Analiza simplă care îți arată dacă ai cancer de col uterin. Beatrice Anghel: E clar dacă sunt tumori local avansate

analiza de sange - Foto: Freepik
EXCLUSIV
În cât timp ajunge un cancer de col uterin să fie avansat. Care este testul simplu care îți arată dacă ai cancer. Semnul din analize care arată problema.

Cancerul de col uterin, care este asociat cu infecția cu virusul papiloma uman (HPV), evoluează într-o serie de stadii pe măsură ce se răspândește în organism.

Stadiile cancerului de col uterin sunt de obicei clasificate conform sistemului TNM, care ia în considerare dimensiunea tumorii primare (T), afectarea ganglionilor limfatici regionali (N) și prezența metastazelor (M). În funcție de aceste caracteristici, cancerul de col uterin este împărțit în stadii numerotate de la 0 la IV.

Sanador

Iată o descriere generală a acestor stadii:

Stadiul 0: Celulele anormale sunt prezente numai în stratul superior al colului uterin și nu au pătruns în țesuturile adânci.

Stadiul I: Tumoră invazivă, dar limitată la colul uterin.

Stadiul II: Tumoră care se extinde în țesuturile din apropiere ale colului uterin.

Stadiul III: Tumoră care se extinde la peretele pelvin sau la nivelul ureterelor.

Stadiul IV: Tumoră care s-a extins în organele sau structurile din apropiere sau care prezintă metastaze în alte părți ale corpului precum plămâni, ficat sau alte organe.

În cât timp avansează cancerul de col uterin

"De foarte multe ori e vorba de mai mult de câteva luni. Nu este vorba de o reprezentare, să spunem iminentă a pacientei cu un cancer. E nevoie de câteva luni, poate chiar și poate scurți ani, în funcție de vârstă, pentru că toți știm cum metabolismul rapid poate cumva să fie împotriva noastră ca și medici, ca și pacienți.

Vârsta contează.

Vârsta este un atu, pentru că pacientul rezistă la tratament, dar din păcate și tumora are resursele proaspete, vii, la vârste tinere. 

Dar poate fi și la atu pentru pacienta vârstnică, care cumva în stadii foarte avansate, și anume chiar să spunem boală cu chiar cu predirecție pentru a avea a dispune metastaze în viitorul apropiat, poate fi tratată curativ astăzi și cu ajutorul brahiterapiei", a declarat medicul Beatrice Anghel, în exclusivitate pentru DC Medical.

Testul simplu și ieftin care-ți arată dacă ai cancer de col uterin

"Ca să nu ajungem până la acest diagnostic, e simplu, poate merită să repetăm, că ar trebui o dată pe an un test Babeș Papanicolau care este ieftin", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Este un test ieftin, ușor invaziv și care poate să spună multe despre starea de sănătate a pacientei. După cum știm, un cancer incipient la nivelul colului uterin este mult mai ușor de tratat față de față de un cancer de col uterin local avansat. 

Dar acum, în ziua de astăzi, există resurse terapeutice optime, chiar și pentru astfel de stadializări mai avansate ale acestei neoplazii", a completat medicul Sorin Bogdan.

"Pe de o parte această reticență, ignorare a pericolului de către pacientele care nu se prezintă la testul Babeș-Papanicolau. De cealaltă parte e apetență, să spunem, pentru testele de sânge, unde curg analizele, unele sunt încercuite și zice mi-am făcut analizele, stau bine", a mai spus Val Vâlcu.

Medicul Beatrice Anghel a explicat dacă analizele de sânge semnalează un cancer de col uterin și ce analize ar trebui să facem pentru a descoperi dacă avem sau nu probleme.

"Da, foarte puțin analizele de sânge semnalează.

Dacă sunt tumori local avansate, vorbim de anemie și de infecție. Deci acestea se pot depista, dar deja sunt semne destul de tardive. Dacă există o hemoglobină foarte proastă, mică, vă dați seama că da, și sistemul nostru a reușit să compenseze timp și timp și timp. 

Adică e clară, referința este nu tocmai bună și vă dați seama că un control local va fi foarte, foarte greu de organizat", a conchis medicul Beatrice Anghel.

Testul Babes-Papanicolau este un test medical de screening utilizat pentru a detecta anomalii ale celulelor cervicale care pot indica prezența cancerului de col uterin sau a unor modificări precanceroase. Acest test are ca scop identificarea precoce a acestor schimbări pentru a permite intervenția medicală în stadii incipiente, când tratamentul este mai eficient.

Iată cum funcționează testul Babeș Papanicolau:

Recoltarea probelor: În timpul unui examen ginecologic de rutină, medicul colectează cu atenție celule de pe suprafața colului uterin și din zona canalului cervical. Acest lucru poate fi resimțit ca o senzație ușoară de disconfort, dar nu ar trebui să fie dureros.

Prepararea și examinarea probelor: Celulele recoltate sunt aplicate pe o lamelă de sticlă sau într-un mediu special de fixare și trimise la laborator pentru analiză. Acolo, se examinează sub microscop pentru a identifica orice anomalii, precum celulele cu modificări, celulele precanceroase sau canceroase.

Rezultatele: Rezultatele testului vor indica dacă celulele cervicale sunt normale sau prezintă anomalii. Dacă se găsesc celule anormale, medicul va discuta cu pacienta următorii pași recomandați, care pot include investigații suplimentare, cum ar fi colposcopia sau biopsia, pentru a determina natura exactă a modificărilor.

Testul Papanicolau este un instrument important în prevenirea și depistarea timpurie a cancerului de col uterin. În multe țări, recomandările variază în ceea ce privește frecvența și momentul efectuării acestui test, în funcție de vârstă, istoric medical și alți factori.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel