Această vitamină îți protejează...
Analizele medicale sunt recomandate a fi efectuate periodic. Începând cu vârsta de 20 de ani se recomandă să se înceapă investigațiile anuale. Medicii ne arată care sunt etapele privind pregătirea pacientului pentru analizele de laborator.
Conf. univ dr. Elena Hogea a explicat care sunt pașii de urmat atunci când mergem să ne efectuăm analize de laborator.
”Efectuarea de analize medicale oferă informații privind starea actuală de sănătate a pacientului, despre funcționalitatea diferitelor organe și contribuie la susținerea diagnosticului împreună cu datele furnizate de examenul clinic și anamneza specifică.
Corectitudinea analizelor medicale depinde nu doar de performanța laboratorului în care sunt efectuate, ci și de pregătirea corectă anterior recoltării.
Orice examen bacteriologic (hemocultură, urocultură, coprocultură, sputocultură, exudat nazo-faringian) se realizează înainte de administrarea de antibiotice”, arată conf. univ. dr. Elena Hogea.
Sunt câteva instrucțiuni de recoltare pentru pacienți, înainte de a se prezenta la laborator pentru recoltarea sângelui. Este absolut interzis consumul de alcool înainte de recoltarea analizelor medicale.
”Recoltarea probelor de sânge se efectuează dimineața, înainte de consumul de alimente. Pentru a obține rezultate valide, probele biologice se recoltează după 12 ore de post alimentar.
În seara anterioară recoltării, se recomandă o dietă săracă în grăsimi și dulciuri, evitarea administrării de medicamente, pentru a nu influența direct sau indirect rezultatul anumitor analize (glicemie, colesterol, trigliceride).
Consumul de alcool se întrerupe cu 72 de ore anterior recoltării. Hemocultura (examen bacteriologic al sângelui) se recoltează înainte de administrarea de antibiotice, în frison sau puseu febril, în recipient special, cu mediu lichid”, mai explică medicul.
Și analizele de urină conțin informații esențiale despre starea de sănătate. În acest caz, trebuie avute în vedere o serie de aspecte, printre care și cele legate de igienă.
”Indiferent dacă se solicită examen sumar de urină sau urocultură (examen bacteriologic), recoltarea urinei se efectuează după igiena locală a zonei genitale cu apă și săpun, pentru a preveni contaminarea probei.
La femei, se evită recoltarea probei în perioada menstruației. Recoltarea se va efectua în recipient specific (pentru urocultură obligatoriu recipient steril), din prima urină de dimineață, din jetul mijlociu.
La copilul mic, se utilizează pentru recoltare recipiente speciale (pungi de plastic sterile, de unică folosință).
După recoltare, proba poate fi păstrată la temperatura camerei maxim 2 ore înainte de a fi prelucrată în laborator, iar, dacă acest lucru nu este posibil, se poate păstra la frigider pentru maxim 24 de ore”, mai explică conf. univ. dr. Elena Hogea.
Vezi și: Mușcatura de șarpe, letală. Ciuhodaru: Atenție, nu e de glumit! Puteți muri în câteva ore
”Pentru că paraziții se emit intermitent, se recomandă recoltarea a trei probe la interval de 5-7 zile pentru examenul coproparazitologic. Recoltarea se face în recipiente sterile cu mediu de transport pentru coprocultură (examen bacteriologic).
Recoltarea se face din părți diferite ale scaunului și din fragmente suspecte (sânge, puroi, mucozități).
Colectarea materiilor fecale se efectuează cât mai aproape de debutul bolii, înainte de administrarea de medicamente (antibiotice, medicamente antiparazitare).
Probele vor fi aduse în laborator în maxim 4 ore de la recoltare sau după cel mult 24 de ore, dacă sunt păstrate la frigider”, arată conf. univ. dr.
”La femei se face după întreruperea tratamentelor locale intravaginale și după 48 de ore de la ultimul contact sexual.
În cazul în care se recoltează secreția uretrală, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare. Aceste probe biologice se recoltează de către medicii specialiști (ginecolog, urolog)”, mai explică medicul Elena Hogea.
Vezi și: Mersul desculț, beneficii uimitoare. Diabeticii trebuie să fie precauți
Sunt indicate pentru identificarea microorganismelor responsabile de afecțiuni acute sau cronice cum sunt amigdalita, sinuzita, faringita, laringita în vederea stabilirii unui tratament corespunzător.
”Exudatul faringian se recoltează dimineața, fără ca pacientul să consume alimente sau lichide și evitând spălarea dinților. În cazul exudatului nazal, se evită administrarea locală de unguente, spray-uri sau picături cu antibiotice”, informează medicul.
Recoltarea sputei este o metodă de diagnosticare a pacienților care prezintă simptome caracteristice infecțiilor tractului respirator. Sputa este un produs ce reprezintă totalitatea secrețiilor ce se expulzează din căile respiratorii prin tuse.
”Recoltarea sputei se face dimineața, după toaleta cavității bucale și clătirea gurii cu ser fiziologic.
Prelevarea probei se poate face din tuse spontană sau din tuse indusă, sub îndrumarea personalului medical. Proba trebuie adusă în laborator în maxim 2 ore de la recoltare”, mai arată conf. univ. dr. Elena Hogea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...