Atingerea feței, riscuri pentru sănătate. Cum să renunți la acest obicei

atingerea fetei - FOTO: Freepick@cookie studio
Atingerea feței poate să îți pună în pericol sănătatea. Punem mâna pe față de câteva mii de ori pe zi.

Atingerea feței este un gest reflex pe care toți îl facem. Zilnic, ne atingem fața de mii de ori, iar specialiștii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor la care ne expunem. Atingerea feței este ceva ce facem cu toții și fără conștiința de sine și autocontrolul, este un lucru greu de oprit.

Există câteva gânduri în acest sens care consideră că atingerea feței este o modalitate de a face față stresului sau anxietății, comparativ există și școli de gândire că poate fi vorba de vanitate. Adevărul este că atingerea feței tale este un lucru atât de comun de făcut încât este greu să cercetezi pe deplin și să înțelegi motivul exact pentru care o faci.

De câte ori ne atingem fața

Cercetările sugerează că ființele umane se ating într-un mod care este în detrimentul sănătății lor de 2.000 până la 3.000 de ori pe zi, potrivit Today.

Dr. Wladimir Alonso și echipa sa de la Institutul Național de Sănătate din Bethesda au efectuat însă un studiu privind comportamentul uman, arătând că ar trebui să ne mutăm atenția spre sezonul gripal.

Vezi și: Infecţia cu virusul West Nile, simptome. Medic: Pe lângă sechelele mai severe motorii şi cognitive, altele mai includ tremor, anomalii ale capacităţii motorii

Atingerea feței, risc pentru infecții

Bolile sunt cel mai frecvent transmise prin atingerea unei suprafețe contaminate și apoi a feței noastre, permițând virusului să intre prin sistemul nostru respirator. Cercetările lui Alonso au arătat însă că ne atingem fețele într-un ritm mai mare decât atingem suprafețe potențial contaminate.

De fiecare dată când oamenii își ating gura sau nasul, transferă bacterii și virusuri între față și mână. Această "auto-inoculare", sau transferul germenilor dintr-o parte a corpului în alta, este o modalitate primară prin care germenii se răspândesc de pe suprafețe contaminate pe fețele oamenilor și de la bolnavi la suprafețe adesea atinse.

Alonso și colegii săi au selectat aleatoriu 249 de persoane în locuri publice, la metroul din Washington, D.C. și în orașul brazilian Florianopolis. Cercetătorii au studiat cât de des oamenii au atins o suprafață comună și apoi gura sau nasul. Ei au descoperit că oamenii și-au atins fețele în medie de 3,6 ori pe oră, iar obiectele comune în medie de 3,3 ori pe oră.

Dată fiind această rată de atingere a feței, cercetătorii arată că oamenii au probabil germeni pe mâini o perioadă îndelungată.

"Este important să înțelegem mecanismele de bază prin care sunt transmise bolile pentru a profita din plin", a spus Alonso.

Atingerea feței poate crește riscul de infecții cu viruși și bacterii care intră în organism prin ochi, nas și gură. Având în vedere că ne atingem fețele în medie de 23 de ori pe oră, acest lucru poate crește semnificativ riscul. Reducerea contactului mână-în-față poate, prin urmare, să scadă posibilitatea de infectare, arată și Holland and Barrett.

Vezi și: Vocea, factorii care o influențează. Ce boli poți avea în funcție de tonalitatea glasului

Sfaturi ca să nu îți mai atingi fața

Organizația Mondială a Sănătății vine cu recomandări astfel să limitezi atingerea feței.

- Fii atent la cât de mult îți atingi fața pe tot parcursul zilei.

- Atingerea feței este adesea un comportament subconștient, ceea ce înseamnă că oamenii o fac fără să fie conștienți de asta. Dacă doriți un număr, probabil că vă atingeți fața de aproximativ 23 de ori pe oră, potrivit Asociației profesioniștilor în controlul infecțiilor și epidemiologie (APIC).

- Identificați factorii declanșatori care duc la atingerea feței

- Oamenii își ating fețele din mai multe motive diferite, iar primul pas pentru a-ți reduce atingerea feței este să identifici ce parte a feței tale atingi cel mai mult și de ce.

O mulțime de obiceiuri care ating fața pot fi rezultatul unor declanșatori - cum ar fi îndepărtarea părului de pe față, atingerea unui coș pe frunte, o mâncărime de nas - dar stresul și plictiseala pot exacerba nevoia de a vă atinge fața.

Vezi și: Pacienții, dezamăgiți de sistemul medical românesc: Plătim asigurări de sănătate degeaba. Ni se cere să ne aducem medicamente. E jale, sunt doar doi medici

A nu-ți atinge fața, măsură de protecție

Reține că a nu-ți atinge fața este doar o modalitate de a te proteja. Este important să nu-ți atingi fața. Potrivit CDC, alte strategii inteligente de prevenire a gripei care vă pot menține sănătoși includ să stați acasă atunci când nu vă simțiți bine și să evitați contactul cu cei care sunt bolnavi, să vă spălați des pe mâini (sau să utilizați un dezinfectant de mâini pe bază de alcool cu cel puțin 60% alcool). În plus, înainte a mânca este obligatoriu să vă spălați pe mâini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel