Cum deosebești o aluniță sănătoasă de o aluniță periculoasă. Cum recunoști un melanom. Mihaela Leventer: Evoluează tăcut, fără simptome

Alunitele - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Alunițele, cunoscute și sub numele de nevi, sunt mici leziuni cutanate care apar pe piele. Cum știi dacă alunița ta reprezintă o problemă.

Alunițele sunt formate din conglomerate de celule pigmentare numite melanocite. 

Alunițele pot varia în dimensiune, culoare și formă. Ele pot fi prezente de la naștere (alunițe congenitale) sau pot apărea ulterior în timpul vieții (alunițe dobândite).

Aluniţele apar cel mai adesea în zonele cele mai expuse la soare, deoarece razele ultraviolete amplifică producţia de melanină. Atunci când celulele pielii nu sunt distribuite uniform suprafaţa pielii şi se adună într-un conglomerat se formează aluniţele.

Ce sunt alunițele?

"Alunițele sunt conglomerate de celule pigmentate, melanocite, cu caractere benigne.

În termeni medicali se numesc nervi melanocitari si apariția lor este determinată genetic dar uneori “developeaza” pe piele sub influența ultravioletelor naturale sau artificiale.

Tot expunerea la lumină poate produce o modificare a structurii intime si virarea spre o alunița activă sau chiar melanom, tumoră malignă a pielii", a declarat medicul dermatolog Mihaela Leventer, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum deosebești alunițele sănătoase de cele periculoase?

"O aluniță cuminte are culoare uniformă, dimensiune pană în 5 mm, e simetrică, a debutat în copilărie, tinerețe și e complet asimptomatică. 

O aluniță activă are culoare neomogenă, margine neregulată, culoare variabilă, dimensiune în creștere sau e complet diferită de celelalte alunițe", a mai spus ea. 

Când ar trebui sa ne îngrijoreze alunițele?

"O suspiciune de melanom se ridică atunci cand o aluniță apare dupa varsta de 25-30 de ani, e neagră, crește în suprafață și volum și sumează mai multe culori, de la roz, albicios, cafeniu, negru. Melanomul poate avea dimensiuni de la foarte mic, milimetric la dimensiuni mari și de obicei evoluează tăcut, fără simptome.

Pentru că aspectul inițial seamănă foarte mult cu alunițele,  este mai bine să faceți controlul sănătății pielii anual. Un melanom descoperit la debut se vindecă prin operație", a mai completat Mihaela Leventer. 

Identificarea alunițelor suspecte

Atunci când examinăm alunițele, este important să fim conștienți de caracteristicile care ar putea indica un risc crescut.

Urmele ABCDE pot fi utilizate ca ghid pentru identificarea alunițelor suspecte:

Asimetrie

Alunițele normale sunt în general simetrice, în timp ce cele suspecte pot avea forme asimetrice.

Bordură

Marginile unei alunițe sănătoase sunt regulate și bine delimitate, în timp ce cele suspecte pot avea margini neregulate.

Culoare

O aluniță normală poate avea o singură culoare uniformă, în timp ce cele suspecte pot prezenta variații de culoare, cum ar fi nuanțe de maro, negru, roșu sau albastru.

Diametru

Alunițele normale au de obicei un diametru mai mic de 6 milimetri, iar cele suspecte pot fi mai mari.

Evoluție

Dacă o aluniță suferă schimbări semnificative în timp, cum ar fi creșterea în dimensiune, schimbări în culoare sau apariția de simptome asociate, este important să consultăm un medic.

Dacă observăm o aluniță care prezintă caracteristici suspecte sau care prezintă modificări în timp, ar trebui să consultăm un medic specialist în dermatologie. 

Un dermatolog poate evalua alunița și poate decide dacă este necesară o biopsie sau alte investigații suplimentare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel