Proteinele sunt macronutrienți vitali...
În studiul pe care l-au derulat au examinat ce se întâmplă în căile țesutului cerebral și ale celulelor endoteliale din creierul pacienților cu Alzheimer tratați cu medicamente pentru diabet. Mulți oameni în vârstă care suferă de diabet zaharat prezintă modificări ale creierului, semne distinctive ale bolii Alzheimer.
În ciuda acestei legături, două studii anterioare ale oamenilor de știință din Mount Sinai asupra țesuturilor cerebrale descoperiseră că în creierul persoanelor cu boală Alzheimer și diabet a erau mai puține leziuni decât în creierul persoanelor care aveau boala Alzheimer, dar nu și diabet. Rezultatele au sugerat că medicamentele antidiabet au avut un efect protector asupra creierului bolnavilor de Alzheimer.
Metodă nouă special dezvoltată
Pentru a determina ce se întâmplă la nivel molecular, această echipă de cercetare a dezvoltat o metodă de separare a capilarelor cerebrale din țesutul creierelor a 34 de persoane cu Alzheimer și diabet zaharat de tip 2 care au fost tratate cu medicamente antidiabetice și le-au comparat cu țesutul creierelor a 30 de persoanelor cu Alzheimer fără diabet zaharat și cu țesutl a 19 creiere a persoanelor fără Alzheimer sau diabet. Apoi, ei au examinat vasele și țesutul cerebral separat pentru a măsura modificările asociate bolii Alzheimer în markerii ARN moleculari. Nivelurile din acești markeri au fost reduse în vasele și țesutul cerebral în grupul cu Alzheimer și diabet la aproximativ jumătate, informează Medicalxpress.com.
,,Marea majoritate a modificărilor ARN observate în boala Alzheimer au fost absente la pacienții cu Alzheimer care au fost tratați cu medicamente antidiabetice. Rezultatele acestui studiu sunt importante pentru că ne oferă informații noi pentru tratamentul bolii Alzheimer. Cele mai moderne tratamente Alzheimer vizează plăcile de amiloid, dar nu au reușit să trateze în mod eficient boala. Medicamentele pentru diabet zaharat, cum ar fi metformina, sunt aprobate de FDA și administrate în condiții de siguranță la milioane de oameni și par să aibă un efect benefic asupra persoanelor care suferă de Alzheimer, ceea ce deschide noi oportunități pentru efectuarea studiilor de cercetare asupra persoanelor care utilizează medicamente similare sau asupra medicamentelor care au efecte similare asupra căilor biologice ale creierului și tipurile de celule identificate în acest studiu", a precizat dr. Vahram Haroutunian, profesor de psihiatrie și neuroștiințe la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai și autorul studiului.
Rezultatele studiului, publicate în PLOS One pe 1 noiembrie, pot contribui la derularea de noi studii privind boala Alzheimer și potențialele terapii care vizează celule specifice, deoarece sugerează că țintirea sistemului capilar al creierului ar putea avea efecte benefice la pacienții cu Alzheimer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Mindfulness, considerat o soluție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...