Bolile neurodegenerative, identificate înainte de apariția simptomelor. Cum funcționează testul

bolile neurodegenerative - FOTO: Freepik@WangXiNa
A fost identificată o posibilă modalitate de a prezice bolile neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și demența cu corpi Lewy, înainte ca simptomele să devină evidente.

Cercetătorii din Barcelona, Spania, susțin că au identificat un posibil biomarker care ar putea prezice debutul bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și demența cu corpi Lewy, înainte ca simptomele cognitive și fizice să devină evidente.

Acești cercetători au descoperit că moleculele deteriorate de ADN mitocondrial (mtADN) pot fi prezente în lichidul cefalorahidian (LCR) și sângele pacienților cu tulburare a comportamentului în timpul stadiului rapid al mișcărilor oculare (IRBD), care este adesea asociată cu evoluția către Parkinson sau demență cu corpi Lewy.

În timp ce aceste constatări par promițătoare, cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multă cercetare pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege mai bine rolul mtADN deteriorat în procesul de dezvoltare a bolilor neurodegenerative. În plus, trebuie să se exploreze și alte posibile cauze și factori de risc asociate cu aceste afecțiuni.

"Acești indicatori specifici care plutesc în sânge și lichidul cefalorahidian (LCR) preced majoritatea simptomelor fizice și cognitive ale Parkinsonului și dementei, oferind potențial indivizilor mai mult timp pentru a se pregăti sau chiar pentru a preveni, într-o zi, afecțiunile.

Vezi și: Tusea convulsivă: simptome, cauze și metode de prevenție. Cum contactezi această infecție respiratorie

Din păcate, cele mai multe simptome externe ale Parkinsonului nu se manifestă până când majoritatea neuronilor de dopamină au fost deja deteriorați, iar grupurile proteice caracteristice numite corpi Lewy nu sunt de ajutor pentru pacienții în viață, deoarece pot fi verificate doar în timpul autopsiei.

Este nevoie disperată de o formă timpurie de diagnosticare pentru a opri sau încetini boala înainte să se agraveze. Acum, cercetătorii cred că au descoperit un biomarker timpuriu în sânge legat de modul în care celulele eliberează energie.

În celulele umane, inclusiv în neuronii, nu tot ADN-ul este închis în nucleu. Partea unei celule care generează energie, mitocondriile, are propriul său material genetic, numit ADN mitocondrial (mtADN), care provine doar de la mama ta.

Cu toate acestea, mitocondriile sunt mici fabrici de energie ocupate care produc și produse deșeuri sub formă de specii reactive de oxigen, sau radicali liberi, care pot fi toxici dacă nu sunt eliminați și reciclați corespunzător”, notează cercetătorii, potrivit The Lancet.

Vezi și: Cum se poate îmbunătăți capacitatea de învățare la orice vârstă. Neuroplasticitatea: proprietatea fundamentală a creierului

Boli neurodegenerative - FOTO: Freepik@vecstock

Cercetarea, esențială pentru dezvoltarea de noi tratamente

Cu toate acestea, înțelegerea mecanismelor moleculare implicate în bolile neurodegenerative ar putea oferi perspective importante pentru dezvoltarea unor metode de diagnostic și tratament mai eficiente în viitor. Este esențial ca aceste descoperiri să fie supuse unor teste riguroase și să fie evaluate în contextul mai larg al cercetării științifice în domeniul sănătății.

Această corelație sugerează că disfuncția mtADN ar putea fi "un mecanism molecular critic în etapele timpurii ale degenerării neuronale".

De ani de zile, oamenii de știință au lucrat la dezvoltarea unor teste timpurii bazate pe sânge, tampoane de piele și scanări oculare pentru a diagnostica Parkinsonul înainte ca acesta să cauzeze declin motor și cognitiv. Și deși niciun test de screening fiabil nu a ajuns încă pe piață, cu fiecare studiu, experții se apropie tot mai mult de această posibilitate.

Legătura emergentă între metabolismul energetic al creierului și Parkinson furnizează unele dintre cele mai promițătoare indicii până acum.

Studiul a fost publicat în The Lancet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel