Bolile cardiovasculare, consecințe severe. Adrian Wiener: Nu există acces pentru toți românii la medicii de familie. Alfabetizarea medicală, o prioritate

dr Adrian Wiener - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Dr. Adrian Wiener arată că accesul pacienților la serviciile medicale este greoi, în anumite zone ale țării, mai ales în cele rurale. 

Dr. Adrian Wiener, Vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” despre bolile cardiovasculare și cât de neglijate sunt acestea în rândul populației. 

”Principala cauză de mortalitate în România și în Europa, de altfel, sunt bolile cardiovasculare și din păcate, România nu are un plan coerent care să adreseze toate componentele acestui spectru, mă refer la prevenție, la depistare precoce, la tratament și monitorizarea tratamentului și a complicațiilor.

De altfel, avem printre cele mai mari incidențe ale bolilor cardiovasculare cu consecințe severe din Uniunea Europeană. Mă refer aici la infarctul de miocard și la accidentul vascular cerebral. Problema este complexă și are mai multe straturi. Bineînțeles că cel mai important strat din punct de vedere al efectului asupra întregii problematici este cel al depistării și inițierii precoce a tratamentului preventiv”, a declarat dr. Adrian Wiener.

Vezi și: Urechile clăpăuge, cauze și tratament. Cum se poate corecta afecțiunea

Accesul la medici, dificil

Accesul pacienților la serviciile medicale este dificil în anumite zone, în special în cele rurale. Persoanele de peste 40 de ani trebuie să se prezinte anual la consultații medicale, tocmai pentru a fi depistate afecțiunile medicale din cele mai incipiente faze. 

”Nu există acces pentru toți românii la medicii de familie. De anul trecut s-a introdus un pachet pentru de de evaluare gratuită pentru cei care au împlinit 40 de ani, în special orientat către depistarea problemelor legate de colesterol, problemelor legate de glicemie, de identificare a factorilor de risc cardiovasculare.

Dar nu există o coerență, o viziune, un mesaj clar de la decidenți în acest sens, o finanțare și un culoar separat pentru pentru acest lucru, la medicii de familie, o utilizare a ambulatorului mult mai largă în acest în acest scop. 

Când era manager de spital, am în inițiat un proces rural, mediu, nu foarte îndepărtat de marele urban, de a evalua pacienții care nu se știau cu istoric cardiovascular. Să vedem care este dimensiunea icerbergului practic al bolii nediagnosticate sau diagnosticate și tratate insuficient. Ne-am îngrozit cu toții.

Există există sub suprafața asta a ceea ce știm despre sănătatea românilor, incredibil de multă patologie care nu este tratată și de aici și incidența mare a bolilor al cardiovasculare. Sunt hipertensivi. Sunt oameni care stau cu colesterol și triglicenide crescute ani de zile fără a ști acest lucru, fără a se interveni în vreun fel pe nutriție, pe tratament sau pe control medicamentos sau al stilului de viață. Există foarte mulți pacienți care practic au risc.

Avem o mare problemă și avem nevoie practic de un plan național care să prevadă toate aceste verigi, să le intercepteze și să le adreseze, să responsabilizeze diferite componente ale sistemului de sănătate pentru a le intercepta. Evident, aceasta este o prioritate în sănătatea publică din România”, a mai spus sursa citată. 

Vezi și: Obezitatea, boală cronică. Cătălina Poiană: Riscul de cancer este foarte mare

Boli nediagnosticate la timp

”La rândul ei, insuficiența cardiacă este consecința altor boli cardiovasculare netratate, neadiagnosticate. Nu este nu este o boală primară sau rarisim este o boală primară a cordului, ci este întotdeauna consecința altor boli care evoluează ani și ani de zile și remodelează cordul și împinge pacientul în zona de insuficiență cardiacă clinică.

Pacienții hipertensivi, cu suferință ischemică cronică, valvlopatii care pot fi corectate în timp și care nu trebuie neapărat să conducă la modificarea geometriei. Sunt foarte multe patologii nediagnosticate care la fel evoluează ani și ani de zile și conduc la insuficiență cardiacă. Insuficiența cardiacă fiind practic destinația finală a multor boli cardiace, este un instrument, să zic de identificare, este un punct de plecare de unde am putea retrospectiv și prospectiv să ameliorăm lucrurile în zona cardiovasculară. Este un nod gordian.

Au fost, am fost și întâlniri în Parlament în care sigur s-au asumat strategii naționale, s-au propus intervenții dinspre decidenți, dar nu a existat o coerență, o concentrare a politicilor publice, dinspre Ministerul Sănătății înspre înspre această zonă.

40% din povara de boală din România derivă din factori de risc neadresați în niciun fel. Adică dacă intervenția primară, dacă ar fi în zona factorilor de risc care conduc, propagă și au consecințe în bolile cardiovasculare, beneficial ar fi enorm.

Alfabetizarea medicală a fiecăruia dintre dintre noi, astfel încât să avem grijă noi însine și ne să ne adresăm medicului, să avem grijă asupra dietei, asupra factorilor care modelează și influențează boala, este de asemenea, o prioritate. 

Piatra pivotală și în insuficiența cardiacă, depistare ei precoce și adresarea ca pacientului către cardiolog, către specialist vine tot în zona medicine. de familie. Aici cred că este placa turnantă a unui un efort susținut și sigur există strategii de succes.

Nu trebuie să inventăm roata. Prin intervenții, prin puncte de intervenție multiple putem să reducem cu 60-70-80% mortalitatea cardiovasculară într-o zonă, deci sunt foarte eficiente și implicarea autorităților, iată și a decidenților pe toate aceste straturi și componente identificate în medicina cardiovasculară este salutară. Nu trebuie să inventăm roata. Sunt politici publice cunoscute, sunt mecanisme prin care aceste lucruri pot fi abordate și adresate, care au categoric un succes foarte mare”, a mai precizat dr. Adrian Wiener.

Vezi și: Societatea Română de Endocrinologie, moment aniversar. Cătălina Poiană: Tinerii care aleg această specialitate sunt foarte bine pregătiți

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel