Bolile cardiovasculare, cum ni le provocăm singuri. EXCLUSIV

EXCLUSIV
Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie și șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Clinica Sanador a explicat, EXCLUSIV la DC NEWS și DCMEDICAL, care sunt greșelile pe care le facem în viața de zi cu zi de ajungem pe masa ei de operație, cu boli cardiovasculare. E vorba de dietă și de stil de viață.

Bolile cardiovasculare, din nefericire, ocupă primul loc în cauzele de mortalitate și morbiditate, urmate îndeaproape de bolile urmate de oncologice și de accidentele în general de circulație și de alte tipuri.

Partea proastă este, spune Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie și cardiologie intervențională, șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Clinica Sanador, că bolile cardiovavsculare țin, practic, în mare parte, de ce ne facem cu mâna noastră, după cu spune o vorbă din popor.

Stil de viață și alimentație

„Cauzele (apariției bolilor cardiovasculare, n.r.) țin, în primul rând, de mediul în care trăim, de stresul zilnic, precum și de cauze genetice, peste care se suprapun hipertensiunea aterială, diabetul zaharat. Ele vin ca o complicație a modului nostru de viață organizat sau mai puțin organizat, în care am învățat foarte bine sau nu cum să avem un echilibru interior, realizat prin odihnă, alimentație, în principal și sigur toate lucrurile legate de locul de muncă, de stresul locului de muncă și de stresul relațional", explică specialistul.

Toate acestea, comasate, duc la apariția unui dezechilibru interior, al organismului, care duce inevitabil la boli de inimă și de vase.

„Prin pierderea echilibrului, de fapt (aceste boli, n.r.) încep să se instaleze. Prin alimentația greșită, în sensul de foarte grasă, sau prin mese bogate, copioase - cu ghilimelele de rigoare - la care unii dintre pacienți nu renunță. Sau prin necontrolarea glicemiei la pacienții care au diabet zaharat. Încet-încet, toate conduc către boala cardiacă ischemică, ea fiind vârful de lance în bolile cardiovasculare. În primul rând, acesta este cel mai mare număr de pacienți, cel cu boli cardiovasculare. Să spunem că dincolo de această tipologie de boală, care are o paletă foarte largă de manifestări, de la formele acute, așa-numitul infarct miocardic acut, până la formele cronice, boala cardiacă ischemică, angina stabilă, sigur că lângă ele este hipertensiunea arterială, care este o boală în sine, dar și un factor de risc pentru cardiomiopatia ischemică, poate cel mai important dintre ele", a explicat Rodica Niculescu, EXCLUSIV la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL.

Fumatul, cel mai are dușman

Peste toate acestea – de parcă n-ar fi fost suficient - mai adăugăm un viciu extrem de periculos care la români e „practicat" de mulți, în ciuda legislației care încearcă limitarea lui:

„Am adăuga fumatul, care este un mare factor de risc prin substanțele nocive care ajung să se dizolve în sânge și să participe la formare aplăcilor de aterom. Cum aminteam, genetica noastră e foarte importantă, ne dă și particularitatea legată de boală".

Ce analize și investigații poți face ca să vezi dacă ai sau nu o boală cardiovasculară, vedeți în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel