Boli infecțioase grave tratate cu anumite antidepresive în loc de antibiotice

Medicamente
Medicamente antidepresive din clasa inhibitori funcționali ai acidului sfingomielinazei, incluzând desipramina, amitriptilina și nortriptilina, ar putea fi folosite în cazul infecțiilor bacteriene intracelulare în locul antibioticelor. Cercetătorii au dovedit eficacitatea lor în cazul unei boli transmise de căpușe, a febrei Q și a două infecții cu chlamydia.

Unele antidepresive ar putea fi folosite pentru a trata o gamă largă de boli infecțioase cauzate de bacteriile care trăiesc în interiorul celulelor, conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Virginia Commonwealth University School of Medicine și de colaboratorii din alte instituții.

Tratează infecțiile bacteriene intracelulare

Studiul, publicat în ediția din aprilie a revistei Life Science Alliance, arată că medicamentele antidepresive care sunt inhibitori funcționali ai acidului sfingomielinazei (numite FIASMA), incluzând desipramină, amitriptilină și nortriptilină, opresc creșterea sau ucid patru patogeni bacterieni intracelulari diferiți în culturile de țesuturi celulare și pe modele animale.

„Opțiunile de antibiotice pentru bolile cauzate de bacteriile intracelulare sunt limitate, deoarece multe dintre aceste medicamente nu pot pătrunde în membranele noastre celulare. În esență, bacteriile sunt protejate", a declarat Jason Carlyon, doctor în științe medicale, lider al studiului și profesor la Departamentul de Microbiologie și Imunologie al Universității Virginia Commonwealth.

Antibioticele tetracicline sunt prescrise cel mai frecvent pentru a trata infecțiile bacteriene intracelulare, deoarece acestea pot traversa membranele celulare pentru a ajunge la microbi. Cu toate acestea, tetraciclinele pot provoca reacții alergice la unii pacienți, iar medicii nu recomandă folosirea lor de către femeile gravide și copii, din cauza efectelor secundare nedorite. În plus, a fost raportată rezistența la antibiotice în unele bacterii intracelulare.

În cazurile în care tetraciclinele sunt contraindicate

„Ar fi foarte benefic să existe o clasă de medicamente pentru a trata astfel de boli la pacienții pentru care tetraciclinele sunt contraindicate", a spus Carlyon. „Aceste medicamente ar putea oferi o alternativă la antibiotice sau ar putea fi folosite în conjuncție cu acestea ca o abordare de augmentare pentru tratarea infecțiilor care de obicei necesită terapii prelungite cu antibiotice, cum ar fi cele cauzate de Chlamydia pneumoniae și Coxiella burnetii".

Cercetătorii au testat susceptibilitatea la FIASMA pentru patru specii bacteriene care provoacă: anaplasmoză granulocitară umană, o boală transmisă de căpușe care atacă celulele albe din sânge numite neutrofile și care poate fi letală persoanelor cu imunitate compromisă; febra Q, o boală pneumonică debilitantă; și două infecții cu chlamydia.

În cele din urmă, medicamentele FIASMA perturbă modul în care colesterolul, un nutrient cheie utilizat de mulți agenți patogeni intracelulari, traversează interiorul celulelor pentru a modifica accesul bacteriilor la lipide. Cercetătorii au demonstrat mai întâi eficacitatea tratamentului prin oprirea anaplasmozei atât în cultura de țesut, cât și la șoareci. Apoi, ei și-au extins observațiile pentru a demonstra că tratamentul cu FIASMA a ucis agentul de febră Q, Coxiella burnetii, și a inhibat parțial infecțiile cu chlamydia în cultura celulară.

„Ceea ce este atat de incitant la acest studiu este faptul că clasa de medicamente pe care am evaluat-o vizează o enzimă în celulele noastre, de reglementare a colesterolului, nu a bacteriilor", a spus Carlyon. „Nu văd cum agenții patogeni ar putea fi capabili să dezvolte rezistență la acest tratament, deoarece vizează o cale a gazdei pe care ar trebui să o dezvolte și să supraviețuiască în interiorul corpului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel