Boala care afectează 95% dintre persoane. Anculia Cristina: Pot apărea complicații neurologice. Ovidiu Roșca: Nu există profilaxie specifică

boala sarutului - FOTO: Freepik@proostoleh
O boală extrem de frecventă poate cauza complicații neurologice sau hepatice. Medicii susțin că 95% dintre persoane au trecut prin această boală.

Boala prin care am trecut aproape toți este o afecțiune virală cauzată de virusul Epstein-Barr. Aceasta se transmite, de obicei, prin saliva contaminată și poate cauza simptome precum oboseală extremă, febră, dureri de gât și umflarea ganglionilor limfatici.

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă, ce este

Deoarece este transmisă prin sărut și contact direct cu saliva, este denumită popular "boala sărutului". Este important să menționăm că această afecțiune poate avea diverse manifestări și să afecteze diferit fiecare persoană.

Studiile arată că aproape 50 la sută dintre cazuri apar în copilărie, înainte de împlinirea vârstei de 5 ani. Urmează o nouă etapă, în adolescență și în cazul adulților tineri (14-25 ani), atunci când există un schimb mai ridicat de fluide (salivă), boala fiind mai rar întâlnită în afara acestui interval de vârstă.

De asemenea, infecția poate apărea și sub forma unor mici focare epidemice în colectivități școlare sau internate.

Vezi și: Tratamentul ideal pentru boala arterială periferică. Dr. Rodica Niculescu: Tocmai asta uită! Este extrem de important, prima opțiune

Boala sărutului, simptome

Clinic, afecțiunea se caracterizează printr-o perioadă de incubație variabilă, cuprinsă între 3-5 zile, și care se manifestă prin febră, mialgii, cefalee, transpirații, astenie fizică.

Perioada de stare durează 2-3 săptămâni și se caracterizează prin febră prelungită cu valori înalte, angină acută, poliadenopatie (ganglioni limfatici măriți sau inflamați), splenomegalie (mărirea splinei peste dimensiunile normale), hepatomegalie (ficat mărit), exantem maculos sau maculo-papulos (erupție cutanată care prezintă atât pete roșii sau purpurii - macule, cât și mici ridicături - papule, predominant pe brațe și pe trunchi), arată Spitalul Victor Babeș din Timișoara, pe pagina de Facebook.

Perioada de convalescență durează între 2 și 4 săptămâni și se caracterizează prin astenie fizică importantă, poli adenopatie și tulburări de concentrare.

Vezi și: Ceaiul de primăvară care reduce inflamația asociată artritei. Scade tensiunea și alină durerea

Boala sărutului, cauze

"Sursa de infecție este strict umană, reprezentată de bolnavii cu infecție acută, aparentă sau nu. Bolnavul elimină virusul prin salivă, necesitând contact foarte apropiat, de aceea i se mai spune și "Kiss Disease" sau "Boala Sărutului".

În ceea ce privește complicațiile, cea mai frecventă este reprezentată de anemia hemolitică autoimună (AHA), care apare în 2-3% din cazuri.

De asemenea, mai pot apărea și complicații neurologice, encefalită, meningită, cerebelită, complicații hepatice, precum hepatită acută, dar la un număr extrem de mic de pacienți", spune dr. Anculia Cristina, medic rezident boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș Timișoara.

Nu toate persoanele infectate dezvoltă simptomele specifice ale bolii. Majoritatea oamenilor care au contractat virusul nu prezintă simptome sau prezintă simptome ușoare și trecătoare, printre ele numărându-se oboseala și durerile de gât.

Vezi și: Organismul uman, invadat de deșeuri. Consecințele asupra sănătății, catastrofale

Boala sărutului, tratament

Boala sărutului, mononucleoza - FOTO: Freepik@volodymyr-t 

În cele mai multe cazuri mononucleoza infecțioasă "se rezolvă" de obicei de la sine, în câteva săptămâni, fără un tratament specific.

"Tratamentul mononucleozei infecțioase este simptomatic în majoritatea cazurilor. Se administrează antitermice, analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Se indică, de asemenea, o terapie suportivă cu repaos, hidratare, evitarea eforturilor fizice mari.

Nu există profilaxie specifică. În focar se vor lua măsuri de respectare a igienei individuale. Cazurile din colectivități trebuie izolate, iar contacții supravegheați pe o perioadă de circa o lună", spune dr. Ovidiu Roșca, medic primar boli infecțioase - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș Timișoara.

Vezi și: Tehnica ce elimină depozitele de calciu de pe vasele de sânge. Dr. Rodica Niculescu: Le sparge, absoarbe și lărgește. Te scutește de amputație

Ce este virusul Epstein Barr

La persoanele imunodeprimate virusul Epstein Barr este responsabil de producerea Limfomului Burkit, un subtip de limfom non-Hodgkinian foarte agresiv, caracterizat prin tumori maxilare la copiii mici și tumori abdominale la copiii mai mari.

Tot acest virus este responsabil și de producerea carcinomului nazo-faringian în anumite cazuri. O igienă corespunzătoare și evitarea contactului cu persoanele bolnave pot ajuta la prevenirea răspândirii virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel