asemenea, poate duce la formarea de pietre, continuă Dr. Brugge. Slăbirea sănătoasă însemană pierderea a un kilogram pe săptămână.
După formarea calculilor biliari, acestea nu trebuie întotdeauna eliminate. „Dacă nu interferează cu funcția vezicii biliare și nu provoacă simptome, nu este nevoie să le eliminați", susține dr. Brugge.
Cu toate acestea, dacă apar probleme grave, cea mai bună opțiune este eliminarea vezicii biliare și, astfel, a pietrelor. Operația cu vezică biliară este una dintre cele mai frecvent utilizate proceduri. Pacienții au de multe ori o recuperare rapidă și se pot întoarce la viața normală în câteva zile, spune Dr. Brugge.
Dacă vezica biliară este îndepărtată, puteți trăi o viață sănătoasă, arată specialistul consultat de Harvard Health Publishing. Bila vor curge direct din ficat în intestinul subțire, în loc să fie stocată. Cu toate acestea, bila devine mai puțin concentrată, ceea ce face diareea mai frecventă. Puteți gestiona acest lucru consumând o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, care cauzează eliberarea mai puțină bilă, și puteți crește aportul de fibre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...