Alopecie de tracțiune. Coafuri care pot duce la piederea părului
03 feb 2019, 08:01

Oricât de frumoase ar fi și oricât de bine te fac să te simți, unele coafuri îți distrug părul
Coafurile sunt o caracteristică definitorie pentru mulți oameni, dar unele stiluri pot duce la deteriorarea foliculilor de păr – afecțiune numită alopecie de tracțiune.

O reviziure a 19 studii realizată de cercetători de la Facultatea de Medicină Johns Hopkins a constatat că multe coafuri pot duce la o afecțiune cunoscută sub denumirea de alopecie de tracțiune. Aceasta presupune pierderea treptată a părului, din cauza deteriorării foliculului datorită tensiunii prelungite sau repetate aplicată pe rădăcini. Este mai frecvent întâlnită în rândul femeilor afro-americane, dar poate afecta pe oricine, mai ales că sunt mulți fani ai coafurilor afro și multe alte stiluri de prins părul lung care presupun strângerea excesivă a acestuia.

Coafuri cu cel mai mare risc

Cercetătorii au clasificat coafurile comune și tehnicile de styling în categoriile de risc scăzut, moderat și ridicat, bazându-se pe gradul în care sunt expuși foliculii la factori precum tensiune, greutate, căldură și substanțe chimice.

Cele mai dăunătoare – cu risc ridicat - sunt coafurile care presupun multă tensiune sau tragerea părului într-o direcție, cum ar fi cozile „de cal" sau împletite, șuvițele împletite (pentru cunoscători, dreadlocks), coafurile în valuri (bucle și șuvițe vopsite) și extensiile, mai ales când acestea sunt atașate de părul îndreptat chimic. Îndreptarea poate duce, de asemenea, la distrugerea părului. Extensiile pot provoca daune atunci când sunt lipite direct pe scalp și apoi îndepărtate. Stilurile strânse și greutatea adăugată la cocuri (varii bureți ca să pară mai mari sau tot felul de accesorii) pot duce la ruperea și, în cele din urmă, la pierderea părului.

Coafuri cu risc moderat și scăzut

Riscul moderat provine de la îndreptarea excesivă cu fierul plat și uscătoare, ceea ce slăbește firele de păr și crește probabilitatea caderii acestuia datorită stilului. De asemenea, îngrijorătoare sunt și substanțele chimice folosite pentru a crea valuri de vuloare sau bucle-permanent, dar și perucile care sunt atașate cu cleme și adezivi.

Coafurile cu risc scăzut sunt cozile și stiluri „agățate" (bucle prinse una de alta) care nu trag de păr.

Ce să faci ca să-ți protejezi părul

Pentru a minimiza daunele, spre exemplu nu lăsați codițele (dreadlocks-urile) împletite mai mult de două până la trei luni. Îndepărtați meșele și extensiile după șase până la opt săptămâni, astfel încât foliculii să se poată recupera după stres. Și evitați să purtați părul la fel coafat în fiecare zi; variați coafura în mod regulat.

„Părul este o piatră de temelie a stimei de sine și a identității pentru mulți oameni", spune dr. Crystal Aguh, profesor asistent de dermatologie la Facultatea de Medicină a Johns Hopkins, „dar în mod ironic, unele coafuri menite să îmbunătățească încrederea în propria persoană, dus de fapt la afecțiuni la nivelul părului și la nivelul scalpului". Alopecia de tracțiune, adaugă ea, poate fi complet prevenită, iar intervenția timpurie poate să o oprească sau să o inverseze. „Trebuie să facem mai mult ca furnizorii de servicii medicale, să oferim pacientilor orientarea corectă pentru a îi menține sănătoși din cap până în picioare", spune ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?