Boala ficatului gras nealcoolic, cum îți distruge organismul. Dieta care te poate salva

Ficat
Boala ficatului gras este legată de obezitate, diabet și alte afecțiuni care cresc riscul de boli cardiovasculare. Câteva schimbări simple în dietă și stil de viață pot face didferența.

Cel mai mare organ din corpul, ficatul, îndeplinește multe roluri vitale în organism, inclusiv prelucrarea colesterolului și crearea de proteine care ajută sângele să se coaguleze. Dar unul din patru americani are o acumulare de grăsime în ficat, afecțiune cu potențial pericol, arată specialiștii de la Harvard Medical School.

Această afecțiune, cunoscută sub numele de boala ficatului gras nealcoolic (NAFL), merge adesea mână în mână cu obezitatea și diabetul. Ambele afecțiuni sporesc riscul de boli de inimă, iar dovezi tot mai mari leagă și bola ficatului gras nealcoolic cu probleme cardiovasculare.

„Legătura dintre ficatul gras și semnele precoce ale plăcii în arterele coronare este din ce în ce mai convingătoare”, spune dr. Tracey Simon, un hepatolog la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard. Excesul de grăsime din jurul ficatului și al altor organe din abdomen - cunoscut sub numele de obezitate abdominală - este o altă problemă probabil legată de asta. De fapt, obezitatea abdominală pare să accelereze progresia ficatului gras spre o formă mai gravă a problemei, steatohepatita non-alcoolică sau NASH.

Cu toate acestea, chiar și persoanele cu greutate normală pot dezvolta ficat gras nealcoolic, deși nu este comun. „Aproximativ 7% dintre persoanele cu boli ale ficatului gras au ceea ce noi numim NAFL slab”, spune dr. Simon, care trateaza pacienții la MGH Fatty Liver Clinic. Procentul poate fi mai mare de 20% în rândul asiaticilor. Pentru aceste persoane, este probabil ca factorii genetici sau de mediu încă necunoscuți să contribuie la afecțiune, adaugă ea.

Diagnosticarea bolilor hepatice grase

Persoanele cu ficat gras simplu prezintă rareori simptome, de aceea este descoperit cel mai adesea din întâmplare în timpul unui test imagistic (cum ar fi o ecografie abdominală, RMN sau tomografie) făcut dintr-un alt motiv. Uneori, un test de sânge dezvăluie enzime hepatice ușor crescute, determinând testarea suplimentară a altor probleme hepatice, cum ar fi hepatita C. Cu toate acestea, 60% până la 70% dintre persoanele cu boala ficatului gras nealcoolic au rezultate normale ale testului funcției hepatice, spune dr. Simon.

O ecografie hepatică poate cuantifica cantitatea de grăsime din ficat și poate dezvălui modificări ale texturii sale, dar este nevoie de o biopsie pentru a diagnostica boala. Doctorii fac de obicei biopsii doar atunci când nu sunt siguri dacă o persoană are ficat gras sau o altă formă rară de boală hepatică cronică, explică dr. Simon.

Tratarea bolilor hepatice grase

Contrar celor presupuse, persoanele cu ficat gras nu trebuie să evite grăsimea. Cercetări recente sugerează că dieta mediteraneană, modelul alimentar prezentat la un risc mai mic de boli cardiace, este de asemenea bun pentru sănătatea ficatului. „O dietă mediteraneană pare să scadă riscul de progresie a bolilor hepatice grase și a complicațiilor legate de ficat pe termen lung”, spune dr. Simon. Acest stil de alimentație pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, înlocuind untul cu ulei de măsline sau canola și consumând mai mult pește și carne de pasăre slabă în loc de carne roșie.

Completarea de alimente proaspete și sănătoase pe bază de plante, în loc de alimente procesate (care tind să fie pline de grăsimi, sare și zahăr) poate ajuta, de asemenea, oamenii să scape de kilograme, acesta fiind poate cel mai important tratament pentru bolile hepatice grase.

Și nu trebuie să pierdeți o mare parte din greutate - doar 5% până la 10% din greutatea corpului dvs. poate face diferența. Exercițiile fizice simple, cum ar fi mersul rapid ajută la eliminarea excesului de grăsime din ficat, chiar dacă nu pierdeți în greutate.

„În prezent, nu există medicamente aprobate de FDA pentru tratarea bolilor hepatice grase. Deși multe persoane ar putea beneficia de o statină care reduce nivelul colesterolului, unii evită aceste medicamente, deoarece sunt îngrijorați de afectarea ficatului. Cu toate acestea, afectarea ficatului din cauza statinelor nu este doar rară, ci este ușor de diagnosticat și reversibilă”, spune dr. Simon. Deci, nu există niciun motiv pentru a evita statinele, mai ales având în vedere că bolile de inimă sunt principala cauză de deces la persoanele cu boală hepatică grasă, adaugă ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel