Antipsihoticele utilizate de persoanele cu demență, riscuri. Duc la AVC, insuficiență cardiacă și renală

antipsihoticele - FOTO: Freepik@George Fontana
Utilizarea antipsihoticelor la persoanele în vârstă de 50 de ani și peste, diagnosticate cu demență, pot duce la un risc semnificativ crescut pentru diverse consecințe adverse, cum ar fi accidentul vascular cerebral, tromboembolismul venos, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, fractura, pneumonie și leziunea renală acută.

Un studiu a analizat riscurile multiple ale utilizării antipsihoticelor în rândul adulților cu demență, vârstnici de 50 de ani și peste. Rezultatele arată că această categorie de pacienți prezintă un risc crescut pentru diverse evenimente adverse, inclusiv accident vascular cerebral, tromboembolism venos, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, fractură, pneumonie și leziune renală acută.

Studiul publicat în BMJ evidențiază, de asemenea, importanța monitorizării și a unei considerații atente atunci când se prescriu antipsihotice pentru această populație vulnerabilă. Mai mult, acesta subliniază necesitatea unei evaluări continue a riscurilor și beneficiilor în practica clinică și în elaborarea ghidurilor pentru tratamentul demenței.

Principalele constatări

Studiul a inclus 173.910 adulți cu demență, dintre care 35.339 erau noi utilizatori de antipsihotice. Utilizarea antipsihoticelor a fost asociată cu creșterea riscurilor pentru mai multe rezultate adverse, inclusiv accident vascular cerebral, tromboembolism venos, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, fractură, pneumonie și leziune renală acută.

Nu s-au observat creșteri ale riscurilor pentru aritmie ventriculară, indicând o posibilă excepție. Utilizarea actuală a antipsihoticelor (la 90 de zile după o prescripție) a prezentat riscuri crescute în diferite rezultate adverse comparativ cu non-utilizarea.

Studiul a investigat, de asemenea, un rezultat de control negativ (apendicită și colecistită combinate) pentru a detecta posibile confundări neevaluate și nu s-au găsit riscuri crescute pentru acest rezultat.

Vezi și: Cât trebuie, de fapt, gătită carnea. Dr. Nastasia Belc: Găsim substanțe toxice, cancerigene

Cele mai mari riscuri au fost observate imediat după inițierea tratamentului

Studiul evidențiază o gamă mai largă de rezultate adverse asociate cu utilizarea antipsihoticelor la persoanele cu demență comparativ cu alertele regulatorii anterioare. Constatările subliniază importanța unei considerații și monitorizări atente atunci când se prescriu antipsihotice pentru gestionarea simptomelor comportamentale și psihologice ale demenței.

Studiul oferă informații valoroase pentru furnizorii de sănătate și decidenții politici care își propun să reducă prescrierea inadecvată a antipsihoticelor în această populație.

Utilizatorii de antipsihotice au fost identificați ca pacienți cărora li s-au prescris antipsihotice după prima lor diagnosticare a demenței, data primei prescripții fiind considerată data index pentru măsurarea rezultatelor.

Urmărirea pentru rezultate a început de la data index și s-a încheiat pe baza diferitelor criterii, incluzând data diagnosticării rezultatului, decesul, transferul din practica generală sau un limită de timp predefinită.

Pacienții cu istoric de rezultate specifice înainte de data index au fost excluși din analiza respectivului rezultat. Fiecare utilizator de antipsihotice a fost asociat cu non-utilizatori în funcție de data primei diagnosticări a demenței, cu comparatori selectați aleatoriu și potriviți pe timpul de eșantionare.

Utilizarea antipsihoticelor a fost categorizată ca fiind actuală (primele 90 de zile după o prescripție), recentă (până la 180 de zile după ce utilizarea actuală s-a încheiat) sau trecută.

Vezi și: Cât trebuie, de fapt, gătită carnea. Dr. Nastasia Belc: Găsim substanțe toxice, cancerigene

Antipsihotice - FOTO: Freepik@Flowo

Implicații

Studiul oferă perspective detaliate asupra riscurilor rezultatelor adverse asociate cu utilizarea antipsihoticelor la adulți cu demență, informând luările de decizie clinice și dezvoltarea ghidurilor.

Prin investigarea rezultatelor adverse comune și neobișnuite, inclusiv a unui rezultat de control negativ, studiul contribuie la înțelegerea potențialelor prejudicii dincolo de cele anterior evidențiate.

Aceste constatări subliniază importanța monitorizării și a considerării atente a riscurilor și beneficiilor atunci când se prescriu antipsihotice persoanelor cu demență. Studiul a efectuat analize de sensibilitate și a investigat riscurile asociate cu utilizarea antipsihoticelor la adulții cu demență. 

Vezi și: Sunetul care te ajută să adormi. Dr. Răzvan Alexandru Roșu: Nu ar trebui să fie surprinzător. Poate ușura durerea

Studiul subliniază importanța luării în considerare a riscurilor asociate cu utilizarea antipsihoticelor la adulții mai în vârstă cu demență, în special în ceea ce privește leziunea renală acută și evenimentele cardiovasculare. Clinicienii ar trebui să echilibreze beneficiile potențiale ale terapiei cu antipsihotice împotriva riscurilor crescute ale rezultatelor adverse, în special pentru medicamentele cu risc ridicat, cum ar fi haloperidolul.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida aceste constatări și pentru a explora strategii pentru practici mai sigure de prescriere în această populație vulnerabilă, având în vedere factori precum doza, conformitatea și caracteristicile individuale ale pacientului.

Studiul evidențiază gama mai largă de rezultate adverse grave asociate cu utilizarea antipsihoticelor la adulții mai în vârstă cu demență, dincolo de avertismentele reglementare anterioare bazate în principal pe riscurile de accident vascular cerebral și mortalitate. Riscurile de prejudiciu sunt mai pronunțate în special în curând după începerea tratamentului.

Utilizarea antipsihoticelor la pacienții cu demență este asociată cu o gamă largă de rezultate adverse grave, subliniind necesitatea unei considerații atente a riscurilor versus beneficiile în luările de decizii clinice. Constatările studiului sunt relevante pentru informarea deciziilor reglementare, dezvoltarea ghidurilor și practica clinică referitoare la adecvarea prescrierii de antipsihotice pentru simptomele legate de demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel