O boală tăcută și devastatoare,...
Cu bullyingul nu e de glumit. Discutând cazul Oanei Roman, care și-a văzut de viață ignorând atacurile repetate la care a fost supusă ani la rând, psihologul specialist-expert Cristina Mihaela Zaharia spune că vedeta face parte dintr-o categorie din păcate foarte mică de persoane.
„În cazul Oanei Roman, bullyingul a funcționat motivațional. Dar există un segment foarte mic de persoane la care funcționează așa. Majoritatea sunt copleșiți. O rană acolo rămâne”, a arătat psihologul.
Ea spune că fenomenul, în sine, a luat mare amploare în România.
„Este vorba despre un comportament ostil, de excludere și de a lua în derâdere pe cineva. Per total, este vorba despre umilință. Bullyingul este un comportament repetat și intenționat prin care agresorul, care își dorește popularitate și putere, își rănește, persecută și intimidează victima, prin diferite forme. Verbal - uite cum a fost în cazul Oanei Roman și pe o extensie de timp lungă de timp -, emoțional, relațional sau fizic. Bullyingul este un fenomen care a luat amploare în România, îndeosebi în cazul copiilor, adesea la niște cote alarmante. Un copil este tachinat, etichetat, batjocorit în cercul său de prieteni sau de colegi, care îl strigă într-un fel anume, fac referire la aspectul fizic sau la problemele de ordin medical sau familial”, a explicat Cristina Mihaela Zaharia.
Chiar ea însăși, fiind foarte slabă în adolescență, a fost victima bullyingului și din acest motiv și-a dorit să meargă la psihologie. Psihologul spune că Oana Roman a luat atitudinea corectă.
„Oana Roman a abordat o atitudine pe cât de elegantă, pe atât de de puternică. A ignorat. Nu a răspuns. Pentru că este foarte important să nu oferi feedback agresorilor. Pentru că în acel moment îi învestești cu putere și atunci agresiunea continuă. Ei cu așa ceva se hrănesc. În cazul copiilor, ei nu au conștiință socială până la 12 ani. Părinții trebuie să ia atitudine. Eu mi-aș dori foarte mult ca și cadrele care lucrează în învățământ să ia atitudine. Pentru că se pot organiza ședințe cu părinții, dar cadrele didactice, fără să vreau să generalizez, nu sunt așa implicate. Altfel nu aș avea atât de mulți copii care au fost agresați atât fizic cât și verbal, în școli și licee, la cabinet”, a detaliat Cristina Mihaela Zaharia.
Care este legătura dintre bullying, dereglările hormonale și depresie, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...