Boala Lyme: antibioticele, inutile în majoritatea cazurilor

Virusul encefalitei poate fi transmis și de căpușe
Boala Lyme este una dintre cele mai misterioase afecțiuni chiar și pentru medici. Din cauza supradiagnosticării, patru din cinci pacienți suspecți primesc tratament cu antibiotice în mod inutil, arată un studiu recent.

Oboseală cronică, dureri de cap și dureri articulare sunt simptome cu care mulți pacienți ajung la medic suspectând că ar suferi de boala Lyme sau borelioză, cum mai este denumită. Medicii de la Spitalul Pitié-Salpétrière din Paris spun însă că diagnosticul se confirmă doar într-un caz din zece. 

Pentru a afla dacă pacienții care prezintă simptome cronice atribuite boreliozei sunt în mod real afectați de această boală sau dacă suferă de o altă maladie, medicii de la departamentul de boli infecțioase și tropicale al Spitalului Pitié-Salpêtrière au evaluat suplimentar 301 pacienți care au avut mușcături de căpușe. 

Pacienții prezentau, în medie, trei dintre simptomele caracteristice bolii Lyme: dureri de cap, oboseală cronică, temperatură ușor crescută, dureri musculare sau articulare. Aceste simptome persistau de aproximativ 16 luni. 

Rezultatele studiului efectuat de medicii francezi sunt publicate în revista de specialitate Clinical Infectious Disease. 

Concluziile sunt clare: boala Lyme a putut fi confirmată la doar 10% dintre pacienții examinați (29 de persoane din 301), iar patru din cinci pacienți au fost tratați inutil cu antibiotice.

În cazul celorlalți 263 de pacienți participanți la studiu, medicii au constatat că sufereau în principal de „probleme psihologice legate de stres (31,2%), boli reumatologice sau musculare (19%), boli neurologice (15,2%) sau alte boli (33,7%), dintre care un număr deloc neglijabil cu sindrom de apnee în somn”.

Având în vedere această situație care arată o tendință de supradiagnosticare a bolii Lyme, autorii studiului recomandă autorităților sanitare luarea de măsuri pentru a stabili criterii clare în diagnosticul și tratamentul acestei maladii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel