Boala celiacă, vaccin care permite alimentația cu gluten

Dieta fără gluten
Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze o dietă foarte restrictivă, fără gluten, dar un vaccin le-ar putea oferi multora dintre ele libertatea de a mânca mai normal. Vaccinul, denumit Nexvax2, este conceput pentru a obține un răspuns imun la aproximativ 90% dintre persoanele cu boala celiacă - în special cele care transportă o genă care le permite sistemului lor imunitar să "vadă" vaccinul.

"Nexvax2 le va da libertatea de a putea trăi viața și de a nu le fie frică să mănânce, va fi eliberator din punct de vedere social", a declarat Leslie Williams, CEO al companiei care dezvoltă vaccinul, aflat deocamdată în stadiul experimental, după cum informează MedicineNet.com.

Cum acționează vaccinul

Nexvax2 acționează prin reprogramarea celulelor T din sistemul imunitar care atacă intestinul subțire la persoanele cu boală celiacă. Vaccinul injectabil face ca aceste celule să nu răspundă la expunerea la gluten. Injecțiile de întreținere pot fi administrate acasă cu un dispozitiv care injectează automat vaccinul sub piele. Pacienții vor fi nevoiți să se înțepe o dată pe săptămână pentru a se proteja de expunerile inadecvate la gluten. Până acum au fost finalizate cinci studii de fază 1 ale Nexvax2.

,,Studiile inițiale au determinat pacienții să vomite, astfel încât doza inițială de vaccin a fost redusă. Apoi am crescut-o lent până când oamenii sunt expuși la o cantitate de gluten echivalentă cu două pâini", a mai precizat Leslie Williams.

Potrivit acesteia, vaccinul a fost sigur și bine tolerat în studii. Acum urmează un studiu de fază 2 care va include 150 de persoane cu boala celiacă din 40 de state din Statele Unite, Australia și Noua Zeelanda. CEO-ul companiei care dezvoltă vaccinul a spus că este prea devreme să prevadă momentul în care vaccinul ar putea fi disponibil, la fel și pentru a estima costul.

Dieta fără gluten, greu de ținut

Dieta fără gluten nu este deloc ușoară, contaminarea încrucișată cu alimente care conțin gluten trebuie avută întotdeauna în vedere. Dar glutenul se găsește în multe alimente și produse. Chiar și alimentele care nu conțin direct gluten pot fi contaminate cu gluten în timpul procesului de producție.

Dieta trebuie corect echilibrată din punct de vedere nutrițional, deoarece 20% din pacienții care țin acest regim ajung să aibă greutatea peste medie sau să devină obezi într-un an de zile. Cercetările la nivel european au arătat că doar 50-60% din pacienții cu boala celiacă țin corect dieta fără gluten, cei mai mulți dintre aceștia fiind cei care au fost diagnosticați în copilărie.

Dieta fără gluten este deocamdată singura cale terapeutică pentru boala celiacă, care reduce simptomatologia, normalizează mucoasa intestinală și previne apariția altor boli autoimune (diabet 1, cancer, boala celiaca refractară etc).

O boală subdiagnosticată

Aproximativ 1% dintre americani au boala celiacă. În Europa, 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. În acest moment, aproximativ 8.000 de copii se află în evidență ca având boala celiacă. Însă, numărul acestora este mai mare, Centrul de Management pentru Boala Celiacă (din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu - Rusescu) estimând că până la 200.000 de persoane au boala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel