Pentru locuitorii din mediul rural,...
Balonarea este una dintre cele mai frecvente tulburări digestive, afectând oameni de toate vârstele. Aceasta se manifestă prin senzația de umflare abdominală, adesea însoțită de disconfort, crampe sau chiar durere.
Balonarea este o problemă comună, caracterizată prin acumularea excesivă de gaze în intestin, care provoacă senzații de disconfort abdominal. Dr. David Marica, specialist în gastroenterologie, explică într-un clip pe TikTok, că balonarea poate fi un simptom al mai multor afecțiuni.
"Balonarea reprezintă disconfortul abdominal secundar excesului de gaze la nivel intestinal. Aceasta poate să fie manifestarea sindromului de intestin iritabil, poate să fie secundar intoleranțelor alimentare, precum intoleranța la gluten, fructoză, lactoză.
Se poate asocia frecvent cu constipația, iar tratamentul cuprinde două categorii", a explicat dr. David Marica, specialist gastroenterologie cu competente in ultrasonografie generală și endoscopie digestivă.
Balonarea - FOTO: Freepik@Loucaski
Tratamentul balonării include două direcții principale. Pe de o parte, terapia medicamentoasă vizează spargerea bulelor de gaz și normalizarea tranzitului intestinal. Pe de altă parte, o dietă adecvată joacă un rol esențial în prevenirea și ameliorarea simptomelor.
Tratamentul medicamentos care vizează spargerea bulelor de gaz și normalizarea tranzitului și o dietă corespunzătoare", a explicat dr. David Marica, specialist gastroenterologie cu competente in ultrasonografie generală și endoscopie digestivă.
Dr. Georgiana Bernea, specialist în Nutriție și Boli Metabolice, subliniază importanța consumului de alimente care susțin digestia.
"Este recomandat să mănânci fructe ca banalele, citricele, căpșunile, legume precum spanacul și morcovii, cereale integrale, carne de pui, pește și ouă.
Alimentele fermentate precum chefir, iaurt sau varză murată ajută la digestive și previn acumularea de gaze în intestin. Nu uita să bei multă apă", a explicat dr. Georgiana Bernea, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Pentru a reduce balonarea, este recomandat să limitezi consumul de alimente greu de digerat.
"Evită fasolea și varza și legumele cu prea multe fibre pentru că se descompun greu în organism. Alimentele cu mult zahăr pot provoca balonare deoarece zaharurile, prin descompunere, în intestin produc gaze", a mai explicat dr. Georgiana Bernea, Medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Rareori, balonarea poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. O persoană ar trebui să consulte un medic dacă balonarea sau gazele sunt asociate cu:
- durere intensă
- febră
- vărsături care durează mai mult de 24 de ore
- dificultăți în a menține alimentele în stomac
- scaune cu sânge
- o leziune fizică, cum ar fi o lovitură la stomac sau un accident de mașină
- umflare rapidă a abdomenului
- intervenție chirurgicală
- insuficiență hepatică sau renală, potrivit Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Pentru locuitorii din mediul rural,...
Alzheimer distruge creierul într-un...
Cum ar putea fi evitate anumite...
Acest lucru este esențial pentru...
Analiza de sânge care îți arată dacă...
Această greșeală pe care o facem când...
La sfârșitul vieții, indiferent de...
Chimioterapia înainte de operație -...