Busuiocul, planta aromatizată cu proprietăți antiinflamatoare. Benefic și pentru cancerul pulmonar

Busuiocul planta aromatizata cu proprietati antiinflamatoare. FOTO: Freepik @ksenia_she
Busuiocul, de la gastronomie la sănătate. Care sunt beneficiile plantei aromatizate.

Busuiocul, planta aromatizată folosită cu succes în gastronomie, în special în bucătăria mediteraneeană, are multiple beneficii pentru sănătate. Busuiocul se poate folosi în forma crudă, în ceaiuri sau sub formă de uleiuri și tincturi, dar și pentru băi, cu efect asupra oboselii cronice și în convalescență.

Ce conține busuiocul

O porție de 100 de grame de busuioc conține:

- Calorii 23;

- Carbohidrați 2,65 g;

- Proteine 3,15 g;

- Grăsimi totale 0,64 g;

- Fibre 1,60 g;

- Folați 17% din doza zilnică recomandată (DZR);

- Niacină 6%;

- vitamina B1 (tiamină) 2,5 %;

- vitamina A 175%;

- vitamina C 30%;

- vitamina E 5%;

- vitamina K 345%;

- sodiu 4 mg;

- potasiu 295 mg;

- calciu 18%;

- cupru 43%, fier 40%, magneziu 16%; zinc 7%;

- beta-caroten, zantină, luteină-zeaxantină.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale busuiocului

Previne bolile. Frunzele de busuioc conțin mulți compuși chimici importanți derivați din plante, cunoscuți pentru proprietățile lor de prevenire a bolilor și de promovare a sănătății.

Antioxidant. Iarba de busuioc conține multe flavonoide polifenolice, orientina și vicenina. Acești compuși au fost testați în laborator pentru posibila protecție antioxidantă împotriva peroxidării lipidelor induse de radiații în ficatul de șoarece.

Antiinflamator și antibacterian. Frunzele sunt compuse din multe uleiuri esențiale benefice pentru sănătate, cum ar fi eugenol, citronelol, linalol, citral, limonen și terpineol. Acești compuși sunt cunoscuți ca având proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Fără colesterol. Planta este foarte săracă în calorii și nu conține colesterol. Cu toate acestea, este una dintre cele mai bune surse de mulți nutrienți esențiali, minerale și vitamine esențiale pentru o sănătate optimă.

Luptă împotriva radicalilor liberi. Planta de busuioc conține niveluri excepțional de ridicate de beta-caroten, vitamina A, luteină și zea-xantină. Acești compuși contribuie la acțiunea de protecție împotriva radicalilor liberi derivați de oxigen și a speciilor reactive de oxigen (ROS) care joacă un rol în îmbătrânire și în diverse procese de boală. Este benefic pentru protecția împotriva bolii maculare legate de vârstă (AMRD), în special la adulții în vârstă.

Vitamina A conținută de busuioc este într-o cantitate foarte mare, 175% din dozele zilnice necesare. De altfel, vitamina A este cunoscută ca având proprietăți antioxidante și este esențială pentru vedere, precum și pentr menținerea sănătății mucoaselor și a pielii. S-a constatat că alimentele cu un conținut bogat în vitamina A ajută organismul uman să se protejeze de cancerul pulmonar și de cel al cavității bucale.

Vitamina K din busuioc este esențială pentru producerea de factori de coagulare în sânge și joacă un rol vital în consolidarea și mineralizarea oaselor. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice precum diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă.

Minerale. Iarba de busuioc conține o cantitate bună de minerale precum potasiu, mangan, cupru și magneziu și fier Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Manganul este utilizat de organismul uman ca și cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza.

Fierul, o componentă a hemoglobinei din globulele roșii, este unul dintre principalii factori determinanți ai capacității de transport al oxigenului în sânge, notează Nutrition&You.

Busuiocul, utilizat în aromaterapie

Busuiocul poate fi folosit și în aromaterapie și acționează antiviral, antibacterian, antiinflamator, febrifug, analgezic, antispastic, în doza mare uterotonic, revitalizant, imunostimulator, fortificând inima și activând circulația.

Efectul fortifiant și vitalizant se exprimă și în plan psihic. Se prescrie în tratarea infecțiilor bacteriene și virale, deficit imunitar, insuficiențî cardiacă, colici abdominale (sub formă de masaj), stări de epuizare, stres și întinderi musculare, potrivit lucrării Plantele medicinale de la A la Z.

Uleiul volatil de busuioc se poate utiliza și în parfumerie.

AFTELE, cum le tratezi natural. 3 plante cu efect anti-ULCERAȚII

Aftele sunt ulcerații la nivelul cavității bucale, cauzează durere și pot crea un adevărat disconfort. Acestea durează aproximativ o săptămână, iar la nivelul mucoasei bucale se formează eroziuni mici sub forma unor cavități.

Tratează natural aftele

Cauzele apariției aftelor sunt variate. De obicei, agenții biologici (bacterii, virusuri) pot determina apariția ulcerațiilor, mai ales atunci când imunitatea organismului este scăzută. De asemenea, anumiți agenți fizici sau chimici pot genera iritații la nivelul gurii și apariția aftelor. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel