Astmul bronșic. Dr. Miron Bogdan: Un pacient din patru face hipercorticism iatrogen

Prof. univ. dr. Miron Bogdan, medic primar de medicină internă și pneumologie
EXCLUSIV
Astmul bronșic a fost unul din subiectele emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, transmisă de DC NEWS și DC MEDICAL, cu Prof. univ. dr. Miron Bogdan, medic primar de medicină internă și pneumologie.

Astmul este una din afecțiunile care durează toată viața și care, cu tratamentul potrivit, pot fi ținute sub control. Prof. univ. dr. Miron Bogdan, medic primar de medicină internă și pneumologie spune că astmul este o boală „relativ eclectică”, pentru că sub acest termen se ascund foarte multe forme ale bolii.

„Unele au o severitate joasă, medie, altele pot să fie extrem de grave, forme de astm sever, care nu numai că otrăvesc viața pacientului, dar au risc, la rândul lor, de morlitate”, a precizat medicul.

Formele grave, dificil de tratat

Din fericire, a mai spus el, nu sunt foarte mulți pacienți cu aceste forme grave, însă aceștia sunt foarte dificil de tratat. Asta pentru că, mai spune medicul, uneori e necesară înlocuirea pufurilor cu medicamente cortizonice, în cazul afecțiunilor cronice, iar mulți pacienți dezvoltă, în acest caz, o a doua afecțiune.

„Cea ma largă resursă era de a da medicamente cortizonice, de tipul predison sau metilpredisolon, dar odată cu tratamentul cronic cu asemenea tratamente, pacientul se îmbolnăvește de o a doua boală, care se numește hipercorticism indus de medicamente. Și atunci, acești pacienți, la boala astmatică adaugă o boală  sistemică. Un pacient din patru face hipercorticism iatrogen semnficativ, cu o listă întreagă de consecințe” a mai mențioant el.

Noi tratamente pentru astm

Vestea bunăeste că, înultimii ani, a apărut o listă de medicamente care se numesc tramente biologice ale astmului și au aceleași efecte secundare. „Aceste medicamente vizează blocarea unor căi foarte importante de producere a inflamației astmatice, a bolii astmatice. Un asemenea medicament este blocant de imunoglobuline E, se cheamă și reagine și sunt actorii mecanismului astmatic la pacienții alergici, ce se cheamă atopie.

Altele sunt medicamente ce acționează asupra celulelor leucoite eozinofile, pe care le controlează, eozinofilele fiind în unele forme de astm principalii actori ai inflamației cronice astmatice. Ei, blocarea unor molecule care activează aceste eozinofile într-un sens negativ, într-un sens patologic, e unul dinte instrumentele puse la dispoziție de tratamenele moderne”, a mai arătat el.

La unii pacienți aceste tratamente s-au dovedit a fi extrem de eficiente, ajungând de la de la 5, 6 sau chiar mai multe exacerbări pe an, să mai facă una, nu foarte gravă. „Sunt oameni care nu mai au nevoie de dozele acelea mari de cortizon, sau le pot reduce foarte mult, uneori până la oprire, deci au deschis o pagină terapeutică extraordinare. Foarte scumpe, sau oricum semnificativ de scumpe, ele desigur că se pretează la niște programe naționale, în care să se compenseze costurile”, a ma spus el.

Medicamentele noi, compensate

Aceste medicamente sunt compensate de Casa națională de Asigurări de Sănătate, însă, mai spune medicul, „în mdicină, dacă investești bani într-un tratament modern, care este foarte eficient, economisești pe de altă parte banii din sistem pentru că pacienții foarte gravi trebuie spitalizați, îngrijiți, și atunci, dincolo de suferință și de viață, de fapt, nota fnală este pozitivă pentru tratamentele eficiente moderne.

Avem un medicament, dar așteptăm și alte medicamente care să intre în arenă. Un medicament este de mai mulți ani, dar e așa de complicat de prescris, încât foarte puțini medici îl prescriau.

Noi sfătuim, însă, ca decizia unei asemenea prescripții să o facă profesioniști dedicați, adică fie pneumologi, fie alergologi, nu orice medic. Din ce cauză? Pentru că medicina trebuie practicată cu smerenie. Nu întotdeauna știi tot”, a conchis el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel