Beriberi, boala care poate duce la paralizie. Care sunt simptomele și cum se poate trata

beriberi. FOTO: Freepik @lucky7trader
Beriberi este cauzată de deficitul de vitamina B1. Care sunt simptomele acestei boli și ce complicații prezintă.

Beriberi este o boală cauzată de deficitul de vitamina B1, cunoscut și ca deficitul de tiamină.

Deficitul de vitamina B1 este obișnuit în rândul oamenilor din țările mai puțin dezvoltate, precum și cazul celor cu o alimentație foarte dezechilibrată, ca alcoolicii sau persoanele în vârstă, în condițiile în care tiamina se găsește într-o gamă variată de alimente.

Această vitamină joacă un rol important important în metabolismul glucidelor, iar fără ea, creierul, nervii și mușchii nu pot funcționa corect.

Beriberi, tipuri și simptome

Există două tipuri de beriberi, iar fiecare tip are un alt ”pachet” de simptome.

Beriberi umed afectează inima și sistemul circulator. Îm cazurile extreme, acest tip al bolii beriberi poate duce la insuficiență cardiacă.

Simptomatologia beriberi umed include:

- dificultăți de respirație în timpul activității fizice

- trezirea cu respirație scurtă

- ritm cardiac rapid

- picioare inferioare umflate, arată Healthline.

Vezi și: Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Beriberi uscat afectează nervii și poate duce la scăderea forței musculare și, în cele din urmă, la paralizie musculară.

Boala beriberi poate pune viața în pericol dacă nu este tratată.

Simptomele beriberiului uscat includ:

- scăderea funcției musculare, în special la picioare, poate afecta ambele membre

- furnicături sau pierderea sensibilității la nivelul picioarelor și mâinilor, pe ambele părți

- durere

- confuzie mentală

- dificultăți de vorbire

- vărsături

- mișcări involuntare ale ochilor

- paralizie.

În cazurile extreme, beriberi este asociat cu sindromul Wernicke-Korsakoff, unde encefalopatia Wernicke și sindromul Korsakoff sunt două forme de leziuni cerebrale cauzate de deficitul de tiamină.

Dacă encefalopatia Wernicke poate duce la confuzie, pierderea memoriei, pierderea coordonării musculare sau probleme vizuale, în cazul sindromului Korsakoff poate avea ca rezultate daune permanente asupra creierului, adică pierderea memorie, incoerență și halucinații.

De asemenea, există și varianta de beriberi infantil, ce apare în cazul copiilor care sunt alăptați de femeile cu deficit de vitamina B1. Simptomele comune în cazul acestora sunt insuficiență cardiacă, pierderea reflexelor și afonia. De altfel, în perioada de alăptare necesarul zilnic de vitamina B1 este de 1,4 mg/zi, indiferent de vârstă, în timp ce sugarii au nevoie de 0,2 mg/zi, iar copiii sub un an de 0,3 mg/zi.

Vezi și: Anxietatea de separare: cauze, simptome. Semnul dat de amețeală sau durerea de cap. Poate duce la insomnii. Dafinoiu: Poate să creeze mai multe complicații mai târziu

Beriberi, factori de risc

Pe lângă deficitul de vitamina B1, ca urmare a unui aport inadecvat, bebiberi poate să apară și pe fondul unor afecțiuni medicale.

Acestea sunt:

- abuzul de alcool, care poate îngreuna absorbția și stocarea tiaminei de către organism

- beriberi genetic, o afecțiune rară care împiedică organisml să absoarbă tiamina

- hipertiroidism

- greață și vărsături extreme în timpul sarcinii

- intervenția chirurgicală bariatrică

- SIDA

- diarea prelungită sau utilizarea de diuretice

- persoanele cu afecțiuni renale ce necesită dializă

- malnutriția

- diabetul, notează Medical News Today.

Beriberi, diagnostic și tratament

Pentru punerea diagnosticului de beriberi, după prezentarea simptomelor, sunt necesare analize de sânge și de urină care să indice nivelul de tiamină din organism.

Valoarea de referință a vitaminei B1 în sânge este de 49 μg/L. În cazul unei valori scăzute, aceasta poate indica inclusiv insuficiență cardiacă.

2. -imagine fara descriere- (blood-sample-thiamine-vitamin-b1-test_24410200.jpg)

Analiză de sânge pentru depistarea deficitului de vitamina B1

Totodată, medicul va face o examinare neurologică pentru a descoperi eventualele lacune în privința coordonării, a dificultății mersului, a ptosisului, pleoape căzute, sau deficiențe ale reflexelor.

În cazurile avansate ale bolii, pacientul poate prezenta pierderi de memorie, confuzie sau halucinații.

În ceea ce privește tratamentul bolii beriberi, deficiența de vitamina B1 se poate trata cu suplimente de tiamină, sub formă de pastile, iar în cazurile severe este necesară administrarea sub formă de injectabilă, intravenoasă.

Vezi și: Tulburările de memorie, cauze și tratament. Trifan: Fiecare dintre noi ne confruntăm cu aceste probleme. Problema este când sunt constante și progresive

Beriberi, prevenție

Pentru a preveni boala beriberi este necesară o alimentație bogată în nutrienți, iar în alimente, vitamina B1 se găsește în:

- leguminoase

- legume - sparanghel, varză de Bruxelles, spanac, frunze de sfeclă roșie

- semințe

- pește

- cereale integrale

- nuci

- lactate

- cereale îmbogățite cu vitamina B1

De reținut că prin gătire, conținutul de tiamină scade, motiv pentru care este este posibil de o suplimentare de vitamina B1.

De asemenea, este necesară schimbarea stilului de viață, concret, limitarea consumului de alcool, care este factor important în absorbția deficitară a vitaminei B1.

Vezi și:  Amoniacul, implicat în răspunsul la tratamentul cancerului de colon. Cercetător: Vrem să extindem descoperirea la alte tipuri de cancere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel