Zgomotul alimentar, o preocupare...
Anxietatea și depresia sunt tipuri de tulburări de dispoziție. Printre altele, depresia provoacă sentimente de tristețe, deznădejde și energie redusă în timp ce anxietatea creează sentimente de nervozitate, îngrijorare sau teamă. Deși cele două afecțiuni sunt diferite, le puteți avea pe amândouă în același timp. Agitația și neliniștea pot fi simptome atât ale depresiei, cât și ale anxietății.
Este normal să aveți sentimente de anxietate sau depresie din când în când. Dar atunci când aceste sentimente se întâmplă des și interferează cu viața de zi cu zi, s-ar putea să aveți o tulburare care poate fi tratată.
Ce este depresia?
Depresia afectează modul în care vă simțiți și acționați. Când sunteți deprimat, puteți avea simptome precum:
Tristețe, deznădejde sau anxietate
Pierderea interesului pentru lucrurile care vă plăceau cândva
O lipsă de energie
Mâncatul mai mult sau mai puțin decât obișnuiați
Dormiți prea puțin sau prea mult
Probleme de gândire sau de concentrare
Pentru ca simptomele dvs. să fie considerate depresie, trebuie să le aveți în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puțin 2 săptămâni. Și nu ar trebui să aibă o cauză medicală, cum ar fi o problemă tiroidiană.
Ce este anxietatea?
Îngrijorarea și frica sunt părți normale ale vieții. Dar atunci când aceste sentimente nu dispar sau sunt excesive, ele pot fi semnele unei tulburări de anxietate.
Este posibil să aveți o problemă cu anxietatea dacă vă simțiți adesea:
Copleșit de griji
Irascibil sau la limită
Transpirați sau tremurați
Vă simțiți ca și cum ați scăpa de sub control
Principala diferență între depresie și anxietate este reprezentată de simptome. Depresia este un sentiment persistent de tristețe. De asemenea, nu aveți energie și vă pierdeți interesul pentru activitățile care vă plăceau cândva. Unele persoane cu depresie se gândesc să se rănească.
Anxietatea implică frică sau îngrijorare pe care nu le puteți controla. În funcție de tipul de anxietate pe care îl aveți, îngrijorarea poate ieși la suprafață în timpul activităților de zi cu zi, cum ar fi întâlnirea cu oameni noi.
Atât depresia, cât și anxietatea sunt foarte frecvente și deseori apar împreună. Aproximativ 60% dintre persoanele cu anxietate au și simptome de depresie și invers. Fiecare afecțiune poate face ca simptomele celeilalte să se agraveze sau să dureze mai mult timp.
Anxietatea și depresia ar putea proveni, de asemenea, din aceleași structuri sau procese din creier. Stresul și traumele din primii ani de viață pot declanșa atât depresia, cât și anxietatea.
"Când vorbim despre anxietate și depresie există o mare nebuloasă în identificarea cauzelor, respectiv în planul de măsuri ce se pot adopta pentru a limita sau chiar trata aceste afecțiuni. Considerăm sportul deosebit de util pentru o viață sănătoasă, menținerea masei corporale optime, crearea unui mediu propice pentru activitatea psihică, însă aici există niște mențiuni.
Mă voi limita la 2 puncte:
1. Sportul poate afecta serios articulațiile (șolduri, genunchi, glezne, articulațiile mici ale piciorului, spre exemplu la alergători sau genunchi, coloană vertebrală la culturiști).
2. Fără studii solide nu putem spune cu adevărat cât de mult contează sportul în componenta psihică a vieții.
La masa corporală e relativ simplu – mișcarea determină consum de calorii, iar coroborarea cu o atenție la input (calorii introduse prin alimentație) e suficientă pentru normoponderalitate. Nu mai e o surpriză pentru nimeni că mișcarea ne face să ne simțim bine, ne detensionează, ne motivează.
Dar oare e cea mai bună strategie pentru combaterea, să zicem, a anxietății și depresiei?
Un studiu realizat de Jolanda Jetten și colaboratorii în Australia a comparat activitatea fizică versus includerea în grupuri sociale (pe scurt, socializarea) și rolul acestora în sănătatea psihică.
Rezultatul? Socializarea a contat mai mult! Știm deja de zonele albastre și impactul socializării în longevitate (cei din zonele albastre trec în număr mare de 100 de ani), dar iată că acum avem și studii pe care putem discuta.
Suntem ființe profund sociale. Ne strângem în grupuri. Ne ajutăm. Ne povestim lucruri. Iată de ce, o spun iar și iar, e bine să stăm lângă alți oameni. Acum avem și studii care ne arată cât de importantă este socializarea, în cazul de față pe componenta psihică. Ea bate chiar și activitatea fizică. Eu le recomand pe ambele, la sport cu oarecare prudență", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...