Baia fierbinte, tratament pentru bolile metabolice. Printre altele este benefică pentru arderea caloriilor

baia fierbinte. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
Baia fierbinte are beneficii similare cu exercițiile fizice. Poate ajuta la arderea caloriilor și la gestionarea tensiunii arteriale.

Un studiu publicat în acest an arată că înmuierea în apă caldă, numită încălzire pasivă, oferă multe dintre beneficiile pentru sănătate ale exercițiilor fizice active, fără efortul de a menține un regim de antrenament.

Cercetătorii de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie au recrutat 14 bărbați, unii slabi și alții supraponderali, și au comparat efectele unei ore de mers pe bicicletă și ale unei ore de înmuiere în apă la 40 de grade Celsius, care a crescut temperatura centrală a persoanei cu 1 grad.

Cei care s-au înmuiat au ars aproximativ 140 de calorii, mai puțin decât cei care au mers pe bicicletă, dar vârful lor de zahăr din sânge, care a fost monitorizat timp de 24 de ore, a fost cu 10% mai mic după ce au mâncat.

Modificările pozitive ale răspunsului inflamator au fost similare în fiecare grup, un beneficiu important pentru persoanele cu unele boli cronice, cum ar fi diabetul, notează Iron Mountain Hot Springs.

Studiul face parte dintr-o literatură științifică în creștere care sugerează că încălzirea pasivă, cum ar fi înmuierea în izvoare calde, poate fi o modalitate utilă de îmbunătățire a sănătății și a stării de bine.

De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Oregon au raportat anul trecut în Journal of Physiology că persoanele sedentare care au participat la opt săptămâni de scufundare în apă caldă au prezentat îmbunătățiri ale tensiunii arteriale și ale funcției vasculare cel puțin egale cu antrenamentul de exerciții fizice pentru astfel de persoane.

Metabolismul, ce este și cum funcționează

Metabolismul se referă la procesele chimice (metabolice) care au loc în timp ce corpul dumneavoastră transformă alimentele și băuturile în energie.

Este un proces complex care combină caloriile și oxigenul pentru a crea și elibera energie care apor alimentează funcțiile organismului.

Metabolismul nu se oprește niciodată, chiar și atunci când corpul este în repaus, motiv pentru care trebuie acordată atenia cuvenită acestui aspect.

Metabolismul, prin procesele sale continue, furnizează în mod constant energie pentru funcțiile de bază ale corpului, cum ar fi:

- respirația

- circulația sângelui

- digerarea alimentelor

- creșterea și repararea celulelor

- gestionarea nivelurilor hormonale

- reglarea temperaturii corpului, notează Cleveland Clinic.

Vezi și: Cancerul de pancreas: fumatul, principalul factor de risc. Care sunt simptomele bolii. Marțian: Sperie în general pacienții

Care sunt bolile metabolice

Bolile metabolice reprezintă tulburări ce vizează o serie de factori nutritivi, caracterizate adesea prin reacții chimice anormale din care pot rezulta diverse modificări ale procesului metabolic.

Aceste afecțiuni au pe de o parte factori ereditari, unele pot fi depistate de la naștere, dar pot fi cauzate și de boli apărute pe parcursul vieții, fiind identificate după apariția unor simptome specifice.

Ca atare, totalitatea tulburărilor care apar pe diverse paliere metabolice ale principiilor alimentare sunt grupate sub denumirea de boli metabolice.

Bolile metabolice genetice sunt cauzate de lipsa enzimelor din organism, iar în cazul nou-născuților, care prezintă de la naștere aceste afecțiuni, o parte foarte mică este diagnosticată în timp util și se poate bucura de o viață normală.

Totodată trebuie ținut cont de afecțiunile metabolice care pot fi diagnosticate de la naștere din cauza implicațiilor pe termen lung ale acestora.

Cele mai frecvente boli metabolice sunt cele dare de metabolismul glucidelor, metabolismul glucidelor și cel al proteinelor și includ:

- diabetul zaharat de tip 1 și diabetul zaharat de tip 2. La nivel mondial, aproximativ 537 de milioane de adulți au diabet zaharat, iar potrivit International Diabetes Federation, numărul ar putea ajunge până la 643 de milioane în 2030, respectiv 783 de milioane în 2045.

În ceea ce îi privește pe cei mai tineri dintre pacienții cu diabet, 1,2 milioane de copii și tineri au diabet zaharat de tip 1, potrivit datelor din 2021. Potrivit aceleiași surse, în 2021, 6,7 milioane de decese au fost din cauza diabetului.

Din totalul numărului de cazuri de diabet zaharat, 10% sunt de tip 1, care este o boală autoimună.

- obezitatea este asociată cu diabetul și bolile cardiovasculare, iar principalele cauze sunt supraalimentarea, sedentarismul, anxietatea, stresul și de foarte multe ori, toate acestea asociate.

- hipertiroidismul se declanșează când hormonul tiroidian deține control asupra metabolismul și influențează rata bătăilor cardiace, digestia, tonusul muscular, rezistența oaselor și mai ales nivelul colesterolului în sânge.

- hipotiroidismul apare atunci când glandatiroidp nu produce suficienți hormoni tiroidieni și este caracterizat prin creșterea excesivă în greutate și ritm cardiac lent.

- guta este cel mai des întâlnită în rândul bărbaților și este cauzată de acidul uric metabolic format în organism. Când nivelul acestuia este crescut, se pot firma cristale care se depun la nivelul încheieturilor.

Vezi și: România, prima țară din EU care a beneficiat de fonduri pentru prevenție. Adrian Pană: În prevenție ai pacienți, nu ai clienți. Sunt stadii avansate de boală cu costuri foarte mari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel