Ateroscleroza, implicată în majoritatea deceselor din întreaga lume. ANALIZĂ

Deficiența de fier
Ateroscleroza - întărirea arterelor - este acum implicată în majoritatea deceselor din întreaga lume, iar progresele în înțelegerea noastră despre biologia bolii schimbă punctele de vedere tradiționale și deschid noi căi de tratament, arată o analiză publicată în prestigioasa revistă Nature. 

Ateroscleroza este o boală în care o placă se acumulează în interiorul arterelor. Placa este alcătuită din grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe care se găsesc în sânge. În timp, placa vă întărește și îngustează arterele. Acest lucru limitează fluxul de sânge bogat în oxigen către organe și alte părți ale corpului

Dr Peter Libby, specialist în medicină cardiovasculară la Brigham and Women's Hospital și profesor de medicină la Mallinckrodt - Harvard Medical School; autor al unei noi recenzii publicată în Nature (link direct recenzie).

Ateroscleroza - întărirea arterelor - este acum implicată în majoritatea deceselor din întreaga lume, iar progresele în înțelegerea noastră despre biologia bolii schimbă punctele de vedere tradiționale și deschid noi căi de tratament, arată specialistul.

El notează că profilul celor care ar putea fi expuși riscului de infarct a evoluat considerabil în ultimele decenii. La un moment dat, un atac de cord ar fi putut evoca imaginea unui bărbat alb, de vârstă mijlocie, cu colesterol ridicat și hipertensiune arterială, care a fumat. Astăzi, conceptele tradiționale despre ceea ce contribuie la riscul de infarct s-au schimbat. Aceste vizualizări actualizate includ o nouă gândire în jurul:

- Povara globală a bolilor: Bolile cardiovasculare aterosclerotice sunt acum principala cauză de deces la nivel mondial.

- Profil clinic: Femeile, persoanele mai tinere și persoanele de diferite medii poartă o povară tot mai mare a bolilor cardiovasculare aterosclerotice.

- Rolul „colesterolului bun”: Rolul protector al colesterolului HDL (așa-numitul „colesterol bun”) a fost pus în discuție și trigliceridele au apărut ca o țintă promițătoare  pentru reducerea riscului bolilor de inimă.

- Inflamația determină ateroscleroza: noi date sugerează că inflamația poate fi o legătură critică între factorii de risc tradiționali, cum ar fi lipidele anormale, fumatul și diabetul și complicațiile aterosclerozei, inclusiv atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

„Progresele în înțelegerea noastră a biologiei aterosclerozei au deschis căi către intervenții terapeutice care promit să îmbunătățească prevenirea și tratamentul bolilor aterosclerotice acum omniprezente”, scrie dr Libby. „Dintr-o perspectivă terapeutică, avem motive pentru optimism în abordarea sarcinii crescânde a riscului aterosclerotic”, a mai arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel