Cercetătorii au realizat o...
Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilorAm putea spune că cel mai adesea folosim boabele de muștar la murături, pentru aprofundarea aromelor. În alte țări, boabele de muștar sunt folite la diferse sosuri pentru pregătirea diverselor preparate, mai complexe sau mai simple.
Muștarul este membru al familiei de legume crucifere. Atât semințele, cât și frunzele acestei plante au valoare culinară și medicinală. Oamenii de știință recunosc acum beneficiile pe care muștarul le oferă organismului nostru.
Există numeroase varietăți de muștar bogate în nutrienții esențiali. Semințele de muștar sunt o sursă de minerale, precum cuprul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul, manganul și seleniul. Ele conțin, de asemenea, vitamine importante, precum vitaminele C și K, tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid folic, conform WebMd.
Pe lângă acestea, semințele de muștar conțin o cantitate considerabilă de fibre alimentare și sunt o sursă valoroasă de compuși bioactivi, precum antioxidanții și acizii grași polinesaturați.
Proprietăți antimicrobiene
Unul dintre compușii cheie din semințele de muștar este sinigrina, care conferă gustul pungent specific. Când sunt digerate, semințele de muștar conduc la descompunerea sinigrinei și la formarea unui compus numit izotiocianat de alil (AITC). Studiile au arătat că AITC are proprietăți antimicrobiene extinse, protejând împotriva unei game variate de tulpini bacteriene.
Sinalbina, prezentă în unele specii de muștar, este, de asemenea, derivată din glucozinolați și se descompune într-un tip de izotiocianat. S-a demonstrat că are proprietăți antimicrobiene chiar mai puternice decât sinigrina.
Efecte antioxidante
Compușii fenolici din semințele de muștar reacționează cu radicalii liberi din organism și împiedică efectele lor dăunătoare. Aceste semințe conțin și tocoferoli, parte a familiei de vitamine E, care au capacități antioxidante extinse, conform Narayana Health.
Potențial anticancerigen
Sinigrina a fost legată de inhibarea unor enzime care pot reduce riscul de deteriorare a ADN-ului în țesuturile expuse la agenți cancerigeni. Deși cercetările sunt în curs, există promisiuni în ceea ce privește efectele anticancerigene ale semințelor de muștar.
Semințele de muștar galben sunt adesea găsite în alimentele gata de consumat, în timp ce cele brune sunt preferate pentru adăugarea de condiment și gust în preparatele asiatice. În numeroase preparate indiene, semințele de muștar sunt încălzite în unt clarifiat sau ulei și adăugate ca și aromă finală. Aceste semințe pot fi folosite în diferite feluri de mâncare, de la sandwich-uri și sosuri până la preparate exotice.
La noi în țară, semințele de muștar se folosesc cel mai adesea la murături. Nu vei găsi niciun borcan de castraveți murați fără faimoasele boabe de muștar, care le oferă gustul pe care cu toții îl știm.
foto:pexels@MariaVerkhoturtseva
Cu toate acestea, există și precauții în privința consumului excesiv sau a aplicării directe pe piele, care au fost asociate cu reacții cutanate sau efecte negative ale unor compuși din muștar.
Semințele de muștar nu sunt doar condimente delicioase, ci și o sursă importantă de nutrienți și compuși bioactivi cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră. Integrarea lor în alimentația zilnică poate aduce o contribuție semnificativă la menținerea stării de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...