Aceasta este grupa de risc cea mai...
Bronșiolita este o infecție pulmonară comună la copiii mici și sugari. Bronșiolita provoacă inflamație și congestie în căile respiratorii mici (bronhiole) ale plămânului. Bronșiolita este aproape întotdeauna cauzată de un virus.
De obicei, sezonul de vârf pentru bronșiolită este în timpul lunilor de iarnă.
Bronșiolita începe cu simptome similare cu cele ale unei răceli comune, dar apoi progresează la tuse, respirație șuierătoare și, uneori, dificultăți de respirație. Simptomele bronșiolitei pot dura câteva zile până la săptămâni. Bronșiolita apare atunci când un virus infectează bronhiolele, care sunt cele mai mici căi respiratorii din plămâni.
Infecția face ca bronhiolele să se umfle și să se inflameze. Mucusul se colectează în aceste căi respiratorii, ceea ce face dificilă curgerea liberă a aerului în și din plămâni. Cele mai multe cazuri de bronșiolită sunt cauzate de virusul sincițial respirator (RSV). RSV este un virus comun care infectează aproape fiecare copil până la vârsta de 2 ani.
Focarele de infecție cu RSV apar în fiecare iarnă, iar indivizii pot fi reinfectați, deoarece infecția anterioară nu pare să provoace imunitate de durată. Bronșiolita poate fi, de asemenea, cauzată de alte virusuri, inclusiv cele care provoacă gripa sau răceala obișnuită, notează Mayo Clinic.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce este, de fapt, bronșiolita.
”Bronșiolita nu este o boală ușoară. Este una din formele grave de afectare respiratorie care apare, în special la nou-născuți, în special în primele trei luni de viață, dar și după. Bronșiolita, cel mai frecvent, în acest sezon, este dată de afectare virală peste care apar suprainfecții bacteriene.
În această perioadă virusul scincițial respirator la copil, virusul gripal, sau cel mai frecvent afectare pulmonară. Pe această afectare pulmonară, suprainfecția bacteriană determină o afectare a bronșiilor mici, a ultimilor terminații ale bronșiilor, care determină ca urmare insuficiență respiratorie acută la copil. Virozele netratate la timp pot determina complicații, adică agravare prin suprainfecții bacteriene care determină din punct de vedere clinic această manifestare de bronșiolită.
În formele grave se ajunge la bronșiolită. Bronșiolita este manifestarea gravă a unei infecții la nivel pulmonar”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.
Simptomele pentru bronșiolită sunt asemănătoare virozelor, însă există o mișcare specifică a nasului în cazul bronșiolitei. În primele zile, semnele și simptomele bronșiolitei sunt similare cu cele ale unei răceli:
- Guturai
- Nas înfundat
- Tuse
- Febră ușoară (nu întotdeauna prezentă)
- După aceasta, poate exista o săptămână sau mai mult de dificultăți de respirație sau un zgomot fluierat atunci când copilul respiră (respirație șuierătoare).
- Mulți sugari au, de asemenea, o infecție a urechii (otita medie).
”Copilul respiră greu și foarte des, are o mișcare caracteristică a aripilor nasului, ”bătăi ale aripilor nasului”, are pulsul mărit. În forme care sunt în curs de agravare apare răceală la extremități, adică la mâini și picioare.
Câteodată apare și colorația cianotică în jurul gurii și a nasului mergând până la necesitatea internării copilului în terapie intensivă și suport respirator în formele cele mai grave, amenințătoare de viață”, a mai spus medicul Carmen Dorobăț.
Sfatul pentru această perioadă de timp este ca, în special, copilul de sub un an în momentul în care devine febril, când refuză alimentația, când părintele observă că nu mai are chef să se joace să se prezinte la medic astfel încât să nu se ajungă la complicații. Bronșiolita reprezintă o lipsă de tratament sau un tratament incorect al unei infecții respiratorii preexistente.
Tratamentul pentru bronșiolită depinde de mai mulți factori. Bronșiolita durează de obicei două până la trei săptămâni. Este important să fiți atenți la schimbările în dificultățile de respirație, cum ar fi lupta pentru fiecare respirație, imposibilitatea de a vorbi sau de a plânge din cauza dificultăților de respirație sau de a face zgomote mormăitoare cu fiecare respirație.
”Cazurile grave trebuie spitalizate. Tratamentul este complex. Bronșiolita se tratează în spital, cu tratament injectabil și dacă este cazul chiar și măsuri de terapie intensivă”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Bronșiolita poate fi prevenită prin măsuri de igienă simple, precum spălatul pe mâini și evitarea contactului cu persoanele care sunt bolnave.
”În rest, părinții trebuie să se adreseze medicului de familie sau medicului pediatru imediat ce observă o schimbare a copilului: febră, nu mănâncă, nu are chef să se joace, devine somnolent sau, dimpotrivă, poate deveni agitat. Sunt o serie de semne care nu sunt neaparat caracteristice pentru plămâni, dar care pot anunța că se întâmplă ceva cu copilul respectiv”, a mai precizat medicul Carmen Dorobăț.
Medicul infecționist Adrian Marinescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical că nu există riscul ca bronșiolita să fie declarată pandemie. Medicul a mai explicat de ce boala se manifestă, în special la copiii mici.
”Nu există riscul să devină pandemie. Aș spune că în momentul de față, întorcerea la normalitate pe care toți o așteptăm înseamnă un sezon rece cu multe viroze, gripe și ceva infecții cu SARS-CoV-2 pentru că încă nu sunt rezolvate. Nu ar trebui să ne mirăm și ar trebui să ne uităm la ce s-a întâmplat înainte de pandemie.
Vezi și: Umiditatea locuinței, care este nivelul optim. Cum te îmbolnăvește dacă e prea uscat aerul
În plus, și dacă vorbim de bronșiolită și infecțiile virale e adevărat că pot să apară mai frecvent la copii decât în rest, dar sunt lucruri care s-au întâmplat de fiecare dată. Nu ar trebui să ne speriem, ci trebuie să fim prudenți. Dintre aceste viroze sunt multe cazuri care au nevoie de monitorizare prin internare și sunt și cazuri care presupun și complicații.
Copiii mici pot să facă o infecție virală și au ajuns la complicații cu pneumonie și insuficiență respiratorie, adică au avut nevoie de oxigen pentru o perioadă de timp. Atenție la copii! În momentul în care au dificultăți de respirație, starea generală se modifică brusc, trebuie să ajungă la medicul pediatru și trebuie să o facă într-un timp util.
Dacă vorbim de copii, vorbim de rolul adulților care trebuie să îi protejeze. Aici vorbim de contactul cu persoanele străine, mai ales dacă au simptomatologie respiratorie acută, evitarea spațiilor aglomerate, igiena pe care igiena părinții trebuie să o păstreze cu apă și săpun. În momentul în care cei mici ajung în colectivități, au un risc mai mare de transmitere și vor avea toată perioada care urmează și aici mă refer până în aprilie.
Într-un procent mic pot fi complicații. Pentru a ajunge la complicații majore care să pună viața în pericol, este în situația în care nu ajung când trebuie la spital. Nu ar trebui să se întâmple lucrul acesta”, a declarat Adrian Marinescu, managerului Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș.
Testele și razele X nu sunt de obicei necesare pentru a diagnostica bronșiolita. De obicei, medicul poate identifica problema observând copilul și ascultând plămânii cu un stetoscop.
În cazul în care copilul dumneavoastră este expus riscului de bronșiolită severă, dacă simptomele se agravează sau dacă se suspectează o altă problemă, medicul dumneavoastră vă poate comanda teste, inclusiv:
Radiografie toracică pentru bronșiolita. Medicul dumneavoastră vă poate solicita o radiografie toracică pentru a căuta semne de pneumonie.
Testarea virală pentru bronșiolita. Medicul dumneavoastră vă poate colecta o mostră de mucus de la copilul dumneavoastră pentru a testa pentru virusul care cauzează bronșiolita. Acest lucru se face folosind un tampon care este introdus ușor în nas.
Teste de sânge pentru bronșiolita. Ocazional, testele de sânge pot fi utilizate pentru a verifica numărul de celule albe din sânge ale copilului. O creștere a celulelor albe din sânge este, de obicei, un semn că organismul se luptă cu o infecție. Un test de sânge poate determina, de asemenea, dacă nivelul de oxigen a scăzut în sângele copilului dumneavoastră, notează Mayo Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aceasta este grupa de risc cea mai...
Spania se dovedește a fi un model de...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Ingredientul pe care trebuie să-l...
Schimbarea orei poate declanșa o...