Boala gravă pe care o poți lua de la animalul tău, din piscine sau carne. Poate duce la leziuni renale, insuficiență hepatică sau deces

boala grava pe care o poti lua de la animalul tau - FOTO: Freepik@kjpargeter@lookstudio@javi_indy
Boala gravă pe care o poți lua de la animalul tău poate duce la leziuni renale, insuficiență hepatică sau deces.

Boala gravă pe care o poți lua de la animalul tău are efecte majore asupra organismului. Leptospiroza este o boală bacteriană care afectează oamenii și animalele. Este cauzată de o bacterie din genul Leptospira. La om, poate provoca o gamă largă de simptome, dintre care unele pot fi confundate cu alte boli. Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane infectate să nu prezinte niciun simptom.

Leptospiroza, simptome

Asist. univ. Dr. Talida Georgiana Novăcescu, medic rezident Boli Infecțioase, în cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara, vine cu explicații.

”Leptospiroza este o boală infecțioasă acută produsă de bacteriile din genul Leptospira. Afecțiunea debutează de cele mai multe ori cu simptome asemănătoare gripei: febră mare, dureri de cap severe, frisoane, dureri musculare intense și vărsături.

Unii pacienți pot prezenta icter, congestie conjunctivală sau dureri abdominale”, arată asist. univ. Dr. Talida Georgiana Novacescu, medic rezident Boli Infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Vezi și: Hârtia igienică parfumată și colorată, pericol pentru sănătate. Motivele pentru care să nu o mai folosești NICIODATĂ

Leptospiroza, complicații

”Netratată, poate duce la leziuni renale, meningită, insuficiență hepatică, detresă respiratorie și chiar moarte. Leptospiroza poate fi diagnosticată prin analize de sânge și este, de cele mai multe ori, tratată cu antibiotice.

Boala se transmite de la animal la om, iar cele mai importante surse de transmitere sunt șobolanii, câinii, bovinele și porcii”, mai notează medicul.

Leptospiroza, cauze și factori de risc

”Leptospirele sunt eliminate de către animalele bolnave prin urină, ajungând ulterior în apă sau sol unde pot supraviețui săptămâni sau chiar luni.

Oamenii se pot infecta dacă o astfel de apă contaminată intră în contact cu pielea lor, în special prin tăieturi sau abraziuni, sau dacă o ingerează. Activitățile recreative în apă contaminată, înotul sau caiacul, pot prezenta riscuri!

Grupurile populaționale cu risc ridicat includ fermierii, minerii, medicii veterinari, personalul din abatoare care manipulează produsele animale, lucrătorii din salubritate care vin în contact cu canale colectoare, militarii care efectuează antrenamente în zone endemice, și locuitorii cartierelor defavorizate cu nivel socio-economic scăzut, ale căror activități zilnice îi aduc în contact cu apele de suprafață contaminate cu urina animalelor infectate”, mai arată asist. univ. Dr. Talida Georgiana Novăcescu, medic rezident Boli Infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Vezi și: Sucul care previne cancerul. Elixirul natural care ține la distanță și bolile cronice

Leptospiroza, prevenție

Riscul de a contracta leptospiroza poate fi redus considerabil dacă nu se înoată sau nu se vâslește în apă care ar putea fi contaminată cu urină de animale sau dacă se elimină contactul cu animale potențial infectate.

Îmbrăcămintea sau încălțămintea de protecție ar trebui purtată de către cei expuși la apă sau sol contaminat din cauza muncii lor sau a activităților recreative.

”Pentru a preveni apariția bolii recomandăm:

- evitarea înotului sau practicarea altor activități nautice în scop recreativ în lacuri sau ape curgătoare potențial contaminate cu urină animală;

- aplicarea măsurilor sanitare generale de combatere a rozătoarelor;

- vaccinarea animalelor de companie (câini, pisici) și a animalelor de fermă (taurine, ovine, cabaline, suine și caprine);

- folosirea îmbrăcămintei, respectiv a încălțămintei de protecție, dacă există posibilitatea de a intra în contact cu furaje, sol sau apă contaminată;

- evitarea consumului de apă neîmbuteliată sau sub formă de gheață pe parcursul călătoriilor în zone tropicale (exemplu India, Brazilia, Thailanda, Filipine).

Chiar dacă leptospiroza este o boală gravă, cu potențial fatal, informarea despre calea de transmitere, recunoașterea simptomatologiei și aplicarea corectă a măsurilor de prevenție pot reduce semnificativ riscul de infecție și pot asigura prezentarea și aplicarea tratamentului în timp util pentru cei afectați”, mai arată medicul.

Vezi și: Otrava din cafea. Cum ne poate îmbolnăvi cafeaua. Wasim Nazer: Duce la cancer, crește colesterolul

Leptospiroza, tratament

Leptospiroza este tratată cu antibiotice, cum ar fi doxiciclina sau penicilina, care trebuie administrate la începutul bolii. În cazul persoanelor cu simptome mai severe poate fi necesară administrarea de antibiotice intravenoase. Persoanele cu simptome care sugerează leptospiroza trebuie să contacteze un furnizor de asistență medicală, potrivit CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel