Alimentele pe care să le mănânci ca să minimalizezi riscul de a suferi de boli inflamatorii intestinale

Anumite obiceiuri alimentare cresc riscul de a suferi de boli inflamatorii intestinale.

Anumite obiceiuri alimentare sunt asociate cu riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale, dar și cu riscul crescut de boala Crohn și de colită ulceroasă. Cercetarea care a ajuns la această onclzuie a fost publicată online la 1 decembrie în Journal of Crohn's and Colitis.

Vera Peters, de la Universitatea din Groningen din Țările de Jos, și colegii săi au analizat 125.445 de participanți, dintre care 224 au dezvoltat boala Crohn și 97 – colită ulceroasă, pe o perioadă de urmărire maximă de 14 ani. Modelele dietetice a posteriori au fost derivate folosind analiza componentelor principale (PCA) și au fost de asemenea calculate scorurile dietetice a priori.

În urma analizelor s-au identificat cinci modele alimentare. O probabilitate mai mare de a dezvoltare boala Crohn a fost observată în asociere cu un model caracterizat prin aport mare de gustări, mese preparate, băuturi nealcoolice și sosuri și cu un consum scăzut de legume și fructe. O probabilitate crescută de dezvoltare a colitei ulceroase a fost observată în asociere cu un model compus din carne roșie, păsări de curte și carne procesată.

”Studiul nostru se adaugă la importanța evaluării modelelor alimentare pentru a ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii intestinale deja la nivelul populației generale și pentru a concentra cercetarea pe strategii bazate pe alimente integrale și diete formulate pentru pacienții cu astfel de afecțiuni”, scriu autorii, potrivit medicalxpress.

Experții susțin că ”perturbarea ceasului nostru intern al organismului duce la boli inflamatorii și infecțioase”. Ceasul intern al organismului sau ritmul circadian, cum îl numesc specialiștii, este responsabil pentru o mulțime de procese corporale. Medicul Vasi Rădulescu spune, pe blogul său, că ”ciclul nostru de 24 de ore de somn-veghe are un efect asupra a orice, de la vigilența pe parcursul zilei la sistemul nostru digestiv și chiar asupra modului în care pielea noastră este sensibilă la arsurile solare”.

“Rezultatele noastre se adaugă la numărul tot mai mare de lucrări care arată de ce perturbarea ceasului nostru intern al organismului duce la boli inflamatorii și infecțioase”, spune dr. George Timmons, autorul principal al studiului, “iar unul dintre aspecte este utilizarea combustibilului la nivelul celulelor imunitare cheie, cum ar fi macrofagele”, arată medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel