Atacul de cord, vindecat prin regenerarea celulelor. Tratament similar celulelor STEM

atacul de cord - FOTO: Freepick
Atacul de cord ar putea fi vindecat prin regenerarea celulelor musculare.

Atacul de cord este una dintre cele mai frecvente cauze de decese în toată lumea. Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică care poate repara și chiar regenera celulele musculare ale inimii după un atac de cord.

Tratament prin tehnica ARN mesager

Tratamentul a fost testat pe șoareci, iar rezultatele sunt promițătoare. Tehnica folosește un acid ribonucleic mesager sintetic – ARNm. Acesta din urmă creează o ”schemă” de secvențe de ADN pe care organismul le folosește apoi pentru a construi proteinele care formează și reglează celulele noastre. Prin modificarea ARNm, oamenii de știință pot oferi diferite instrucțiuni pentru diferite procese biologice. Potrivit cercetătorilor, noul tratatament face ca celulele muscular ale inimii care au o capacitate foarte mică de a se regenera, să acționeze mai mult ca celulele stem, arată Science Daily.

”Nimeni nu a reușit să facă acest lucru în această măsură și credem că ar putea deveni un posibil tratament pentru oameni Mai puțin de 1% din celulele musculare cardiace adulte se pot regenera – cardiomiocitele pe care le avem când murim sunt în mare parte aceleași pe care le-am avut din prima lună de viață – și asta înseamnă că atacurile de cord și bolile de inimă pot lăsa inima într-o stare permanentă de fragilitate.

În experimentele efectuate atât în vase de cultură de țesut, cât și la șoareci vii, s-a demonstrat că Stemin activează proprietăți asemănătoare celulelor stem în cardiomiocite, în timp ce YAP5SA a promovat creșterea și replicarea organelor. Procesul a fost descris de către echipă ca fiind un ”care schimbă jocul”.

Când ambii factori de transcripție au fost injectați în inimile șoarecilor, rezultatele au fost uimitoare. Laboratorul a descoperit că miocitele cardiace s-au înmulțit rapid într-o zi, în timp ce inimile în luna următoare au fost reparate la o funcție de pompare cardiacă aproape normală, cu puține cicatrici”, spune biologul Robert Schwartz, de la Universitatea Houston din Texas, potrivit Science Alert.

Vezi și: Cistita, cauze și tratament. Medic: Femeile fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotic

Ce este un atac de cord

Înainte de a afla cauza, trebuie să definim ce este un atac de cord. Mulți oameni cred că asta înseamnă că inima nu mai funcționează. E cam corect, dar e ceva mai complicat. Secțiuni ale inimii primesc furnizate sângele care curge în și din artere, imaginează-le ca pe un tub muscular căptușit cu țesut neted. Sângele care curge prin ele este bogat în oxigen. Când fluxul se oprește din cauza blocării și o secțiune a inimii nu poate primi suficient oxigen, acea secțiune a inimii poate începe să moară. Blocajul trebuie eliminat cât mai curând posibil.

Care este cauza cea mai comună

Cauza cea mai comună a unui atac de cord este atunci când plăcile grase din arterele se acumulează; aceasta este cunoscută sub numele de ateroscleroză. Această ”întărire” a arterelor are loc atunci când grăsimea – probabil că poți ghici ce fel de grăsime: temutul colesterol – se acumulează în mucoasă și formează ceea ce se numește placă. La început, această acumulare poate fi minimă. Dar poate crește în timp, îngustând artera. În cele din urmă, sângele nu poate trece. Fără sânge, fără oxigen, inima nu poate funcționa.

Notă: nu tot colesterolul este rău. De fapt, unele sunt esențiale. Corpul construiește celule și produce hormoni datorită colesterolului. Acest tip de colesterol ”bun” se numește HDL sau lipoproteine ​​de înaltă densitate. Genul pe care nu-l dorește nimeni este LDL-lipoproteine ​​cu densitate scăzută. O dietă bogată în grăsimi saturate poate duce la o acumulare de colesterol LDL.

Vezi și: Berea fără alcool, 8 beneficii uimitoare. Hameiul are proprietăți terapeutice

Ce se întâmplă dacă faci atac de cord

În unele cazuri, placa se poate rupe și dintr-o dată sângele bogat în oxigen este umplut cu colesterol și alți dăunători. Acolo unde a existat o ruptură se poate forma un cheag de sânge. Acest lucru provoacă blocaje suplimentare. Brusc, inima este blocată din nou. Sau artera ar putea avea spasme, de asemenea, oprind fluxul sanguin. Când inima nu mai primește sângele bogat în oxigen, creierul primește mesajul - dar uneori nu poate izola sursa durerii, din cauza „durerii referite” - creierul crede că brațul te doare sau spatele.

Cum știi dacă ai un atac de cord

National Institutes of Health enumeră cu ajutor simptomele:

Semnele pot include:

- Durere sau presiune în piept zdrobitoare și/sau disconfort sau durere în altă parte a corpului, gâtului sau brațelor

- O transpirație rece

- Leșin sau amețeală

- Dificultăți de respirație

- Greaţă

Vezi și: Durerea de spate, cauze. Medic: Sunt mai predispuşi la aceste probleme oamenii sedentari şi cei care ridică greutăţi mari

Principalii factori care contribuie

”Obișnuințele nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi o alimentație proastă, lipsa exercițiilor fizice, supraponderalitatea și fumatul, pot duce la ateroscleroză”, spune Clinica Mayo. Ei enumeră, de asemenea

- Vârsta

- Consumul de tutun

- Tensiune arterială crescută

- Colesterol ridicat

- Diabet

- Sindromul metabolic

- Și un istoric familial de atacuri de cord ca factori majori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel