Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
În căutarea unui somn odihnitor și revitalizant, cercetările recente subliniază importanța influenței aromelor asupra calității somnului. Un miros aparte, specific fiecărei persoane, ne poate ajuta să dormim mai bine.
Fie că suntem conștienți sau nu, factorii ambientali joacă un rol crucial în calitatea somnului nostru. Unul dintre acești factori adesea neglijați este mediul olfactiv din dormitor. Fie că sunteți conștienți de asta sau nu, mirosurile din jurul nostru pot influența profund starea noastră de spirit și capacitatea de a ne relaxa.
Dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie, subliniază că anumite arome, inclusiv cele purtate de partenerii noștri, pot juca un rol semnificativ în promovarea relaxării și a somnului profund.
"Anumite arome te pot ajuta să te simți mai relaxat. De exemplu, unele studii au descoperit că uleiul esențial de lavandă poate îmbunătăți calitatea somnului și vă permite să vă treziți simțindu-vă mai împrospătat.
Alte parfumuri, cum ar fi menta și heliotropina, pot fi de asemenea eficiente. Dacă îți împarți patul cu un partener, parfumul său unic te poate ajuta, de asemenea, să dormi mai bine", a explicat dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Cuplu - FOTO: Freepik@syda_productions
Cercetătorii au analizat datele privind somnul a 155 de participanți cărora li s-au dat două tricouri identice pentru a fi folosite în loc de fețe de pernă. Unul fusese purtat anterior de partenerul lor romantic, iar celălalt fusese purtat fie de un străin, fie era curat.
Pentru a capta mirosul corporal pe tricouri, partenerii participanților au primit un tricou curat pe care să-l poarte timp de 24 de ore și li s-a cerut să se abțină de la folosirea deodorantului și a produselor parfumate pentru corp, de la fumat, exerciții fizice și consumul anumitor alimente care ar fi putut afecta mirosul corpului lor. Tricourile au fost apoi congelate pentru a-și păstra mirosul.
Fiecare participant a primit apoi două tricouri pe care să le pună peste pernă, fără să li se spună care este care. Au petrecut două nopți consecutive dormind cu fiecare tricou. În fiecare dimineață, au completat un chestionar despre cât de odihniți s-au simțit. Acesta este modul în care a afectat calitatea somnului lor.
Modul în care au dormit a fost măsurat obiectiv folosind un ceas de somn cu actigrafie care a monitorizat mișcările lor pe tot parcursul nopții. La sfârșitul studiului, participanții au ghicit dacă tricourile cu care au dormit fuseseră purtate anterior de partenerul lor. Participanții au raportat că s-au simțit mai odihniți în nopțile în care credeau că dormeau cu mirosul partenerului lor.
Mai mult, indiferent de credințele lor despre expunerea la miros, datele de la ceasurile de somn au indicat că somnul obiectiv s-a îmbunătățit atunci când participanții au fost expuși efectiv la mirosul partenerului lor.
"Una dintre cele mai surprinzătoare constatări este modul în care mirosul unui partener romantic poate îmbunătăți calitatea somnului chiar și în afara conștientizării noastre. Datele de la ceasurile de somn au arătat că participanții au avut mai puține mișcări agitate în pat atunci când au fost expuși la mirosul partenerilor lor, chiar dacă nu erau conștienți ale cui miros îl simțeau", a adăugat Frances Chen, profesor asociat în Departamentul de Psihologie de la UBC, potrivit Health Shots.
Cercetătorii au menționat în continuare că prezența fizică a unui partener romantic pe termen lung este asociată cu rezultate pozitive pentru sănătate, cum ar fi un sentiment de siguranță, liniște și relaxare, ceea ce duce la un somn mai bun.
Prin semnalizarea proximității fizice recente, simplul miros al unui partener ar putea avea beneficii similare. Hofer a spus că cercetarea ar putea deschide calea pentru lucrări viitoare care să examineze eficacitatea metodelor simple și eficiente de îmbunătățire a somnului, cum ar fi aducerea unui tricou al partenerului atunci când călătoriți singur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...