Cafeaua, doza de beneficii într-o ceașcă. Bilic: Ne face mai deștepți, mai tineri, mai slabi, mai rapizi

cafeaua doza de beneficii. FOTO: Freepik @powerup
Cafeaua are o multitudine de beneficii pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea psihoemoțională. Mihaela Bilic dezvăluie câteva dintre acestea.

Puține sunt persoanele care să nu se bucure de cafeaua de dimineață, de altfel, aceasta este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Pe lângă beneficiile pe care le are cafeaua, ritualul acestea este unul care apropie oamenii, o ieșire la cafea poate să deschidă drumul unei relații, poate să încheie o afacere, poate să ne inducă o stare de bine care să ne urmărească pe parcursul întregii zile.

Nutriționistul Mihaela Bilic afirmă că mirosul cafelei este unul irezistibil, asemeni celui de pâine abia scosă din cuptor, iar într-o postare făcută pe contul de socializare a dezvăluit care sunt beneficiile băuturii magice.

”Cafeaua e o îmbrățișare caldă pentru creierul tău.

Ăsta e mesajul pe care l-am găsit în calendar pentru luna decembrie. E adevărat, cafeaua e cea mai bună hrană pentru creier! Ziua mea începe întotdeauna cu o cafea. Și continuă cu alte câteva cafele. Am băut cafea înainte să fiu medic nutriționist, de dragul ritualului…și al mirosului!

Pentru mine mirosul de cafea proaspăt râșnită este la fel cu mirosul pâinii scoase din cuptor, adică irezistibil. Mereu am spus: cafeaua ne face mai deștepți, mai tineri, mai slabi, mai rapizi… potențează tot ce e mai bun în noi”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Cafeaua, de la sistemul nervos la constipație

”Este un stimulent nervos,  induce o stare de alertă cerebrală, favorizează munca intelectuală și crește puterea de concentrare. Cafeaua crește nivelul de atenție, îmbunătățește funcțiile cognitive, mărește capacitatea de memorare și învățare, previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta, conservă memoria și luciditatea. Cum vi se pare? Fabulos nu-i așa?!?!

Și lucrurile nu se opresc aici! O ceașcă de cafea băută cu o oră înainte de sport mobilizează depozitele de grăsime și accelerează metabolismul, mărește rezistența la efort, crește performanța fizică și forța de contracție musculară, scade oboseala. Produce vasodilatație la nivel cerebral și pulmonar, combate migrenele și crizele ușoare de astm.

Tot ea, cafeaua, are efect diuretic, scade riscul de pietre la rinichi și ameliorează gradul de hidratare la sportivi. Favorizează digestia, previne formarea de calculi biliari și ajută la golirea stomacului, accelerează tranzitul intestinal și combate constipația”, a mai scris nutriționistul.

Cafeaua, energizantul natural

”E nevoie de o listă lungă ca să enumeri toate efectele cafelei. Lichidul negru și ușor amărui pe care ne-am obișnuit să-l bem în fiecare dimineață are beneficii nebănuite asupra întregului organism.

Cafeina, substanță activă din cafea, este cel mai cunoscut și mai consumat energizant natural. Dar pe lângă cafeină, boabele de cafea conțin peste 400 elemente chimice și numai 3 cal/100g- un miracol într-un bob”, și-a încheiat Mihaela Bilic pledoaria pentru cafea.

Vezi și: Siringomielia, durerile de spate, cauze și tratament. Poate duce la paralizie

Cafeaua, alte beneficii pentru sănătate

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, oamenii de știință au stabilit faptul că un consum regulat de cafea mai are și alte efecte pozitive asupra sănătății, astfel:

Poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2. Unele studii sugerează că un consum regulat de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai mic de apariție a diabetului de tip 2 pe termen lung. Se crede că acest lucru se datorează capacității cafelei de a păstra funcția celulelor beta din pancreas, care sunt responsabile cu producerea de insulină. Mai mult decât atât, bogată în antioxidanți, cafeaua poate afecta sensibilitatea la insulină, inflamația și metabolismul, toate acestea fiind implicate în dezvoltarea diabetului.

Poate promova managementul greutății. Conform unor cercetări, cafeaua ar putea modifica depozitarea grăsimilor și susține sănătatea intestinelor, ambele putând fi benefice pentru gestionarea greutății.

Scade riscul de depresie. O ceașcă de cafea pe zi a fost asociată cu reducerea cu 8% a riscului de depresie, ceea ce nu este deloc de neglijat, având în vedere stilul de viață tot mai agitat care a venit la pachet cu depresia și anxietatea.

Benefică în afecțiunile hepatice. Un studiu a constatat că consumul a mai mult de două cești de cafea pe zi a fost legat de rate mai mici de cicatrizare a ficatului și de cancer la ficat la persoanele cu afecțiuni hepatice, notează Healthline

Cafeaua care stimulează memoria. Nutriționist: Vine cu un aflux uriaș de antioxidanți

Cei mai mulți dintre noi ne pornim ziua cu o cafea, uneori chiar și înainte de micul dejun. Fie că este cu zahăr sau amară, făcută la ibric sau la filtru ori expressor, cafeaua poate fi îmbunătățită cu ușurință, prin adăugarea unui ingredient surpriză, iar rezultatele nu întârzie să apară.

”Un fel de cafea extraordinară pentru iubitorii de plante aromatice: cafeaua cu rozmarin proaspăt.

Nu am știut până acum că aroma rozmarinului poate însufleți atât de mult o cafea (ea având deja un suflet mare). De altfel, aceasta îndeletnicire de a mânca arome, vine cu un aflux uriaș de antioxidanți, compuși antiinflamatori și alte secrete.

Spre exemplu, rozmarinul, este un stimulent  cognitiv ce îmbunătățește memoria, focusul, aduce prezență și spirit, fier, calciu, vitamina B6, culoare și parfum”, a scris dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, pe contul său de socializare. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Boala Christmas, hemofilia B: simptome, cauze. Are cel mai scump tratament din lume, cu administrare unică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel