Acest tratament învinge cancerul și...
Cercetătorii de la instituții de prestigiu au identificat o legătură între acest compus și aspecte cheie ale metabolismului și sănătății, deschizând noi perspective pentru prevenția și tratamentul bolilor metabolice
Nivelul de cofeină din sângele tău ar putea afecta cantitatea de grăsime corporală pe care o porți, un factor care, la rândul său, ar putea determina riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Acestea sunt concluziile unui studiu din 2023 care a utilizat markeri genetici pentru a stabili o legătură mai definitivă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2.
Echipa de cercetare, de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea Bristol din Marea Britanie și Imperial College London din Marea Britanie, a afirmat că băuturile cofeinizate fără calorii ar putea fi explorate ca mijloc potențial de reducere a nivelurilor de grăsime corporală.
"Concentrațiile plasmatice ale cofeinei, prezise genetic, au fost asociate cu un IMC mai scăzut și cu o masă corporală totală mai mică. În plus, concentrațiile plasmatice ale cofeinei prezise genetic au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Aproximativ jumătate din efectul cofeinei asupra susceptibilității la diabet de tip 2 a fost estimat să fie mediat prin reducerea IMC-ului", au scris cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Science Alert.
Vezi și: De ce toaletele orientale sunt mai sănătoase. Care este impactul asupra sănătății
Cofeina - FOTO: Freepik@vecstock
Studiul a implicat date de la aproape 10.000 de persoane colectate din bazele de date genetice existente, concentrându-se pe variațiile în sau în apropierea genelor specifice cunoscute pentru a fi asociate cu viteza de metabolizare a cofeinei.
În general, cei cu variații care afectează genele - în special CYP1A2 și o genă care o reglementează, numită AHR - tind să metabolizeze cofeina mai lent, permițându-i să rămână în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, ei tind și să consume mai puțină cofeină în general. S-a folosit o abordare numită randomizare mendeliană pentru a determina relațiile cauzale probabile între prezența variațiilor, boli precum diabetul, masa corporală și factorii de stil de viață.
În timp ce exista o legătură semnificativă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2, nu a apărut nicio relație între cantitatea de cofeină din sânge și bolile cardiovasculare, inclusiv fibrilația atrială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Studiile anterioare au legat o creștere moderată și relativă a consumului de cofeină de o sănătate mai bună a inimii și un IMC mai scăzut, iar noile cercetări adaugă mai multe detalii la ceea ce deja știm despre efectele pe care cafeaua le are asupra organismului.
Este important să ținem cont și de efectele cofeinei asupra organismului, care nu sunt întotdeauna pozitive, ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenți atunci când evaluăm beneficiile consumului acesteia - dar acest ultim studiu este un pas important în evaluarea cantității ideale de cofeină.
"Studiile mici și pe termen scurt au arătat că consumul de cofeină duce la reducerea greutății și a masei grase, dar efectele pe termen lung ale consumului de cofeină sunt necunoscute", au explicat cercetătorii.
Echipa crede că asocierea arătată aici ar putea fi legată de modul în care cofeina crește termogeneza (producția de căldură) și oxidarea grăsimilor (transformarea grăsimilor în energie) în organism, care joacă ambele un rol important în metabolismul general.
Cu toate acestea, va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma cauza și efectul. Deși acest studiu a implicat o eșantionare mare, randomizarea mendeliană nu este infailibilă, iar încă este posibil ca alte factori să fie implicați și care nu au fost luați în considerare în acest studiu.
"Având în vedere consumul extensiv de cofeină la nivel mondial, chiar și efectele sale metabolice mici ar putea avea implicații importante pentru sănătate", au scris cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în BMJ Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...