Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Botulismul, care sunt simptomele și cum poți face boala mortală
03 dec 2019 / 13:55
Botulismul este o afecțiune rară, dar cu potențial fatal, astfel că medicii recomandă prezentarea la medic la primele semne.
Botulismul poate fi dat și de o conseervă de ardei iuți    Foto: https://edition.cnn.com/

Botulismul este o afecțiune rară, dar serioasă cauzată de toxine din bacteriile numite Clostridium botulinum. Recent, în România a fost înregistrat unc az al unui bărbat care și-a pierdit viața după ce a mâncat o conservă contamnată, pe care o preparase în casă.

Există trei forme comune de botulism:

Botulism alimentar. Bacteriile dăunătoare prospera și produc toxina în medii cu puțin oxigen, cum ar fi în conservele din casă.

Botulismul rănilor. Dacă aceste bacterii ajung într-o rană, ele pot provoca o infecție periculoasă care produce toxina.

Botulism infantil. Această formă considerată cea mai frecventă de botulism începe după ce sporii bacterieni Clostridium botulinum cresc în tractul intestinal al bebelușului. Apare de obicei la bebelușii cu vârste cuprinse între 2 luni și 8 luni.

Toate tipurile de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale, arată mayoclinic.org.

Simptomele botulismului

La botulism alimentar semnele și simptomele încep de obicei între 12 și 36 de ore de la intrarea toxinei în corp. Dar, în funcție de cantitatea de toxină consumată, începutul simptomelor poate varia de la câteva ore la câteva zile. Semnele și simptomele botulismului alimentar includ:

Dificultate de înghițire sau de vorbire, gură uscată, slăbiciune facială pe ambele părți ale feței, vedere încețoșată sau dublă, pleoapele coborâte, probleme de respirație, greață, vărsături și crampe abdominale, paralizie.

În botulismul rănilor, Semnele și simptomele apar la aproximativ 10 zile de la intrarea toxinei în organism. Semnele și simptomele botulismului rănilor sunt aceleași cu ale botulismului aliemntar: dificultate de înghițire sau de vorbire, slăbiciune facială pe ambele părți ale feței, vedere încețoșată sau dublă, pleoapele coborâte, probleme de respirație, paralizie. În plus, rana poate apărea roșie și umflată, însă nu întotdeauna.

La botulism infantil, dacă este legat de alimente, cum ar fi mierea, problemele încep, în general, în intervalul 18 până la 36 de ore de la intrarea toxinei în corpul copilului. Semnele și simptomele includ: constipație, care este adesea primul semn, mișcări necontrolate din cauza slăbiciunii musculare și probleme de control al capului, plâns slab, iritabilitate, salivare, pleoapele coborâte, oboseală, dificultate de supt sau la hrănit, paralizie.

Semne care nu au legătură cu botulismul

Anumite semne și simptome nu apar de obicei cu botulism. De exemplu, botulismul nu crește, în general, tensiunea arterială sau ritmul cardiac, nu poate cauza febră sau confuzie. Uneori, însă, botulismul rănilor poate provoca febră.

Specialiștii recomandă prezența la medic dacă există vreo suspiciune. Tratamentul precoce crește șansele de supraviețuire și scade riscul de complicații.

Solicitarea promptă a asistenței medicale poate, de asemenea, să alerteze autoritățile de sănătate publică. Aceștia pot fi apoi capabili să împiedice alte persoane să consume alimente contaminate. Botulismul nu este contagios de la persoană la persoană.

Cauze care duc la botulism

Botulism alimentar: sursa de botulism alimentar este adesea alimentele din casa care au conținut scăzut de acid, cum ar fi fructe, legume și pește. Cu toate acestea, boala a apărut și din ardei picanți, cartofi copți în folie și ulei infuzat cu usturoi.

Când mănânci alimente care conțin toxină, acesta perturbă funcția nervoasă, provocând paralizie.

Botulismul rănilor: când bacteriile C. botulinum intră într-o rană - posibil cauzată de o vătămare pe care s-ar putea să nu o observați - acestea se pot multiplica și produce toxină. Botulismul rănilor a crescut în ultimele decenii la persoanele care își injectează heroină, care poate conține spori ai bacteriilor. De fapt, acest tip de botulism este mai frecvent la persoanele care injectează heroină cu gudron negru.

Botulism infantil: bebelușii fac botulism infantil după ce au consumat spori de bacterii, care apoi cresc și se înmulțesc în tractul lor intestinal și fac toxine. Sursa de botulism infantil poate fi mierea, dar este mai probabil să fie expusă la solul contaminat cu bacterii.

Când e utilă toxina botulinică

S-ar putea să vă întrebați cum poate fi benefic ceva atât de toxic, dar oamenii de știință au descoperit că efectul paralizant al toxinei botulinice îl face util în anumite circumstanțe.

Toxina botulinică a fost utilizată pentru a reduce ridurile faciale prin prevenirea contracției mușchilor de sub piele și pentru afecțiuni medicale, cum ar fi spasmele pleoapelor și dureri de cap severe. Cu toate acestea, au apărut rare cazuri de reacții adverse grave, cum ar fi paralizia musculară care se extinde dincolo de zona tratată, cu utilizarea toxinei botulinice din motive medicale. Asigurați-vă că procedura e realziată de un medic autorizat pentru orice proceduri cosmetice sau medicale care utilizează onabotulinumtoxinA (Botox).

Ce complicaţii se pot face

Deoarece afectează controlul muscular asupra întregului corp, toxina botulinică poate provoca multe complicații. Pericolul cel mai imediat este că nu veți putea respira, care este cea mai frecventă cauză de deces în botulism. Alte complicații, care pot necesita reabilitare, pot include: dificultate de vorbire, probleme de înghițire, slăbiciune de lungă durată, respirație scurtă.

Profilaxia botulismului

Folosiți tehnici adecvate de conservare

Asigurați-vă că utilizați tehnici adecvate atunci când consumați alimente la domiciliu pentru a vă asigura că orice germeni de botulism sunt distruși:

-Gătiti sub presiune aceste alimente la 250 F (121 C) timp de 20 până la 100 minute, în funcție de aliment.

-Luați în considerare fierberea acestor alimente timp de 10 minute înainte de a le servi.

-Pregătiți și depozitați mâncarea în siguranță

-Nu mâncați alimente conservate dacă recipientul său este bombat sau dacă mâncarea miroase rău. Cu toate acestea, gustul și mirosul nu vor oferi întotdeauna prezența C. botulinum. Unele tulpini nu fac mirosuri alimentare sau gust neobișnuit.

-Dacă înfășurați cartofii în folie înainte de a-i coace, mâncați-i fierbinți sau slăbiți folia și păstrați-i la frigider - nu la temperatura camerei.

-Depozitați uleiurile infuzate cu usturoi sau ierburi la frigider.

Pentru a reduce riscul de botulism infantil, evitați să dați miere - chiar și o picătură minusculă - copiilor cu vârsta sub 1 an.

Pentru a preveni botulismul rănilor și alte boli grave de sânge, nu injectați sau nu inhalați niciodată droguri stradale.

 

Sursa, aici.


Ştiri Recomandate

Coronavirus din China. Călătorii, controlați să nu fie infectați pe 3 aeroporturi americane
 Prof dr Sarah Ferber
EXCLUSIV
Dr Sahar Ferber despre cum se scriu patente în unul din top 10 spitale din lume
Uleiul de soia, legat de boli precum autism, Alzheimer sau Parkinson
Dr Florin Mihălțan: Evali, o nouă boală indusă de țigara electronică. Simptome
Nucile, efecte fabuloase asupra intestinului și a inimii. Câte să mănânci
Dr Otilia Țigănaș, despre falsa superioritate a uneia care stă la oraș din cotizații
Dr Vasi Rădulescu, despre medicii care fac de rușine meseria
Medicament folosit în infecțiile cu paraziți, efect neașteptat în cura cancerului de prostată
Fals medic stomatolog din Baia Mare, reținut de polițiști
De ce tremură mâinile? Zece motive
Un bărbat de 36 de ani a primit o inimă nouă la IUBCvT Iași
Transplant. Un tânăr de 28 de ani salvează viața a patru semeni
Produse din fermele afectate de gripă aviară din Ungaria au ajuns și în România
Substanţele chimice periculoase din tatuaje şi machiajul permanent, restricționate de UE
Narghileaua, mai dăunătoare decât țigara: 11 secunde pentru a forma cheaguri de sânge
A murit cel mai scund bărbat de pe planetă
Alertă în Thailanda: al doilea deces din cauza virusului misterios
Tânără, obligată să facă un test de sarcină înainte de îmbarcarea în avion
Și-a ucis soțul, folosind picături oftalmice
Gripa aviară cu virus înalt patogen, focar în România. Iată cum vă protejați
OMS: Ameninţarea rezistenţei la antimicrobiene nu a fost niciodată mai iminentă
Linie suplimentară de gardă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Stângaci sau dreptaci? Cine stabilește asta
Topul celor mai sănătoase țări din lume. 10 destinații bune pentru inimă
170 de persoane s-au infectat cu norovirus, epidemie într-un parc național. Simptomele infecției
Trichineloză, 9 cazuri în Alba. Cum se manifestă boala și ce simptome are
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Sorina Pintea, despre blocarea Acordului cu Banca Mondială: Sper să fie doar o amânare
Spitalul Militar: 68 de transplanturi de cornee şi 7 de ţesut osos, efectuate anul trecut
Turmericul, cât de eficient este în tratarea cancerului
De ce oamenii îmbătrânesc diferit? Afecțiunile care ne fură tinerețea
Comentarii