Apatia, simptom al demenței? Cercetător: apatia merită atenție ca predictor independent

Bătrâni
Adulții în vârstă cu apatie severă sau lipsă de interes pentru activitățile obișnuite ar avea șanse mai mari să dezvolte demență, susține un studiu.

Cercetătoarea Meredith Bock de la Universitatea din California a coordonat un studiu cu 2.018 adulți de peste 74 de ani, fără demență la debutul cercetării, prin care a vrut să vadă rolul pe care-l joacă apatia în apariția demenței.

La sfârșitul studiului, 381 de participanți (aproape 19%) au dezvoltat demență. În grupul cu apatie scăzută, 111 din 768 de persoane (14%) au dezvoltat demență. În grupul cu apatie severă, 127 din 508 de persoane (25%) au dezvoltat demență. În cercetare s-a ținut cont de vârstă, educație, factori de risc cardiovascular și alți factori care ar putea afecta riscul de demență. Concluzia? Vârstnicii cu apatie severă au fost cu 80% mai predispuți să dezvolte demență decât cei cu apatie scăzută.

”În timp ce depresia a fost studiată mai mult ca predictor al demenței, studiul nostru se adaugă cercetărilor care arată că apatia merită, de asemenea, atenție ca predictor independent al bolii”, spune cercetătoarea.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel