Boala confundată cu coșurile din cauza ”pielii de găină”. Cum se tratează

Îngrijirea pielii nu trebuie să fie costisitoare
Keratoza pilară este o afecțiune des întâlnită. Se confundă cu coșurile din cauza aspectului de ”piele de găină”.

Medicul Mihaela Georgescu, specialist în Dermatovenerologie, de la Spitalul Militar din București spune că keratoza pilară ”este o afecțiune cutanată foarte des întâlnită, de obicei confundată cu “coșurile”, din cauza aspectului de  “piele de găină”, fiind dat de fapt de dopurile formate din celule moarte/keratină ale foliculilor piloși”. Apare la nivelul brațelor, coapselor, feselor, însă se poate extinde pe antebrațe sau gambe, unii copii putând prezenta leziuni chiar și pe obraji. Pot avea aspectul pielii sau pot fi roșiatice sau violacee. Numărul leziunilor variază de la o persoană la alta.

”Keratoza pilară poate fi însoțită de prurit – mâncărime, uscăciune sau modificarea aspectului estetic. Dacă acestea sunt deranjante sau reprezintă o problemă, există tratament simptomatic, însă nu curativ. Multe persoane se prezinta la consultație în anotimpul rece, datorită uscăciunii. Uscăciunea cutanată face keratoza pilară mai vizibilă. Persoanele care locuiesc în climate uscate sau frecventează piscinele se plâng adesea de keratoza pilară. Există, de obicei, 2 vârfuri ale debutului: înainte de 2 ani, în adolescență. (...) Femeile sunt mai expuse decât bărbații.

Persoanele predispuse la această afecțiune pot avea în comun una sau mai multe din următoarele: rude apropiate care au keratoză pilară, astm bronșic, piele uscată, dermatită atopică, exces ponderal (supraponderalitate/obezitate), febra fânului, Ihtioză vulgară, melanom și tratamentul melanomului cu Vemurafenib. (...) Dacă o persoana se irită de la produsele exfoliante, recomandarea este de hidratare a pielii, apoi revenirea la tratament. În concentrația potrivită, ureea și acidul lactic sunt emoliente. Emolientul se aplică după fiecare duș sau baie, pe pielea ușor umedă, de cel puțin 2-3 ori pe zonele afectate de keratoză pilară. Uneori, se apelează la un dermatocorticoid pentru calmarea inflamației. (...) Însă trebuie un tratament de întreținere: hidratarea pielii. De obicei, dispare cu timpul, însă nu există o perioadă bine definită”, explică medicul căpitan Mihaela Georgescu Mihaela, pe site-ul Spitalului Militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel