La vârsta a doua, prevenția...
Sportivii știu că un antrenament viguros poate elibera o cantitate mare de endorfine - hormonii fericirii-, care stimulează starea de spirit. Acum există dovezi că exercițiul fizic produce și un alt hormon care poate îmbunătăți memoria și poate proteja împotriva bolii Alzheimer, conform unui studiu coordonat de dr. Ottavio Arancio, doctor în științe medicale și cercetător la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din cadrul Universității Columbia și la Institutul Taub pentru Cercetarea Bolii Alzheimer și a creierului îmbătrânit.
Studiul a fost publicat, în urmă cu două zile, în jurnalul Nature Medicine și poate fi găsit AICI.
Activitatea fizică este recunoscută pentru îmbunătățirea memoriei, iar studiile sugerează că aceasta poate, de asemenea, reduce riscul bolii Alzheimer. Dar cercetătorii nu înțelegeau de ce.
Acum cativa ani, cercetatorii care studiau efectul exercițiilor au descoperit un hormon numit irisină care este eliberat în circulație în timpul activității fizice. Studiile inițiale au sugerat că irisina a jucat în principal un rol în metabolismul energetic. Dar cercetări mai recente au constatat că hormonul poate, de asemenea, să promoveze creșterea neuronală a hipocampului creierului, o regiune critică pentru învățare și memorie.
„Acest lucru a evidențiat posibilitatea ca irisina să fie explicația pentru faptul că activitatea fizică îmbunătățește memoria și pare să joace un rol protector în tulburări cerebrale, cum ar fi boala Alzheimer", spune Arancio, care este profesor de patologie și biologie celulară și de medicină la Colegiul Vagelos al Medicilor și Chirurgilor de la Universitatea Columbia.
În noul studiu, Arancio și colegii săi de la Universitatea federală din Rio de Janeiro, din Brazilia și Universitatea Queens, din Canada au căutat mai întâi o legătură între irisină și Alzheimer la oameni. Folosind probele de țesut din băncile de creier, au descoperit că irisina este prezentă în hipocampul uman și că nivelurile hipocampale ale hormonului sunt reduse la persoanele cu Alzheimer.
Pentru a explora ceea ce face irisină în creier, echipa s-a întors la șoareci. Aceste experimente arată că irisina, la șoareci, protejează sinapsele creierului și memoria animalelor: Când irisina a fost dezactivată în hipocampul șoarecilor sănătoși, sinapsele și memoria au slăbit. În mod similar, creșterea nivelului creierului de irisină a îmbunătățit ambele măsuri de sănătate a creierului.
Cercetătorii au analizat apoi efectul exercițiilor fizice asupra irisinei și a creierului. În experimentele cele mai convingătoare ale studiului, ei au descoperit că șoarecii care au înotat aproape în fiecare zi, timp de cinci săptămâni nu au dezvoltat tulburări de memorie, în ciuda faptului că au primit infuzii cu beta amiloid - proteinele care formează plăci în jurul neuronilor implicați în boala Alzheimer.
Blocarea irisinei cu un medicament a eliminat complet beneficiile înotului, au descoperit cercetătorii. Șoarecii care au înotat și au fost tratați cu substanțe care blochează irisina nu au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât la animalele sedentare după perfuzii cu beta amiloid.
Împreună, concluziile sugerează că irisina ar putea fi exploatată pentru a găsi o nouă terapie pentru prevenirea sau tratarea demenței la om, spune Arancio. Echipa sa caută acum compuși farmaceutici care pot crește nivelurile hormonului creierului sau pot imita acțiunea sa.
„Între timp, cu siguranță aș încuraja toată lumea să facă exerciții fizice, să promoveze funcția creierului și sănătatea generală", a spus el. „Dar acest lucru nu este posibil pentru mulți oameni, în special pentru cei cu afecțiuni legate de vârstă, cum sunt bolile de inimă, artrita sau demența. Pentru acești indivizi, există o nevoie specială de medicamente care să imite efectele irisinei și să protejeze sinapsele și să prevină declinul cognitiv", a conchis el, într-un material dat publicității de Columbia University Irving Medical Center.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...